Állítsuk meg a szükségtelen antibiotikum felhasználást! 

Az egészségügyi ellátással összefüggésben Európában és ezzel együtt hazánkban is az antibiotikum rezisztencia jelenti a legnagyobb betegbiztonsági kockázatot. A túlzott használat ugyanis oda vezetett, hogy a különböző gyógyszereknek ellenálló baktériumok jelentek meg. 

Hazánkban 2006. óta kötelezően jelentendők az ellenálló baktériumok által okozott, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések. Az ÁNTSZ folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, az újonnan megjelenő ellenálló baktériumokat szükség esetén a jelentési rendszerbe is beemeli. Így például 2012-től – a járványügyi helyzet pontos megismerése érdekében – kötelezően jelentendő az úgynevezett Clostridium Difficile fertőzés, ami jelenleg az egyik legnagyobb problémát okozza.
Európai Antibiotikum Nap 2013

Állítsuk meg a szükségtelen antibiotikum felhasználást!

Az antibiotikumok túlzott felhasználásának oka egyfelől, hogy sokszor kifejezetten a betegek kérik meg orvosukat: írjanak fel nekik antibiotikumot. Az is előfordul, hogy maguk az orvosok próbálkoznak a különféle készítményekkel, abban bízva, hogy valamelyik használ majd. Szintén tipikus probléma, hogy az orvos által felírt gyógyszer szedését a teljes kúra vége előtt abbahagyják, és az is, hogy az esetleges maradékkal egy később jelentkező megbetegedést próbálnak meg házilag gyógyítani.

Az emberek többsége természetesnek veszi, hogy az antibiotikumok bármikor rendelkezésre állnak, amikor csak szükség van azokra. Csakhogy ez hamarosan a múlté lehet. Minden egyes antibiotikum adaggal erősebb lesz az a néhány baktérium, amelyik már ellenállóvá vált az adott szerrel szemben. Minél speciálisabb a kérdéses gyógyszer, annál hamarabb jelennek meg és szaporodnak az arra rezisztens baktériumok is.
Annak ellenére, hogy napjainkban is számos új készítmény kifejlesztése van folyamatban, szakértők arra figyelmeztetnek, évtizedekkel vagyunk elmaradva a korábbi felfedezések ütemétől.

Ennél is aggasztóbb, hogy bizonyos újonnan megjelent súlyos fertőzéseket, esetleg halált is okozó baktériumok – a kialakult rezisztenciájuk miatt – sokszor már a legerősebb rendelkezésre álló antibiotikumokra sem reagálnak. Ezeknek az új fertőzéseknek a halálozási aránya akár 50%-os lehet. Ráadásul kilátásban sincs olyan gyógyszerkutatás, ami erre megoldást adna. Mindez oda vezethet, hogy a jövőben a legáltalánosabb fertőző megbetegedésekre sem lesz gyógyszer.

Az antibiotikumok használatával kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

[unordered_list style=”green-dot”]

  • az antibiotikumokat csak akkor szabad használni, amikor indokolt (ezt az orvos tudja eldönteni, nem a beteg!),
  • a helytelen, illetve túlzott használat rezisztens baktériumok kialakulásához vezethet,
  • az antibiotikum hatástalan az olyan vírusok által okozott fertőzésekben, mint a nátha, vagy az influenza,
  • gyógyulása érdekében orvosa utasításainak megfelelően szedje!

[/unordered_list]

Az antibiotikum felhasználása NEM megfelelő az alábbi esetekben

[unordered_list style=”green-dot”]

  • az antibiotikum felírása indokolatlan
  • súlyos betegnél későn kezdődik a terápia
  • túl gyakori a széles spektrumú antibiotikum használata 
  • az antibiotikum dózisa túl magas vagy túl alacsony
  • az antibiotikum használatának ideje túl rövid vagy túl hosszú
  • a kezelés nem a mikrobiológiai vizsgálat eredményének megfelelően történik.

[/unordered_list]

Antibiotikumot csak akkor szedjen, ha orvos írta fel! Kövesse az orvos utasításait! Ne hagyja abba a felírt gyógyszer szedését idő előtt, akkor sem ha már jobban érzi magát. A teljes gyógyuláshoz szükség van az elrendelt mennyiség beszedésére.

Gyógyuljon a természet segítségével!
 Egyszerű megfázás, vírusos fertőzés kezelésére nem alkalmas és szükségtelen az antibiotikum használata. Ilyen esetben használjon inkább:

[unordered_list style=”star”]

[/unordered_list]

Forrás: httpss://www.antsz.hu

Megfázott? Náthás? Gyógyuljon antibiotikum nélkül!

Megfázott? Náthás? Gyógyuljon antibiotikum nélkül!