Rendelkeznek-e antimikrobás hatással a gyógygombák?

2014 februárjában az egri Eszterházy Károly Főiskola laboratóriumában a Champex cég liofilizált gyógygombáit vizsgálták, hogy vajon rendelkeznek-e antimikrobás hatással. Az eddigi nemzetközi kutatási eredmények is az irányba mutattak, hogy egyes gyógygombák erőteljes baktérium ölő tulajdonsággal rendelkeznek, hisz a bennük található béta-glükán bizonyítottan antimikrobás hatású. A mostani vizsgálat célja kifejezetten az volt, hogy bizonyítást nyerjen, melyik gyógygomba melyik baktériumra van hatással.

A gyógygombák antimikrobás hatása azért is került az utóbbi időszakban a vizsgálatok középpontjába, mert az antibiotikumok elterjedt használata óta egyre több, antibiotikumokra rezisztens kórokozó jelent meg, melyek ellen egyre nehezebben tudjuk felvenni a harcot, s egyre többen halnak meg világszerte ezen multirezisztens kórokozók okozta fertőzésekben.

A most ismertetésre kerülő vizsgálatban három gyógygomba, a  Tintagomba, a Shiitake gomba és a Ganoderma gomba antimikrobás hatását vizsgálták. Ezek a gyógygombák liofilizált, azaz fagyasztva szárításos eljárással készültek, így az értékes hatóanyag tartalmuk nagyon magasnak tekinthető. A liofilizálás a ma létező legkorszerűbb és legkíméletesebb fizikai tartósító eljárás, mely lehetővé teszi, hogy a gombából a víz a lehető legkisebb károsodást okozva távozzon. Íme a nemrég elkészült vizsgálat eredménye:

KÓROKOZÓGYÓGYGOMBA, amire az adott kórokozó érzékeny 
Enterococcus faecalis
(főleg húgyúti fertőzéseket okoz)
  • Ganoderma 20°C-os és 80°C-os vizes kivonatára érzékeny
  • Ganoderma 4%-os és 30%-os hydroetanolos kivonatára érzékeny
Listeria monocytogenes
(agyhártyagyulladás egyik jelentős kórokozója)
  • Tintagomba 85°C-os vizes kivonatára érzékeny
  • Shiitake 4%-os, és 30%-os hydroetanolos kivonatára érzékeny
  • Shiitake 20°C-os vizes kivonatára érzékeny
Béta-haemolizáló Streptococcus
(torokgyulladás egyik fő kórokozója)
  • Ganoderma 20°C-os és 80°C-os vizes kivonatára érzékeny
  • Ganoderma 4%-os hydroetanolos kivonatára érzékeny
  • Shiitake 85°C-os vizes kivonatára érzékeny
Clostridium perfringens
(botulizmust, azaz bélrendszeri betegséget okoz)
  • Shiitake 4%-os hydroetanolos kivonatára érzékeny
  • Shiitake 20°C-os vizes kivonatára érzékeny
Bacteroides fragilis
(bélrendszeri fertőzéseket okoz)
  • Ganoderma 20°C-os vizes kivonatára érzékeny
  • Ganoderma 4%-os és 30%-os hydroetanolos kivonatára érzékeny
  • Tintagomba 30°C-os hydroetanolos kivonatára érzékeny
  • Shiitake 30%-os hydroetanolos kivonatára érzékeny.

ÖSSZEFOGLALVA:

  • A Ganoderma gyógygomba igen erőteljes baktérium ellenes hatásúnak bizonyult, hisz az E. faecalis, a Béta-haemolizáló Streptococcus és a B. fragilis nevű kórokozó is érzékenynek bizonyult ganodermára.
  • A Shiitake gyógygombára a Listéria, a Béta-haemolizáló Streprococcus, a C. perfringens és a B. fragilis is érzékeny volt.
  • A Tintagombára csak a Listeriát és a B. fragilist találták érzékenynek.

Ezen eredmények alapján nyugodtan javasolhatjuk a különböző gyógygombák fogyasztását a különböző kórokozók okozta gyulladásos betegségek esetében.

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál. A gyógygombák élelmiszerek, melyek rendszeres fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot, az orvosi terápiát és a helyes étkezést, maximum kiegészítheti azt.

Források:

  • https://gombakiraly.hu,
  • https://gombajo.hu
  • https://hetek.hu (kép forrása, amely csak illusztráció)