A legújabb kutatás szerint sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával nőkben csökkenthető az emlőrák egyik nehezen kezelhető változatának, az ösztrogén negatív emlőrákok valószínűségét. Sajnos azonban még ez sem szorítja vissza az emlődaganat általános kockázatát. 

Journal of the National Cancer Institute januári számában közzétett tanulmány különösen az ösztrogén-receptor negatív emlőrák alacsonyabb kockázatát hozta összefüggésbe a nagyobb mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztással. Ez a daganattípus, amely nem reagál a keringő ösztrogénra, az emlőrákos esetek mintegy 15-20 százalékát teszi ki, és a többi típusnál alacsonyabb túlélési aránnyal jár.

A Harvard Egyetem Orvosi Karának kutatói Seungyoun Jung vezetésével 20 korábbi kutatás eredményeit elemezték, amelyekben a résztvevő nőket 11-20 évig követték nyomon. Az adatok alapján statisztikailag jelentős összefüggést mutattak ki a nagyobb mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás és az ösztrogén-receptor negatív emlődaganatok alacsonyabb kockázata között. A több zöldség és gyümölcs fogyasztása ugyanakkor nem függött össze az ösztrogén-receptor pozitív emlőrák, valamint az emlőrák általános kockázatának csökkenésével. Az ösztrogén-receptor negatív emlődaganat csökkent kockázata különösen a fokozott zöldség fogyasztással mutatott összefüggést.

Dr. Paolo Boffetta, a New York-i Mount Sinai Kórház emlőrák szakértője azonban úgy véli, hogy bár logikusan hangzik, hogy az ösztrogén-receptor negatív emlődaganatot befolyásolhatják táplálkozási tényezők, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás szoros összefüggésben áll a környezeti hatásokkal és az egészséges életmóddal általában, köztük a testsúly kontrollálásával, a testmozgással és más egészséges táplálkozási szokásokkal. “Mivel ezek ennyire szorosan összefüggnek, nehéz különválasztani a zöldség- és gyümölcsfogyasztás specifikus hatásait” – vélekedett a szakember.

 Forrás: https://news.noinetcafe.hu