Legfontosabb a beteg életvitelének tudatos megváltoztatása, mert ez egyfajta jele az élni akarásnak.

Az életmód változtatás alapja a táplálkozás. 

Azonban nem lenne helyes egy mindenkire érvényesíthetõ, egyedül üdvözítõ diétát kimondani. Ennek megállapításához mindenképpen figyelembe kell venni a daganatos beteg alkatát, a betegség stádiumát, a már kapott kezelési rendszereket és azok időpontját. A műtét, sugárterápia vagy kemoterápia nagyfokú sejtpusztulással és belső sebekkel jár, ezért ilyenkor szigorú fehérjeszegény diétát nem lehet alkalmazni. Fehérje hiányában elhúzódhat a seb gyógyulása, és könnyebben alakulnak ki fertõzések, szövődmények.

A táplálkozásnak és az összes gyógyítási módozatnak harmonizálni kell a daganatos beteg alkatával, mely születésétől fogva jellemzi.

Gyors anyagcseréjű, heves vérmérsékletű betegnek nem célravezető rostos, lédús, hideg zöldségeket adni, mert lehűti a belső tüzét. Egyszerűen kellemetlenül fogja érezni magát. Ezért nekik párolva, főzve javasolt a zöldségek bevitele.
Magától senki se próbálkozzon az öngyógyítással, mert különbözőségünk miatt mindenképpen szakember tud csak megfelelő megoldást találni a gyógyulásra.
Az egyszerű egészséges táplálkozási modell is lehet célravezető, csak a
méregtelenítés folyamata lassabb.
A fehérje bevitel módosítására szükség van, a vörös húsok helyett a fehér
húsok fogyasztása ajánlott. Az elõzõekben a fehérje és a zsír együttesen
nehezen emészthető. A szója nagy fehérjetartalma miatt szintén nem ajánlott.
Viszont nagyon fontosak a nyomelemek, vitaminok, növényi festékanyagok a
modern orvosi kezelések mellékhatásainak kivédésében.

Lényeges a táplálék minősége!

A talaj kizsákmányolásával és vegyszerezéssel
azt értük el, hogy a zöldségek, gyümölcsök 40-60%-kal kevesebb vitamint
és nyomelemet tartalmaznak. Ezért is fontos a bio minőség, nem csak a
vegyszermentesség miatt. Aki nem tud bio minőségû zöldséget beszerezni,
annak táplálék kiegészítő javasolt, de ez sem folyamatosan, hanem kúraszerűen.

Fontos a bőséges folyadékbevitel!

Modern terápiák esetén a pusztuló sejtek kimosása, természetgyógyászati módszerek esetén a felszabaduló 

salakanyagok kiürítése miatt. Fogyaszthatóak: tiszta zöldteák, buborékmentes
nátriumszegény ásványvíz, frissen centrifugált zöldség és gyümölcslevek
szezonálisan kiválasztva: paradicsom, sárgarépa, sütõtök, feketeszõlõ, áfonya,
feketeegres, cékla (tabletta formában is jó) stb. Erős színűek legyenek, hogy
minél több festékanyagot tartalmazzanak, valamint csak bio minőségűek,
hogy nehogy több kárt okozzanak, mint hasznot (minimum 3-4-szer 2dl/
nap éhgyomorra). Jó hatásúak a káposztafélék hatóanyagai, valamint a
búza, rozs, zabcsíra préselt leve. Ezek esetében lényeges, hogy préselés után
rögtön kell fogyasztani, mert az értékes növényi enzimek, melyek fontosak
a méregtelenítésben, hamar elbomlanak. Ha valaki néha gyári készítményt
fogyaszt az sem baj, az enzimek kivételével minden kedvező hatóanyag benne
van.

Fontos a gyógynövények alkalmazása! 

Belsőleg méregtelenítő 
teakeverékként, valamint kívülről agyagpakolásként felhelyezve a daganat
feletti bőrterületre. A salakanyagok így izzadság formájában bőrön keresztül
távoznak. Sokat segít a napi feketekávés beöntés alulról, mely tehermentesíti
a májat és így serkenti annak működését. Kényelmetlen kissé, de 10-12 percig
benntartva jótékony hatású. Törökösen kell főzni, és testhőmérsékletűre hűtve
alkalmazni.

 

Nagyon fontos a pszichoterápia. A felgyorsult élet nem teszi lehetővé, 

hogy a felgyülemlett feszültséget megéljük, feldolgozzuk és letegyük. Ezért
ezek felhalmozódva lelki gócként ugyanúgy felelnek a betegség kialakulásáért,
mint a külsõ hatások. A pszichoterápia segít a gócok oldásában, valamint
a kezeléssel kapcsolatos kényelmetlen érzések elfogadásában, késõbb az új
életre való felkészítésben. Végül, de nem utolsó sorban az érintés is fontos a
szorongással teli, néha kiközösített beteg gyógyításában. Kíméletes, humánus,
lazító masszázs tapasztalt szakemberrel megengedhetõ és jó hatású. Egy
bajba került, elkeseredett ember, aki úgy érzi, hogy magára maradt, talál egy
helyet, ahol meghallgatják, foglalkoznak vele, sõt még hozzá is érnek – ez
maga a csoda.

Néhány ötlet az egészségeseknek a betegség megelőzésére:

  • Testkontroll szerinti táplálkozás /fehérje és szénhidrát szétválasztása egy napon belül/
  • Bio minõségû szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása
  • Teljes kiörlésű liszt használata, teljes tápértékű élelmiszerek fogyasztása
  • Rendszeres mozgás mindenkinek /hetente 2-3-szor/ melynek intenzívebb szakasza is van
  • Fontos megtanulni és alkalmazni relaxációs technikákat /az idegrendszer megsegítésére/
  • Figyeljünk testünk jelzéseire, változásaira és idõben forduljunk szakemberhez

Forrás: Egészségbár – Dr. Sipos Tibor