Gere Attila Pincészete humán táplálék kiegészítő termelés fejlesztésére komplex technológia-fejlesztési beruházást hajtott végre, mellyel létre hozta Európa egyik legmodernebb szőlőmag feldolgozó üzemét Villányban a tavalyi év folyamán.

A beruházás célja olyan különleges, 100%-ban organikus (bio) termesztésből származó, prémium minőségű szőlőmag termékek előállítása volt, melyek – klinikai tesztek által igazoltan – nagymértékben hozzá járulnak az egészség megőrzéséhez, az esetleges betegségek hatékony kezeléséhez.

A villányi szüretkor a szőlőszemeket kiválogatják, egy speciális berendezés segítségével szárítják , külön szedik a héjat és a magot is. Ezután a magból kisajtolják az olajat, amiből a szőlőmagolaj lesz, a visszamaradt magot pedig megőrlik. Egy mag porlasztva akár fél négyzetméternyi területet is beterítene, így talán könnyen megérthető, hogy ebben a formában a szervezetbe jutva mennyivel egyszerűbben és nagyobb felületen tud érintkezni a bélrendszerrel, így felszívódása is sokkal könnyebben mehet végbe. 

A szőlőmag olajat inkább krémekhez szokták keverni, masszázsolajként serkentő hatással van sejtjeinkre. De emellett természetesen süthetünk is vele, ugyanis vagány, törkölyös, enyhén fűszeres világa magával ragadó ízhatást adhat ételeinknek, és mellesleg a hőt is jól bírja. A szőlőmag- és héj őrlemény joghurtba, müzlibe kavarva fogyasztható leginkább, de akár kenyér- vagy sütemény sütéskor is használhatjuk.

A szőlőmag feldolgozás során kulcs fontosságú, nagy precizitást igénylő szárítási és mikro őrlési folyamatok során megszülető GERE szőlőmag olaj és szőlőmag- és héj mikro őrlemény  a legmagasabb minőségű, prémium magyar termékek közé tartozik.

Gere Attila és a Pécsi Tudományegyetem a fejlesztés eredményeként előállításra kerülő termékhez kapcsolódva kutatási-fejlesztési együttműködést alakított ki, amelynek célja az antioxidáns hatású étrend-kiegészítő őrlemény kémiai analitikai vizsgálatainak kidolgozása, kémiai analitikai vizsgálata és pre-klinikai fázisvizsgálata.

Az eddigi nemzetközi vizsgálatok alapján a szőlőmagban koncentrált formában található resveratrol minimum négy nagyon fontos védő hatással rendelkezik:

1. Gátolja az öregedési folyamatokat. 

A resveratrol javítja a sejtek közötti kommunikációt, ezáltal segíti a sejtmegújulási folyamatokat és hozzájárul ahhoz is, hogy a szervezet hatékonyan küzdjön a nem megfelelően működő sejtcsoportok helyreállításáért. A resveratrol képes átjutni a vér-agy gáton is, ami még inkább hozzájárul hatékonyságához (1).

2. Védi az agysejtjeinket.

Mivel a resveratrol molekulái olyan kicsik, hogy képesek átjutni az érfalakon és a vér-agy gáton, mindennél hatékonyabban segíti agyunk egészséges működését. Egy 2009-es, a Brain Researchben közzétett tanulmány rávilágított arra, hogy például a resveratrollal kezelt egerek kétszer gyorsabban regenerálódtak stroke után , mint azok, akik nem kaptak ebből az antioxidánsból(2). 

3. Véd a daganatos betegségektől.

2005-ben rendkívül érdekes tanulmányt publikáltak a kínai Zhejiang Egyetem kutatói a World Journal of Gastroenterology nevű szaklapban. A tudósok a rezveratrol gyomorrákra gyakorolt hatásait vizsgálták egérkísérletekkel, és megfigyelték, hogy a rákos terület rezveratrollal való befecskendezése hatására a tumor mérete akár 40 százalékkal is csökkent az antioxidánssal nem kezelt állatokéhoz képest. A rezveratrol rákellenes hatásával kapcsolatban folyamatosan jelennek meg újabbnál újabb tanulmányok, melyek mind annak hatékonyságáról számolnak be (3).

4. Hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez.
 
Az USÁ-ban dolgozó magyar tudósok vizsgálták a resveratrol szív-érrendszerre kifejtett hatását. Kutatási eredményük 2007-ben megjelent az American Journal of Physiology amerikai szaklapban is publikálták. Epidemiológiai tanulmányuk azt sugallja, hogy a mediterrán étrend gazdag resveratrol csökkentette a koszorúér-betegség kockázatát (4). 

Végül érdemes a resveratrollal kapcsolatban megemlíteni még egy tudományos felismerést, melynek híre a publikálása óta bejárta a nagyvilágot: az amerikaiakkal összehasonlítva a franciák sokkal kisebb arányban szenvednek szív- és érrendszeri megbetegedésekben, noha mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez ne így legyen. Ezt a franciák a rendszeres vörösbor fogyasztásukkal magyarázzák. Ezt nevezték el francia paradoxonnak. Erről az érdekes jelenségről rövidesen írunk még egy részletes összefoglalót (5).

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál. A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére. Amennyiben egészségügyi problémával küzd és kérdés merült fel Önben a cikkben leírtakkal kapcsolatban, hívja cikkünk szerzőjét, aki segít Önnek megválaszolni kérdéseit.

Szerző: Dr. Dóda Ildikó orvos-természetgyógyász

Források:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18599363
2. https://science.naturalnews.com/2009/2412193_Resveratrol_exerts_its_neuroprotective_effect_by_modulating_mitochondrial_dysfunctions_and.html
3. https://www.wjgnet.com/1007-9327/11/280.pdf 
4. https://science.naturalnews.com/2007/2551661_Resveratrol_increases_vascular_oxidative_stress_resistance.html 
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2820197/ 
6. https://villanyiborvidek.hu/