Az aszpirin és a resveratrol daganatos betegségek esetében történő használatának lehetséges eredményességét erősíti meg az a tudományos közlemény, mely 2014 januárjában jelent meg a PNAS nevű neves amerikai szaklapban.

Az aszpirin és a resveratrol megöli a tetraploid sejteket az egérben és emberben is – állítja Dr. Guido Kroemer, a frnaciaországi Gustave Roussy Intézet kutatója az készült eddigi vizsgálati eredményei alapján. A rákmegelőző elváltozások gyakran tartalmaznak tetraploid sejteket, az aszpirin és a resveratrol segíthet megakadályozni a rák kialakulását ezeknek a sejteknek az elpusztítása útján.

A tudósok tudják, hogy a tetraploid sejtek elpusztítása véd a rák ellen, de eddig még nem sikerült találniuk olyan anyagot, amely a tetraploid sejteket anélkül pusztítaná el, hogy károsítaná az egészséges sejteket.

Dr. Kroemer és csapata szerette volna látni, hogy az aszpirin és a resveratrol, valóban szerepet játszik-e a rák megelőzésében, és valóban képes-e megölni a tetraploid sejteket a normál sejtek károsítása nélkül. Kutatásaik során bebizonyították, hogy a bélrendszeri daganatra hajlamos egereknek akár az aszpirint vagy a resveratrolt adtak, a tetraploid sejtek száma az egerekben csökkent. A kísérletet humán tüdődaganatos sejtekkel kezelt egerekben is megismételték, hasonlóan jó eredménnyel.

Összességében eredményeink azt sugallják, hogy a resveratrol és az aszpirin chemopreventive hatása magában foglalja tetraploid rákos sejtek elpusztítását.

Ezek az eredmények megerősítik az eddigi kutatások eredményeit is, így lehetséges, hogy két olyan anyag is van a betegek kezében, melyek esetleges rendszeres használata megvédhet a daganatos betegségek kialakulásától.  Természetesen ezek csak kutatási eredmények, reméljük hogy idővel humán klinikai vizsgálati eredményekkel is alá tudják támasztani ezeket.

A kis dózisú aszpirin használatát már jó ideje vizsgálják világ szerte, és szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére jelenleg is javasoljuk napi 100 mg-os adagban. A gyógyszertárakban recept nélkül megvásárolható termék használata kevés kockázattal jár (gyomorpanaszok azért lehetségesek), így akár a daganatos betegségre hajlamos emberek is nyugodtan használhatják majd a későbbiekben.

A resveratrol több élelmiszerünkben is megtalálható, pl. egyik legkoncentráltabb formában a vörös szőlő magjában és héjában. Érdemes addig is rendszeresen fogyasztani őket, hisz ártani nem fognak nekünk, maximum használnak. Napi 1-2 kiskanálnyi szőlőmag- és héj őrlemény elfogyasztása egészségünkre válhat!

Figyelem! A cikk tájékoztatási célt szolgál. A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére. Egészségügyi probléma esetén keresse fel kezelőorvosát, vagy kérje orvos-természetgyógyászunk segítségét.

Forrás: https://www.pnas.org/content/111/8/3020

Szerző: Dr. Dóda Ildikó orvos-természetgyógyász

Kép forrása: https://blog.xfree.hu/

Kép forrása: https://blog.xfree.hu/