A Cancer Prevencion Researc 2013. júniusi számában megjelent cikk szerint, melyet wisconsini (USA) kutatók írtak, a ginseng komoly védő hatással rendelkezhet a tüdő laphámrák kialakulásával szemben.

Ginseng több ezer éve ismert és használt gyógynövény, mely segít a fizikai aktivitás fenntartásában, és számos vizsgálatban hívták már fel figyelmünket rákmegelőző hatására. Ugyanakkor  a Koreai Fehér Ginseng (KWG)  daganat megelőző hatását  tüdő laphámrákban eddig még nem vizsgálták. 

Ebben a vizsgálatban a ginzeng kemopreventív, azaz daganat megelőző aktivitását egy egér tüdő modellben vizsgálták. A nőstény egereket olyan kémiai anyaggal kezelték, mely az állatok tüdejében laphám rákot okoz. Az egerek egyik fele a laphámrákot okozó kémiai anyag mellé ginzenget is kapott szájon át, míg a másik fele nem. Megnézték, mi történik az egerekkel az adott szerek hatására.

A kutatók három fontos következtetést vontak le a vizsgálatból:

  • A kutatók azt találták, hogy a ginseget nem kapó egerekben 26,5%-ban, míg a ginsenget is kapó egerekben csupán 9,4%-ban alakult ki a tüdőben laphámrák.
  • Az egerek hörgőjében a ginsenget is kapó egerekben kevesebb kóros sejt keletkezett a ginsenget nem kapókéhoz képest.
  • Azt is megállapították, hogy a ginseng jelentősen csökkentette a tüdőben keletkezett laphámrák méretét is. A tudósok szerint a tüdő tumor gátló hatását Korei Fehér Ginseng részben a  proliferációt gátló hatása , azaz a sejtosztódást gátló hatása által éri el.

Ezek az eredmények azt sugallják, hogy Koreai Fehér Ginseng rendszeres fogyasztása alkalmas lehet  tüdő laphámrák megelőzésére.

A dohányosoknak érdemes lehet Koreai Fehér Ginsenget beiktatni az étkezésükbe, de ennek bizonyításához még további humán vizsgálati eredmények kellenek.

Szerző:  Dr. Dóda Ildikó

Forrás: A cikk a Cancer Prevencion Researc ez év júniusi számában megjelent cikk alapján készült.

https://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/content/6/6/530.abstract

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célra szolgál, nem alkalmas betegségek diagnosztizálására, gyógyítására, megelőzésére és nem helyettesíti az orvosi szolgáltatásokat! A cikkben szereplő megállapítások nem vonatkoztathatóak a honlapon található termékeinkre.