Az aszpartám rákkeltő hatására és a használatával kapcsolatos szabályozás sürgős újraértékelésére hívja fel a figyelmet a The American Journal of Medicine 2014. január 16-i számában megjelent friss közlemény.

Az aszpartám (APM) egy mesterséges édesítő szer, melyet már az 1960-as évektől kezdve használnak, és több mint 6000 termékben, többek között  gumicukrokban, joghurtokban, asztali édesítőszerekben, s köztük több mint 500 gyógyszerben (pl. vitaminokban, cukor mentes köhögés elleni cseppekben stb.) van jelen.

  • 1981-ben hagyta jóvá édesítőszerként való használatát az USA egészségvédelmi intézménye, az FDA (Food and Drug Administration). Akkor a forgalomba hozatali engedélyhez rágcsálókon végezték el a szükséges vizsgálatokat és az alapján nem tűnt rákkeltőnek.
  • 2005-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) már sürgős felülvizsgálatát kezdeményezte az aszpartám használatának az addig összegyűjtött tudományos dokumentáció alapján. Összevetették az összes rendelkezésre álló eredményt és az alapján még sem tiltották be használatát.
  • A legfrissebb rágcsálókon végzett élettartam kutatás eredményi alapján, melyek neves szaklapban került publikálásra, ismét felvetették az aszpartám  rákkeltő potenciálját, s ismételten kérik a hatóságokat az aszpartám használatának átgondolására.

Soffritti és munkacsoportja most publikált vizsgálatában 8 hetes patkányoknak adta az aszpartám emelkedő dózisát (100-150 mg/testsúly kg) és a rágcsálók haláláig folytatták a szer adagolását. Az utolsó kisállat 159 héttel az aszpartám adagolás megkezdését követően pusztult el. Az összes elpusztult állatot mikroszkópikus vizsgálatnak vetették alá és megállapították, hogy az aszpartámot kapó patkányok lymphomákban, leukémiában és több szervet is érintő daganatos betegségekben pusztultak el. A kutatók az aszpartám lebomlása során keletkező metabolitot, a metanolt teszik felelőssé ezért.

Daganatos patkányok

Daganatos patkányok

A szerzők szerint az 1980-as években történt tesztelések a mai kor igényeinek már nem felelnek meg a rákkeltő potenciál kimutatása vonatkozásában, ezért sürgősen szorgalmazzák az emberek egészségének védelmében a nemzetközi szabályozás újragondolását.

Ezek utána kérdésünk csupán az, hogyan tovább?

De addig is, amíg pontosan nem dől el, hogy tényleg mennyi veszélyt is rejt magában ennek az édesítőszernek az emberi használata, egy dolgot tehetünk egészségünk megőrzése védelmében: tudatosan vásárolunk és nem teszünk a bevásárló kosarunkba az aszpartámot tartalmazó élelmiszert. Ezt senki nem tilthatja meg nekünk! És ha édesítőszerre van szükségünk, ott van a sztívia (stevia) növény, melynek levelei 30-szor édesebbek a répacukornál, de kivonatai akár 300-szor is édesebbek lehetnek annál. Eddig a sztíviának csak pozitív hatásairól tudunk (mint pl. anyagcserére, vérnyomásra, cukorbetegségre, elhízásra, és koleszterin szintre kifejtett jótékony hatás), rákkeltő hatásáról nincs tudomásunk.

sztevia (stivia)Szerző: Dr. Dóda Ildikó orvos-természetgyógyász

Források: 

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24436139#
  • https://hu.wikipedia.org/
  • https://www.cukor-stop.eu/stevia.html (kép)
  • https://www.shirleys-wellness-cafe.com/ (kép)
  • https://www.optimumhealthvitamins.com/(kép)