Egy pohárnyi  céklalé 10 Hgmm-rel  csökkenti a vérnyomást – erre az eredményre jutottak brit orvosok.   

1 pohár céklalé 2,5 deciliternyi italt jelent. A bartsi és londoni egyetemek orvosai olyan alanyokon tesztelték a cékla hatását, akiknek magas a vérnyomásuk. Az .adatok szerint a zöldség leve órákra lejjebb viszi a vérnyomást, sőt, még másnap is jelentkezik hatása. Mindez a benne lévő nitrátnak köszönhető

“Meglepődtünk, hogy milyen kevés nitrát elég ilyen jelentős hatáshoz” – idézte a BBC a vizsgálat egyik orvosát, Amrita Ahluwaliát.

A céklalé fogyasztók meglepődésének megelőzése végett hozzátette, hogy a vizelet rózsaszínűre színeződhet.
A nitrát a talajban fordul elő, a zöldségek a gyökérzetük révén szívják magukba, hogy jobban növekedhessenek (MTI).

Régóta tudjuk, hogy a cékla egy nagyon egészséges zöldség, de azzal kevesek vannak tisztában, hogy mennyi mindenre jó.

Gyógyító hatását a benne lévő számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Gazdag kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, káliumban, mely hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez. Továbbá nagy mennyiségben van benne, antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitamin.

Miért javasolt a cékla rendszeres fogyasztása? Mert..

  • Lúgosít, kivalló antioxidáns és segíti a vörösvérsejtek képzését
  • Méregteleníti a bélcsatornát
  • Gátolja és megelőzi a ráksejtek szaporodását
  • Méregteleníti a gyomrot és a bélcsatornát
  • Szabályozza az anyagcserét
  • Diétázóknak is kiváló.

Forrás: MTI 2013. április 16.