A népbetegségnek számító fekélybetegség fő kiváltó oka az esetek 70-95%-ban a Helicobacter pylori nevű baktérium okozta fertőzés.

A gyomorfekélyeknek kb. 70%-ban, míg a nyombél fekélyeknek akár 95%-ban is kimutatható ez a kórokozó.  A baktérium a reflux betegség, a gyomor- és nyombélfekély, valamint a gyomorrák kialakulásával is kapcsolatba hozható. Magyarországon a rendelkezésre álló adatok alapján felnőtt lakosságnak kb.  65%-a fertőzött ezzel a kórokozóval, és a fertőzöttek kb. 15%-ánál fekélybetegség alakul ki. A baktérium felfedezése nagy mérföldkövet jelentett a fekély betegség kezelésében. A felfedezés nagyságát jelzi, hogy 2005-ben orvosi-élettani Nobel-díjjal jutalmazták azt a két ausztrál kutatót, akik leírták a Helicobacter pylorinak a gyomor betegségekben betöltött szerepét.

helicobacter_pyloriA Helicobacter pylori fertőzés tünetei

A Helicobacter fertőzés az esetek nagy részében tünetmentes, de a fokozott savtermelés, és a sav nyombélbe ürülése gyulladást, eróziókat, végül fekélyesedést hozhat létre. Ezen tüneteken túl érdemes tudnunk, hogy a baktérium jelenléte a szervezetünkben a gyomorrákok kialakulásának kockázatát 3-5-szörösre is növelheti a Helicobacterel nem fertőzött állapothoz képest. A leggyakoribb gyomor- és bélrendszeri tünetek, amelyek kialakulása mögött ezen baktérium okozta fertőzés is állhat:

  • gyomortáji fájdalom: sokszor összefüggésben áll az étkezésekkel, a legtöbbször utánuk 2-3 órával jelentkezik
  • éhségfájdalom: ez elsősorban a nyombélfekélyre jellemző, üres gyomorral járó fájdalmat jelent, mely aztán evésre átmenetileg meg is szűnik
  • gyomorégés
  • savas felböfögés

Kezelési lehetőségek

A diagnózis felállítása egyszerű laboratóriumi vizsgálattal történik (urea-kilégzési teszt). Amennyiben a teszt pozitívnak bizonyul, kombinált gyógyszeres terápiával lehet orvosilag kikezelni a fertőzésből a beteget. A kezelés a fekélyre, a kiújulás megakadályozására, valamint a fekélyes szövődmények megakadályozására, illetve gyógyítására irányul. A kombinált gyógyszeres terápiában két féle antibiotikum és egy savcsökkentő is szerepet kap. Sajnos a terápia mellékhatásaként a bélflóra károsodhat, emiatt érdemes pre- és probiotikumokat is tartalmazó élelmiszereket, mint például Pro-Pre házi joghurtot fogyasztani a terápia alatt és azt követően is.

süngomba vitaldepoA hagyományos orvosi terápiák mellett érdemes tudnunk a természetes kiegészítő terápiás lehetőségekről is. Közülük talán az egyik leginkább elfogadott és orvosilag leginkább igazolt hatékonyságú a Süngomba Helicobacter pylori ellenes hatása. A Süngombát Oroszlánsörény gombának is szokták nevezni a különleges formájának köszönhetően. A Süngomba a gyomor-és bélrendszert védő funkciója mellett az idegrendszerünk védelmezőjének is tekinthető. A koleszterin szintre kifejtett jótékony hatása is ismert.

Több kutatás is alátámasztja, hogy a Süngomba adott koncentrációkban képes gátolni a H. pylorit (1, 2, 3). A gyomor krónikus gyulladásos betegségeinek a kiegészítő kezelésére is előszeretettel használják, hisz ilyen jellegű vizsgálati eredmények is rendelkezésünkre állnak (4).

Mivel humán klinikai vizsgálati eredményekre csak a későbbiekben lehet számítani, emiatt a Süngomba élelmiszerként való fogyasztását így csak a hagyományos orvosi terápia kiegészítéseként ajánlhatjuk a betegeknek.

Figyelem! A cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál. A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésér. A Süngomba élelmiszer, melynek fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot, a vegyes táplálkozást és az orvosi terápiát.

Szerző: Dr. Dóda Ildikó orvos-természetgyógyász

Források:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23557368
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24906751
  3. https://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTOTAL-ZHNK509.010.htm
  4. https://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTOTAL-ZGYZ200920020.htm
  5. https://www.sabequelohay.com/ (kép)