Évezredek óta termesztik a kendert, amit hosszú ideig haszonnövénynek tekintettek, és elsősorban a rostját használták fel, melyből többek között kötelet, szövetet, de még építőanyagot is készítettek. Később felfedezték virágának, levelének és szárának gyógyhatásait, de talán legismertebb alkalmazása a szárított növény „elszívása” pipában, vagy cigarettának csavarva. Ebben az esetben különösen a benne található THC (tetrahidrokannabiol) kábító hatása érvényesül.

A közönséges, termesztett kender nemesített fajtái alacsony THC-tartalmúak (az EU-szabvány 0,2% alatti THC-t engedélyez), ezért teljesen alkalmatlanok kábítószerkénti fogyasztásra, de magjuk annál tartalmasabb.

A kendermag gyógyító hatása évezredek óta ismert. Különböző részeiből készült kivonatok a világban mindenütt az emberi betegségek legelterjedtebb gyógyszerei voltak.

Jótékony összetevők ideális arányban

A hántolatlan kendermag méltán kapott helyet a “szuper-élelmiszerek” között, hiszen számos létfontosságú tápanyagból kiugró mennyiséggel rendelkezik.

  • Mg, Fe, Zn forrás: magnéziumból a napi szükséglet felét, vasból a hatodát, cinkből a negyedét tartalmazza a 30 gramm kendermag.
  • Fehérje forrás: fedezi a szükséges napi mennyiség több, mint ötödét. Teljes értékű fehérje, mivel 20 aminosavat tartalmaz, beleértve az összes esszenciális (ezeket a szervezet nem képes előállítani) aminosavat.
  • Omega-3 és 6 forrás: a többszörösen telítetlen zsírsavaknak alapvető szerepük van az agy megfelelő működésében, a szaporodásban és az anyagcsere folyamatokban, továbbá segítenek fenntartani a bőr és a haj egészségét. Tanulmányok bizonyítják, hogy az Omega-3 zsírsavban gazdag étkezés elősegíti a megfelelő koleszterinszint fenntartását.
    Az Omega-9 zsírsav nem esszenciális zsírsav, ami azt jelenti, hogy az emberi test képes korlátozott mennyiségben előállítani. Csökkenti az érfalak lerakódását, a vércukor szintet egyensúlyban tartja és segít helyreállítani az immunrendszert.
    A GLA (gamma-linolén sav) egyike az esszenciális zsírsavak két fajtájának. Legalább olyan fontos szerepe van a szervezet számára, mint a vitaminoknak. Hatásos ízületi gyulladás, gyulladással járó rendellenességek, fekélyek gyógyítására. A GLA használatával sikert értek el már agydaganatos betegek kezelése során is.
  • Foszfor, kalcium és vas is megtalálható benne.
  • Élelmi rost is egyben, ezáltal segíti az emésztést.

Kendermag, mint szívvédő

A kendermag rendszeres fogyasztásával nagyobb eséllyel kerülhetjük el a szív- és érrendszeri betegségeket, ami elsősorban a koleszterinszintet csökkentő élelmi rostjainak, valamint esszenciális zsírsavjainak köszönhető. Az omega-3 zsírsavak mérséklik a vérnyomást, és a vér hígításával gátolják a rögök kialakulását, ezáltal akadályozzák az érelzáródás kialakulását, megóvhatnak egy esetleges szívrohamtól, stroke-tól. Hasonló hatásai vannak az omega-6 zsírsavaknak, és különösen ezek egyik rendkívül ritka fajtájának, a gamma-linolénsavnak (GLA), amely hatékonyan csökkenti a káros LDL koleszterin szintjét, miközben a jótékony HDL koleszterin mennyiségét növeli.

Kendermag, mint emésztés javító

A lehető legjobb arányban (4:1) tartalmaz vízben nem oldódó és oldódó rostokat. Előbbiek helyreállítják a helyes ürítést, megszüntetik a hasmenést és a székrekedést, míg a vízben oldódó rostok lassítják a cukor felszívódását, ezáltal megelőzik a vércukorszint étkezés utáni hirtelen megugrását, valamint fokozzák az emésztőnedvek, így az epefolyadék termelődését.

Kendermag, mint stresszoldó

Nagyszerűen alkalmazható stressz ellen is, ui. oldja a feszültséget, hozzájárul az idegrendszeri zavarok megszüntetéséhez, de az álmatlanság ellen is jó szövetségesünk lehet: egy marék kendermag lefekvés előtt, és garantált a nyugodt, pihentető alvás. Emellett enyhíti a fejfájást és a migrént is.

Kendermag, mint fogyókúra támogató

Mivel bőségesen tartalmaz fehérjéket és aminosavakat, fogyasztása teltségérzetet okoz, valamint megszünteti az éhségérzetet. Ráadásul gyorsítja a felszívódást, javítja az anyagcserét, helyreállítja a bélmozgásokat és a kalóriatartalma is alacsony, így nagyszerű fogyókúrás étel.

A főbb hatásain kívül még számos jótékony hatással rendelkezik, így például

  • Erősíti a csontokat, lassíthatja a csontritkulás folyamatát.
  • A szükséges vasmennyiség biztosításával, segít megelőzni, illetve kezelni a fáradtsággal, gyengeséggel is összefüggésbe hozható vérszegénységet.
  • A benne lévő esszenciális aminosavak fontos szerepet kapnak az izomépítésben.
  • Antioxidáns fenoljai semlegesítik a káros szabad gyököket, hozzájárulnak a rák elleni küzdelemhez.
  • Összetevői támogatják az immunrendszer egészséges működését.
  • A gamma-linolénsav elősegíti a hormonális egyensúly helyreállását, ezáltal csökkentheti a menopauza tüneteit és a depressziót, mérsékelheti a szélsőséges hangulatváltozásokat, valamint kordában tarthatja a hormonális okok miatti, túlzott éhségérzetet.

Hazánkban Békés megyében nagyobb mennyiségben is termelik a közönséges kendert, melynek magjából kivonatot, illetve őrleményt készítenek. A  békési kender felhasználásával BATTONYÁN készült HerbaClass termékek a kendermag mellett más hasznos növényeket is tartalmaznak, mint például lenmagot, máriatövismagot, fűszerkömény magot.

A HerbaClass termékcsalád minden tagja rendelhető a Vitaldepo Webáruházban az alábbi linkre kattintva:

https://vitaldepowebaruhaz.hu/termekkategoria/herbaclass/

Hivatkozások: