Fagyöngy: közel 100 éve alkalmazzák a biológiai daganatterápiában. Elsősorban immunerősítő szerként ismert, fő hatóanyagai: lektinek, viscotoxinok, polysaccharidok. Kis adagban subcutan (bőr alá) adva főleg az immunerősítő, de a daganatsejteket felismerő és eltakarító sejtek és egyéb immunalkotók (makrofágok, Nk-sejtek, interferonok, citokinek…) termelődését és aktivitását is stimulálja. Összességében lelassítja a daganatnövekedést, fékezi az áttétképződést, javítja az életminőséget és az élettartamot, leredukálja a kemo- és sugárterápia mellékhatásait. Éveken keresztül 1-1 hónapos szünetek közbe iktatásával kell heti 2-3 alkalommal bőr alá adni az injekciót.

Enzimek: a legyengült immunrendszer nem képes felismerni a rossz struktúrájú, idegen vagy akár daganatos sejteket. Az utóbbiak gyakran álcázó fehérje köpenybe is beburkolóznak, hogy kevésbé legyenek felismerhetők. Az enzimek abban segítenek, hogy az immunsejtek könnyebben rátaláljanak ezekre a kidobandó sejtekre, mert pl. lebontják az álcázó leplet, aktiválják a makrofágokat és a természetes ölősejteket, gátolják a hibás sejtek kitapadási lehetőségét az érfalra és a normál sejtekhez. Összességében tehát nemcsak a daganatkialakulás megelőzésében vesznek részt, hanem a terjedésben és az áttétképződés megfékezésében is. A főleg déli gyümölcsökből (ananász, papaya, noni) származó enzimeken kívül a hasnyálmirigyenzimek is idetartoznak és segítenek. Szedése hosszabb időn át nagy adagban ajánlott. 

Rizskorpa kivonat: más néven BioBran. Aktív összetevője a rizskorpából a shii-take gomba enzimkomplexumával előállított arabinoxylan. A BioBran stimulálja a természetes ölősejteket (egyetlen NK sejt akár 27 ráksejtet is elpusztíthat élete során) és a macrophagokat. Aktiválja a T- és B-lymphocytákat, továbbá fokozza az ezek által termelt Tumor Necrosis Factor–α (TNF-α) és az interferon-γ mennyiségét, ami a daganatos betegségek leküzdésében, a vírus- vagy baktériumfertőzött sejtek elpusztításában nagy jelentőségű. Az arabinoxylan elősegíti a programozott sejthalált (apoptózis), továbbá védelmet nyújt a szabad gyökök ellen, és így nem meglepő, hogy kitűnő gyulladáscsökkentő is. A rizskorpa kivonat különlegessége, hogy a Japán Daiwa Gyógyszercég rengeteg klinikai vizsgálattal is igazolta a hatékonyságát!

Echinacea: vagy bíbor kasvirág egy dél-amerikai virágzó növény. In vitro az Echinacea purpurea a legaktívabb, de az emberi szervezetben az Echinacea angustifolia a leghatékonyabb. Az Echinacea stimulálja a T-lymphocyták termelődését és fokozza a természetes ölősejtek aktivitását. Hatóanyaga, az arabinogalaktán rákapcsolódik a baktériumok és vírusok, valamint a daganatsejtek felszínére, és segít a macrophagoknak megtalálni az „ellenséget”. Továbbá segíti a fehérvérsejtek odakapcsolódását is ehhez a komplexumhoz, így gyorsul az idegensejtek eltakarítása.

A kasvirág tartalmaz még esszenciális olajokat, más poliszacharidákat, betaint, glikozidot, rezet, vasat, tannint, zsírsavakat, A-, C- és E-vitamint. A fentiek alapján hatékonyan alkalmazzák a biológiai tumorterápiában, és mivel növeli a szervezet fertőzéssel szembeni ellenállását, jó segítséget nyújt a kemoterápia miatt legyengült immunrendszer erősítésében és a másodlagos fertőzések kivédésében is. Előszeretettel rendelik megfázások és influenzák gyógyítására, tüneteinek és a betegség időtartamának mérséklésére.

