Egy pohárnyi céklalé 10 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást – erre az eredményre jutottak brit orvosok.
1 pohár céklalé 2,5 deciliternyi italt jelent. A bartsi és londoni egyetemek orvosai olyan alanyokon tesztelték a cékla hatását, akiknek magas a vérnyomásuk. Az .adatok szerint a zöldség leve órákra lejjebb viszi a vérnyomást, sőt, még másnap is jelentkezik hatása. Mindez a benne lévő nitrátnak köszönhető
“Meglepődtünk, hogy milyen kevés nitrát elég ilyen jelentős hatáshoz” – idézte a BBC a vizsgálat egyik orvosát, Amrita Ahluwaliát.
A céklalé fogyasztók meglepődésének megelőzése végett hozzátette, hogy a vizelet rózsaszínűre színeződhet.
A nitrát a talajban fordul elő, a zöldségek a gyökérzetük révén szívják magukba, hogy jobban növekedhessenek (MTI).
Régóta tudjuk, hogy a cékla egy nagyon egészséges zöldség, de azzal kevesek vannak tisztában, hogy mennyi mindenre jó.
Gyógyító hatását a benne lévő számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Gazdag kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, káliumban, mely hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez. Továbbá nagy mennyiségben van benne, antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitamin.
Miért javasolt a cékla rendszeres fogyasztása? Mert..
- Lúgosít, kivalló antioxidáns és segíti a vörösvérsejtek képzését
- Méregteleníti a bélcsatornát
- Gátolja és megelőzi a ráksejtek szaporodását
- Méregteleníti a gyomrot és a bélcsatornát
- Szabályozza az anyagcserét
- Diétázóknak is kiváló.
Forrás: MTI 2013. április 16.