Szomorú az, mikor rádöbbenünk arra, hogy egy ember, akiben hittünk, becsapott bennünket. Az elmúlt héten a sajtóban megjelent információk szerint megkezdődött D.T. büntetőpere. Szerintem nagyon sokan tudjuk, kit is takar ez a monogram, aki tudja, nekik szól ez a pár soros írásom!
Mikor bemegyünk egy orvoshoz, nem szoktuk elkérni az orvos diplomáját, tőlem legalább is még eddig senki nem kérte el, de bárkinek szívesen megmutatom (25/1992-es száma, “summa cum laude” minősítéssel végeztem 1992-ben a szegedi egyetemen). Sőt a szakvizsgáinkat sem szokták elkérni, nekem például háziorvosi szakvizsgám (száma: 1212/2008) és fitoterápiás szakvizsgám van (száma: 4/2008/FIT), melyek szintén számmal jelzettek. A végzettséget igazoló papírok mellett az orvosi munkavégzéshez “Orvosi működési engedély” is szükséges, melyet az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal ad ki 5 évre, valamint érvényes Magyar Orvosi Kamarai Tagsággal is rendelkezni kell. Mikor valaki professzorként mutatkozik be, akkor sem kérjük tőle, hogy azonnal mutassa meg az erről szóló hivatalos dokumentumát, mert egy normális gondolkodású, tisztességes ember nem feltételezi, hogy valaki behazudja mindezt. Ha magánrendelésre megyünk, ott elméletileg csak és kizárólag olyan emberek rendelhetnek, akik hivatalos ÁNTSZ engedéllyel rendelkeznek. A kérdés persze az, hogy valódi magánrendelésre megyünk, vagy csak a látszatát keltik mindennek, megtévesztve a betegeket. Egy televízióban szereplő közszereplőtől sem kérik el valószínűleg a diplomáját, mielőtt megszólaltatnák, vagy műsort adnának neki. Így fordulhatott elő egy olyan helyzet, hogy valaki évek hosszú során át képes lehetett rengeteg ember megtévesztésére.
Miért tesz valaki olyat, amivel bármikor lelepleződhet? Hisz annak leellenőrzése elég egyszerűen megtörténhet, hogy valakinek van-e humán orvosi diplomája van nincsen. Van-e szakvizsgája, vagy nincsen. Van-e orvosi működési engedélye vagy nincsen. Van-e ÁNTSZ engedélye magánrendelés végzésére vagy nincsen. Egy dolog már most is egyértelmű számomra, hogy humán orvosként én nem állnék neki például az imádott kiskutyámat, Mazsikát gyógyítani, mert az állatgyógyászat egy teljesen más tudomány, még ha vannak is átfedések. Állatorvosként meg végképp nem állnék neki embereket gyógyítani, hisz ahhoz 6 évet kell keményen végig tanulni (plusz a szakvizsgák ideje), mert a gyógyítói munka komoly felelősség!
Amíg a dokumentumok bemutatása a bíróságon nem történik meg, mi sem tudjuk pontosan, hogy ki is valójában D.T., valójában milyen végzettségekkel is rendelkezhet. Az előzetes nyomozati anyag alapján készült vádirat szerint indult a büntető eljárás, november elején viszont nagy valószínűséggel minden pontosan kiderül, hisz a végzettségeket igazoló bizonyítványokat a legközelebbi tárgyalási napon, november 14-én kell majd a bíróságon bemutatnia.
Hogy mi lehet egy ilyen cselekedet pszichológiai háttere? Ezt majd feltételezem a pszichológusok és esetleg a pszichiáterek kielemzik, én csupán magán véleményemet tudom ezzel kapcsolatban elmondani. Véleményem szerint csak olyan ember hazudik ilyet az embertársainak, aki komoly önértékelési zavarban szenved, emellett nárcisztikus személyiség jeleket mutat, azaz énközpontú, fontos számára a folyamatos elismerés (anyagi elismerés is), a kudarcot nehezen viselik, a kritikát nehezen tűrik. Az ilyen embereknél mindig van egy külső ellenség is (gyógyszer lobby?), kifele maximális segítőkészségről tesznek tanúbizonyságot, de valójában eléggé érzéketlen emberek, hisz ha átéreznék tetteiknek súlyát, valószínűleg nem is tennének ilyet.
Sajnálatos tény, hogy D.T. neve akarva akaratlanul is összefonódott Magyarországon egy termék nevével, mely termék viszont a világ egyik legkiválóbb gyógynövényét, az Uncaria tomentosat, azaz a macskakarmot tartalmazza, mely gyógynövény “gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termék” kategóriában van jelenleg is, jelezve komoly gyógyító hatását. Fitoterápiás szakorvosként én is sokaknak javasoltam és javasolom ennek a gyógynövénynek a használatát, és csak pozitív tapasztalatokról tudok beszámolni. Ennek a gyógynövénynek az emberekre kifejtett pozitív hatását számos klinikai vizsgálat is bizonyítja. Sajnálatos dolog volt, hogy ennek a terméknek a használatát az Európai Unióban mind a mai napig engedélyezik, hazánkban meg nem, holott egy kiváló termék. A macskakarom jelenleg hazánkban csak önállóan alkalmazva engedélyezett.
Miután kitudódtak D.T. diploma körüli problémái, ennek az előbb említett terméknek a gyártója azonnal megszüntette a kapcsolatot az ominózus személlyel, mint ahogy én is ezt tettem.
Ezt követően viszont egy másik fontos és elgondolkodtató dolog történt: D.T. a nevét adta egy másik, megtévesztésig hasonló kivitelezésű termékhez, mellyel csupán egy óriási problémám van, hogy épp ezt a kiváló és igen eredményesen használható gyógynövényt, a macskakarmot nem tartalmazza….Vajon ezt is miért tette???
Nekem világ életemben a beteg volt a legfontosabb, mindig a legjobb tudásom szerint igyekeztem segíteni mindenkinek, akár telefonon keresztül, akár e-mailben, akár személyesen. Mint gyógyító orvost és mint embert is mélyen megrázott D.T. büntető pere, mely rávilágít a magyar szokásokkal kapcsolatos komoly problémákra. Nagy valószínűséggel nem ő az első és nem is ő az utolsó, aki jogosulatlanul gyakorol gyógyító tevékenységet, megtévesztve ezzel sok-sok beteg embert, akik igyekeznek minden szalmaszálba kapaszkodni, hogy még egy kicsit élhessenek. Mélységesen elítélem emiatt őt is és a többi hasonló tevékenységet folytató áldoktort is.
Hiszem, hogy a gyógynövényekkel és a gyógygombákkal sokat tudunk segíteni az embereknek, hisz már 2000 évvel ezelőtt is gyógyításra használták őket és nagy valószínűséggel 2000 év múlva is ismertek lesznek. De ne feledjük el, hogy ezek ismerete és korrekt használata is komoly szakmai tanulást igényel, melyet több éves képzéssel lehet elsajátítani!
Sokan tudják rólam, hogy a magyar közmondások nagy imádója vagyok, így most is ezzel zárom írásom: “A hazug embert könnyebb utol érni, mint a sánta kutyát”.
Dr. Dóda Ildikó
Háziorvos-fitoterapeuta