természetes asztaxantin a „világ legerősebb antioxidánsaként“ vált ismerté, amelyet az algák még napjainkban is nagy mennyiségben termelnek. Az astaxanthin egy piros-narancssárga színanyag, ami bizonyos tengervízi állatokban található meg, mint pl. a Haematococcus pluvialis nevű mikroalgában.

Mi jellemzi a természetes astaxanthint?

  • 20-szor erősebb, mint a szintetikus astaxanthin
  • 50-szer erősebb, mint a béta-karotin
  • 60-szor erősebb, mint a C-vitamin
  • 550-szer erősebb, mint az E-vitamin

Milyen hatásai lehetnek az astaxanthinnak?

  • hatékony antioxidánsként és biztonságos, természetes gyulladásgátlóként működik.
  • védelmet nyújt a bőr számára az UV sugárzás káros hatásai ellen és segíti, hogy az emberek belülről szépüljenek.
  • elősegíti a testi terhelések utáni felépülését, ezért kiváló kiegészítés lehet a sportolók és aktív emberek számára.
  • erősebbé teszi a szervezetet, valamint fejleszti a ellenálló-képességet.
  • a szemek és az agy számára ugyancsak egyedülálló támogatást jelent, elsősorban olyan betegségek megelőzésében segít, mint az időskori makula degeneráció (AMD) és a szürkehályog.
  • áthatol a vér-agy gáton és antioxidáns és gyulladásgátló védelmet nyújt az agynak és a központi idegrendszernek.

Az astaxanthin rendszeres fogyasztása során mellékhatásokat eddig nem tapasztaltak!  Egyes kiváló antioxidánsok (mint pl. a C-vitamin) bizonyos körülmények között – amikor semlegesítik a szabad gyököket – maguk is reakcióérzékeny anyagokká válnak és káros hatást fejtenek ki: „Prooxidatívvá“ válnak és támadni kezdik a sejteket. Az asztaxantin különleges molekuláris szerkezeténél fogva teljesen kizárt, hogy pro-oxidatívvá váljon, így biztosan nem károsítja a szervezetet.

Milyen tudományos vizsgálatok támasztják alá az astaxanthin hatékonyságát?

Ha a PubMed-ben utána nézünk ennek, azt találjuk, hogy igen sok tudományos közlemény jelent meg az elmúlt években az asztaxantinról, összesen 1048, melyből 79-t 2013-ban publikáltak.

1. Az astaxanthin és a szemek: a Hokkaido University Graduate School of Medicine egyik csoportja megvizsgálta az astaxanthin patkányok szemeire gyakorolt gyulladásgátló hatását. A kutatók uveitist (a belső szem szivárványhártyára is kiterjedő gyulladását) idézték elő és dózistól függő, az NO, a PGE-2 és a TNF-α mennyiségeinek enzimgátlás útján végbemenő csökkenéséből adódó gyulladásgátló hatást figyeltek meg. Annak felismerése, hogy az astaxanthin csökkentheti a szemek gyulladását és maga a folyamat működésmódja azért bír jelentőséggel, mert számos különböző szembántalom tulajdonképpeni oka egy gyulladás. Ohgami és mtsai. 2003. (1)

2. Az astaxanthin és az ízületi gyulladás (arthritis): az astaxanthin 247 alkalmazója között végzett kérdőíves vizsgálat kimutatta, hogy a hátfájásról panaszkodók és az osteoarthritis ill. rheumatoid arthritis tüneteit mutató egyének 80%-a javulásról számolt be az astaxanthinnak köszönhetően. Az astaxanthin étrend-kiegészítőként történő szedése asztma és prosztatamegnagyobbodás eseteiben is javulást mutatott. A fenti betegségek mindegyike szabadgyökök kiváltotta gyulladásokkal és károsodásokkal jár. Guerin és mtsai. 2003. (2)

3. Az astaxanthin és a sport: egy 2011-es tanulmány szerint a kerékpárosok időfutam teljesítményét szignifikánsan jobban javította az astaxanthin, mint a placebo, derült ki egy 21 versenykerékpárosnál végzett felmérésből. Az astaxanthint kapó csoport teljesítménye jelentősen megnőtt, de ennek pontos magyarázatát nem ismerik. A cikk az Int. J. Sports med. 2011 novemberi számában jelent meg (3).ű

4. Az astaxanthin és a daganat: több állatkísérletes tanulmány is megjelent már az astaxanthin daganat ellenes hatásáról, bár komolyabb humán vizsgálati eredmény még nem áll rendelkezésünkre. A különböző karotinoidokról, mint pl. a  β-karotin, a-karotin, a likopin, lutein, zeaxantin, β-kriptoxantin, fucoxanthin, kantaxantin és astaxanthin már egyértelműen bebizonyosodott, hogy daganat ellenes aktivitást mutatnak (4).

5. Az astaxanthin és az egészségügyi alkalmazások: ez a nagyon friss, 2013 októberében, a Life Sciences nevű nagyon neves szaklapban megjelent közlemény összefoglalja, hogy az aztaxanthinban gazdag tengeri mikroalgák rendszeres fogyasztása milyen előnyökkel járhat az emberek számára (5).

Források:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12766075

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12727382

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21984399

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22418926

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23994664