A gránátalma természetes hatóanyagai meggátolhatják a hormonfüggő emlődaganatok kialakulását.

Egy élő szervezeten kívül végzett – in vitro – kísérletsorozat igazolta, hogy a gránátalma ellagitanninjaiból származó hatóanyagok viszonylag magas koncentrációja gátolja a daganatos emlősejtek szaporodását. A gránátalma növényi anyagai akár az ösztrogén pozitív emlőrák kialakulását is megakadályozhatják – írja az Amerikai Rákkutató Társaság rákmegelőzéssel foglalkozó szaklapjának – a Cancer Prevention Research – januári száma.

A gránátalma gazdag ellagitanninnak nevezett glikozidokban, melyek evés közben ellagsavvá és egyéb antioxidáns hatású polifenolokká bomlanak. Már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a gránátalma leve igen erős antioxidáns hatással bír. Ez a tanulmány kimutatta, hogy az ellagitanninok felelősek a gránátalma sejtburjánzást gátló hatásáért. Az ellagsav meggátolja az aromatáznak elnevezett enzim működését, mely a szervezetben a tesztoszteron egy részét ösztrogénné alakítja át, így a hormonfüggő emlőrák növekedése az enzimgátlás miatt állhat le.

“Ezek a növényi anyagok csökkentik az ösztrogén termelődését, ami meggátolja a rákos emlősejtek szaporodását és a hormonfüggő emlődaganatok növekedését. Nagyon meglepődtünk az eredményeken. Korábban a szőlőben található növényi anyagokról bizonyítottuk, hogy képesek az aromatáz enzim gátlására. De a szőlő és a gránátalma növényi anyagai különbözőek” – mondja Dr. Shiuan Chen, a tanulmány vezető szerzője.

A tanulmányban 10 ellagitanninból származó anyagot vizsgáltak meg. Az in vitro körülmények között a sejtek burjánzását legerősebben az urolithin B nevű anyagcseretermék gátolta.

A gránátalma anyagainak esetleges rákmegelőző hatását további tanulmányokban kell majd bizonyítani. Azt is szem előtt kell tartani, hogy ezek az eredmények laboratóriumi körülmények között, sejtkultúrákon, és igen magas ellagitannin koncentrációk mellett születtek. Ismert, hogy az ellagitanninok felszívódása nem kifejezetten jó, mindezek ellenére Dr. Gary Stoner, az Ohio Egyetem belgyógyásza az egészségtudatos emberek figyelmébe ajánlja a gránátalma fokozott fogyasztását – olvasható az EurekAlert beszámolójában.

Egy másik kutató szerint szükségesek lennének olyan tanulmányok, amelyek a gránátalma fogyasztás függvényében vizsgálják a szervezet ösztrogénszintjének alakulását.

Megjegyzés:Pomi-T nevű termékben 4 olyan természetes anyag található kivonat formájában (gránátalma, kurkuma, brokkoli, zöld tea), melyek mindegyikéről külön-külön bebizonyították, hogy az emlőrákos betegeknél pozitív hatásúak! Kiegészítő terápiaként kiváló választás!

Források:

  • https://daganatok.hu/20100112-a-granatalma-termeszetes-hatoanyagai-meggatolhatjak-a-hormonfuggo-emlodaganatok-kialakulasat
  • https://www.eurekalert.org/pub_releases/2010-01/aafc-nci122909.php

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célra szolgál, nem alkalmas betegségek diagnosztizálására, gyógyítására, megelőzésére és nem helyettesíti az orvosi szolgáltatásokat!

Gránátalma