A rák  jelenti az egyik legnagyobb egészségügyi terhet a fejlett országokban, ami mintegy 7 millió halálesetet okoz évente világszerte. Az apigenin a természetben előforduló egyik leghatékonyabb daganat ellenes természetes anyag, melynek rendszeres fogyasztása segíthet a rákos betegségek megelőzésében, sőt akár leküzdésében is.

A rák kialakulását befolyásolják a környezeti tényezők is, mint például a táplálkozás, különböző életmódok. A rákmegelőzés célja, hogy  megakadályozza vagy visszafordítsa a kezdeti fázisban a daganatképződést vagy gátolja a betegség továbbhaladását, szervezeten belüli drasztikus elterjedését a természetben előforduló anyagok segítségével. Zöldségek és gyümölcsök nagymértékű fogyasztása is fontos szerepet tölt be a daganatos betegségek megelőzésében. Egyes élelmiszerekről kiderült, hogy kifejezetten erős daganatellenes hatással rendelkeznek.

Az apigenin a természetben előforduló egyik leghatékonyabb rákellenes anyag. Az apigenin, a természetben előforduló növényi flavon (4 ‘, 5, 7,-trihydroxyflavone) bőségesen jelen van gyümölcsökben pl. narancs és zöldségekben, mint pl. a petrezselyem, zeller,  búzacsíra egyaránt, de kamillateában is bőségesen található belőle.

Az elmúlt években tudományos vizsgálatokkal kimutatták, hogy az apigenin:

 • gyulladásgátló,
 • antioxidáns,
 • anti-karcinogén, azaz daganat ellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.

Az elmúlt néhány évben jelentős előrelépés történt az apigenin celluláris és molekuláris szinten történő hatásának tanulmányozásában. Mi sem jelzi ezt jobban, mintha a PubMed (National Library of Medicine) keresőjébe beírjuk az apigenin nevet, 2380 db cikket találunk, mely az apigeninnel foglalkozik. Ezek közül 479 cikk a daganat ellenes hatásáról szól (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed).

Az apigenin az utóbbi időszakban a kutatások középpontjába került.  2013 folyamán nagyon sok közlemény jelent meg neves szaklapokban az apigenin rákellenes hatásairól!

PubMed szerint a 2013-ban publikált cikkek közül 48 db cikk az apigenin és a rákkal kapcsolatos kutatási eredményeket tartalmazza!  Ezek közül néhány:

 •  A Carcinogenesis c. szaklap 2013. szeptemberi számában megjelent cikk szerint az apigenin gátolja a prosztatarák elterjedését egerekben (1).
 • Egy kínai kutatócsoport 2013. augusztus 20-án megjelent cikkében az apigenin tüdőrák sejtekre való gátló hatásáról számol be (2).
 • A Future Oncology 2013. szeptemberi számában az apigenin hatását nézték fej-nyaki daganatok esetében (3).
 • A Food Chem Toxicol 2013 októberi számában megjelent cikk szerint az apigenin fokozza a kemoterápiás szerek daganat növekedését gátló hatását hasnyálmirigyrák sejtekben (4).
 • Az Anticancer Research 2013 augusztusi számában az apigenin bifosztonátokkal történő együtt adását vizsgálták (5)
 • A Cancer Cell 2013 júniusi számában megjelent cikk szerint az apigenin alkalmas lehet húgyhólyag daganatok kezelésére (6).
 • A Chin. J. Cancer Research 2013 áprilisában megjelent cikk szerint az apigenin része lehet az emlőrák kezelési stratégiájának ( 7).
 • A Carcinogenesis 2013. augusztusi számában megjelent közlemény szerint a doxorubicinre rezisztens hepatocellularis májdaganat esetében értek el pozitív eredményeket apigeninnel (8).
 • A Mol. Nutr. Food Researc 2013 januári cikke szerint a gyomor-bélrendszeri daganatok esetében találták hatékonynak az apigenint (9). 
 • A Food Chem Toxicology 2013 márciusi számában lévő cikk szerint az Helicobaktériummal fertőzött gyomor adenocarcnima sejtekre van hatása az apigeninnek (10).

A World Journal of Gastroenterology nevű neves szaklapban leközölt kontrollált klinikai kísérlet alapján a 2. generációs apigeninre standardizált flavonoid kivonatok áttörést jelenthetnek a jövő alternatív rákterápiájában. A klinikai kísérlet eredménye szerint az apigenin megakadályozhatja a különböző ráktípusok operáció utáni kiújulását. A 4 évig tartó kísérletet 87 bélrákkal, illetve bélpolipokkal operált rákbetegeken végezték. A klinikai kísérlet legfontosabb eredménye az volt, hogy a standardizált apigenint tartalmazó flavonoid keveréket szedő emberek jelentős része (93%) nem esett vissza a betegségbe, míg az apigenint nem fogyasztó kontroll csoport csaknem felében kiújult a rákbetegség (11).

Összefoglalva : laboratóriumi, állat és epidemológiai kísérletekben az apigenin rendkívül sok ráktípus (gyomor- és bélrendszeri, emlő, tüdő, petefészek, prosztata, bőr, máj, hasnyálmirigy rák) esetében hatékonyan gátolta a daganatos sejtek növekedést, illetve az áttétképződést.

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A benne szereplő információk is tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi terápiát.

További információért hívja orvos tanácsadónkat, Dr. Dóda Ildikót a 70-6340142-es telefonszámon.

Irodalmi forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24067903
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17143534
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23980682
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23871783
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23898082
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23724790
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24067903
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23563091
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23197449
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23266501
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23266501