A Gyapjas tintagomba az utóbbi években leginkább a cukor problémákra kifejtett pozitív hatása miatt került a figyelem középpontjába. Sokan csak “cukorgomba”-ként emlegetik.

Hazánkban Petrencegombának is gyakran nevezik. Latin elnevezése Coprinus comatus. 

Rengeteg hasznos anyag található a Gyapjas tintagombában, így ezen gyógygomba rendszeres fogyasztása csak  is jótékony hatású lehet mindenki számára.

De mi mindent is tartalmaz ez a gomba, mely 2009-ben elnyerte az ÉV GOMBÁJA megtisztelő címet? 

  • a friss termőtest 8-13 % szárazanyagot tartalmaz, amelyben 22-38 % a nyersfehérje,
  • mind a 20 aminosav előfordul a gombában, köztük a 9 esszenciális (azaz létfontosságú, de ez emberi szervezet által előállítani nem képes) aminosav: a hisztidin, a leucin, az izoleucin, a lizin, a metionin, a fenilalanin, a treonin, a triptofán és a valin),
  • a nyersrost tartalom 13-49 % között váltakozik,
  • a szárazanyag tartalomban 15-45 % a szénhidrát,
  • a zsírtartalom 1-5 %,
  • a hamutartalom 7-11 %.
A Gyapjas tintagombában nagyon sok ásványi anyag, mikroelem, valamint vitamin található: kálium, nátrium, magnézium, vas, kalcium, mangán, cink, réz, valamint C-vitamin, niacid, B1 és B2-vitamin is.

A Gyapjas tintagomba népi gyógyászatból ismert hatásai:

  • a távol-keleti népi gyógyászatban a gyapjas tintagombát az emésztés és az aranyér gyógyítására régóta alkalmazzák
  • kínai kutatások szerint állatkísérletekben bizonyos rosszindulatú daganatok 90-100 %-os gátlását tapasztalták, de szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy itt humán adat még nem áll rendelkezésünkre
  • igen jelentős a vércukorszint-csökkentő hatása, a tapasztalatok szerint a vércukorszint-csökkentő hatása majdnem eléri az orvosi gyakorlatban használt szerek hatásfokát és a hatás tartósságát, bár ezt eddig még csak egereken végzett kísérletben bizonyították. Pontos dozírozásra vonatkozó humán adataink még sincsenek, csak egyéni tapasztalatok állnak rendelkezésünkre (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18347759).
Az előbbiekben említett népi gyógyhatásokra csak rendszeres Gyapjas tintagomba fogyasztása esetén számíthatunk. 

Javasolt napi fogyasztási mennyiség:

  • napi 100-200 g friss gomba: párolva, vagy konzerválást követően is fogyasztható.
  • 10-20 g szárított, porított gomba elfogyasztása levesbe, joghurtba keverve.
  • kapszulázott gyógygomba termék használata, így biztonságosan és megfelelő mennyiségben tudjuk adagolni.

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztató célt szolgál. A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére, mivel megfelelő humán adatok még nem állnak rendelkezésünkre.

Forrás: https://gombakiraly.hu

vitaldepo-tipp-350x70

Bio gyapjas tintagomba őrlemény