A kezelést ezzel a szerrel szünetek beiktatásával periódikusan célszerű végezni, mert a 3. hét után elindít egy ellenregulációt, aminek következtében csökkenhet az immunaktivitás. 

Macskakarom: az Una de Gato, Cat ‘s Claw, avagy Uncaria tomentosa nevű perui növény a nemzetközi figyelem középpontjában áll dokumentált gyógyító tulajdonságai miatt. Az 1980-as évek elején több beható vizsgálatot is folytattak a Müncheni Egyetem Gyógyszerbiológiai Intézetében, ahol megállapították, hogy a növény fő hatóanyagai különféle alkaloidok, azonban azok teljes hatás kifejtéséhez egyéb alkotók jelenlétére is szükség van (pl. katechinre, terpénre, tanninra). Ezek az anyagok pedig erőteljesen fokozzák a fehérvérsejtek termelődést, aktivitását és a fagocitafunkciót (idegensejtek, kórokozók, szennyeződések eltávolítását).

Eredményesen kezelhetők vele az immundeficittel kapcsolatos betegségek, többek között a különféle daganatok, a genitális herpesz, az AIDS. A macskakaromnak tumorellenes, gyulladásellenes, antivirális és antimikrobás, valamint antioxidáns hatást tulajdonítanak. Más vizsgálatok mutációt gátló hatását is kimutatták. 

Lapacho: a kutatások után többféle hatóanyagot is sikerült kimutatni a fakéregből. A fő hatástani csoportba a naphto- és furano-naphtochinon nevű alkaloidok (lapachole és lapachone) tartoznak, de nagyobb adagflavonoidizokumarinkumarinszaponiniridoglikozid és fenolkarbonsav is található benne.

Viszonylag sok benne az ásványi anyag és a nyomelem: kalcium, magnézium, foszfor, cink, szilícium, mangán, molibdén, réz, vas, kálium, nátrium, kobalt, bór, arany, ezüst, stroncium, bárium, jód és nikkel.

A kutatók tehát igen sokféle vegyületet találtak a fa hatóanyagai között, ám az immunrendszerre elsősorban a béta-lapachone– és a lapachol vegyületek gyakoroltak pozitív hatást. Immunstimuláló hatása főleg a chinonoknak (alkaloidoknak) köszönhető, melyek kis koncentrációban (nanogrammnyi adagban), azaz még teában is képesek aktiválni a fehérvérsejtek (granulociták és T-limfociták) fagocita (takarító) funkcióját, ennek köszönheti tehát a növény a daganatnövekedést fékező effektust. Sajnálatos módon ezek az anyagok töményen igen toxikusak, súlyos hányingert és anémiát okoznak, ezért kivonatként nem alkalmazhatók.

Shii-take gomba: Lentinula edodes halvány, pókhálószerű fonalak láthatatlan hálózatával átszövi a legkülönbözőbb keményfák elhalt szöveteit. A fonalak megemésztik a fák anyagait, és átalakítják azokat gombaszövetté. Kínában a gomba értékes gyógyszer, de egyben kulináris csemege is. Japánban népszerű proteinforrás, ízletes, tápláló, diétás és egészséges. Tumorellenes, antivirális és antimikotikus hatást tulajdonítanak neki. A gomba legfontosabb hatóanyaga a lentinan, amely immunrendszer-serkentő, előmozdítja az interferon termelődését. Az eritadenin hatóanyag csökkenti az LDL koleszterint. Esszenciális aminosavakat tartalmaz, ezáltal kiváló sejtregeneráló.

Forráshttps://www.balaicza.hu

Figyelem! A cikkben szereplő megállapítások nem vonatkoztathatóak a honlapon található termékeinkre!