Az 1-es típusú cukorbetegség (más néven inzulinfüggő diabetes mellitus) egy autoimmun betegség, amelyet abszolút inzulinhiány okoz. Hátterében az áll, hogy a szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét, és autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta(β)-sejtjei. Ez a diabétesz bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek- és fiatal felnőttkorban jelentkezik. A betegek általában soványak, gyakori a jelentős fogyás a betegség megállapítása előtt. A tünetek gyorsan alakulnak ki, a betegek kezeléséhez inzulin szükséges.

A mai tudásunk szerint a 1. típusú cukorbetegségben a hasnyálmirigy β-sejtjeinek  elpusztulása következtében inzulin hiány lép fel, amely csak inzulin pótlással kezelhető. 

Ma már tudjuk, hogy a hasnyálmirigy β-sejtjein kívül csaknem minden testi sejtünk képes valamilyen mértékű inzulin szintézisre. Ha pedig ez így van, akkor az immunrendszer működését befolyásoló gyógygomba poliszacharidok stimulálhatják az immunrendszer sejtjeit arra, hogy pl. termeljenek több inzulint. Ez a sejttömeg egyáltalán nem elhanyagolható, mivel az összes mennyisége a szervezetben meghaladhatja a 1.5 kilogrammot.

Az így nyert inzulin részben pótolhatja a hasnyálmirigy elpusztult  β-sejtjei miatt kialakult inzulinhiányt. Ez a magyarázata annak, hogy bár nem nagyszámú esetben, de valóban előfordult, hogy 1. típusú cukorbeteg az inzulin mellett rendszeresen kapott gyógygombákat és az inzulin adagja jelentős mértékben lecsökkent. De fontos tudni, hogy ezek a tapasztalatok nincsenek klinikai vizsgálatokkal alátámasztva!

Ez ma az endokrinológia egyik legjobban kutatott területe, hisz nagyon sok ember érintett ebben a betegségben, pár éven belül valószínű, hogy olyan új információk birtokába juthatunk, amik alapjaiban írhatják át eddigi ismereteinket.

Hangsúlyozzuk, hogy 1-es típusú cukorbetegnél az inzulint önkényesen elhagyni sosem szabad, mindig a kezelő orvossal konzultálva lehet és kell az inzulin aktuális mennyiségét megváltoztatni! Úgy is csökkenteni fogja az orvos az adagokat, ha az eredmények és a tünetek ezt indokolják.

Szeretnénk leszögezni, hogy a gyógygombák nem gyógyszerek, nem helyettesítik az orvosi terápiát,  a tapasztalatok és eddigi tudományos vizsgálatok alapján jótékony hatással lehetnek egyes egészségügyi problémák megoldásában, melyeket reményeink szerint nemsokára klinikai vizsgálatokkal is alátámasztanak.

Ami addig is biztos: a gyógygomba tartalmú étrend-kiegészítő termékek az eddigi tapasztalatok alapján nem okoznak súlyosabb mellékhatásokat, így biztonságosan használhatja bárki őket.

Amennyiben kérdései merültek fel cikkünkkel kapcsolatban, hívja orvos-természetgyógyász tanácsadónkat, aki segít Önnek megválaszolni kérdéseit!

Figyelem! A cikkben szereplő megállapítások nem vonatkoztathatóak a honlapon található termékeinkre.

Forrás: Gombakirály