A mellrák kialakulásának több féle ismert rizikófaktora is van, ezek nagy része elkerülhető. A családi halmozódás viszont egy olyan rizikó tényező, melyet sajnos nem tudunk megváltoztatni.

Nézzük sorban a bizonyítékok tükrében, hogy mit tehetünk – mi nők – annak érdekében, hogy ne alakuljon ki mellrákunk.

  1. Ne igyunk alkoholt. Minél több alkoholt iszunk, annál nagyobb a kockázata a mellrák kialakulásának. Ha ennek ellenére úgy dönt, hogy iszik egy kis alkoholt – például sör, bor vagy likőr – ez tényleg kicsi legyen (maximum napi egy kis mennyiségű alkoholos ital).
  2. Ne dohányozzunk. Sok bizonyíték utal arra, hogy a dohányzás és a mellrák kockázata között összefüggés van, különösen a menopauza előtti nőkben. Ráadásul a dohányzásról való leszokás az egyik legjobb dolog, amit  az általános egészségi állapotunk javítása érdekében tehetünk, hisz a mellrák megelőzése mellett a tüdőrák, a gégerák és a szájüregi rákok kialakulásának valószínűségét is csökkenteni tudjuk ezáltal.
  3. Kontrolláljuk  testsúlyunkat. Mivel a túlsúlyosság vagy az elhízás növeli a mellrák kialakulásának kockázatát, érdemes odafigyelni a testsúlyunk alakulására. Ez különösen igaz a menopauza (változókor) beállta után.  Ilyenkor könnyebben szaladnak fel a kilóg, melyeket később már nagyon nehéz ledolgozni.
  4. Fizikailag legyünk aktívak. A fizikai aktivitás segít fenntartani az egészséges testsúlyt, ami viszont segít megelőzni a mellrákot. A legtöbb egészséges felnőttnek azt javasoljuk, hogy legalább hetente 150 percen át (kb. heti 3x 1 óra) végezzen mérsékelt aerob tevékenységet (pl. gyaloglás, biciklizés), vagy 75 percen át élénk aerob tevékenységet (pl. futás, úszás), ezen kívül legalább kétszer egy héten erősítő edzés is javasolt.
  5. Szoptassunk minél tovább. A szoptatás szerepet játszhat az emlőrák megelőzésében. Minél tovább szoptat, annál nagyobb a védő hatás. A hosszú távú szoptatás a csecsemő-anya kapcsolatnak is az alappillére, bátran szoptassa csecsemőjét amíg csak lehet.
  6. Kerüljük a hormonterápiát. Több mint 3-5 évig tartó kombinált hormonterápia növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. A hormonterápiát klimaxos tünetek enyhítésére használják. Kérdezze meg kezelőorvosát, milyen más lehetőségek vannak a klimaxos tünetek csökkentésére. 
  7. Kerüljük a sugárzást és a környezetszennyezést. Orvosi képalkotó eljárások is növelik a mellrák kockázatát. Ilyen vizsgálatot csak akkor végeztessen el, ha feltétlenül szükséges. Néhány kutatás azt sugallja, összefüggés van a mellrák és a vegyi anyagokkal történő érintkezés között is, valamint a benzingőz és a kipufogógáz belélegzése is káros hatású.

(kép után folyt.)

Hogyan csökkenthetjük a mellrák rizikóját

Hogyan csökkenthetjük a mellrák rizikóját

Egészséges táplálkozással meg lehet előzni a mellrákot?

Az eddigi vizsgálatok alapján a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag táplálkozás védelmet nyújthat a mellrák ellen. Ezen kívül az alacsony zsírtartalmú étrend csak kis mértékű rizikócsökkenést jelent. Az egészséges étrend nem csak az emlőrák rizikóját csökkentheti, hanem  egyéb ráktípusok mint pl. a vastagbélrák, valamint a cukorbetegség, a szívbetegség és a stroke kockázatát is. Az egészséges táplálkozás  segít fenntartani az egészséges testsúlyt – és ez egyben kulcsfontosságú tényező a mellrák megelőzésében is.

Van-e összefüggés a fogamzásgátló tabletták használata és a mellrák között?

Számos régi tanulmányban azt találták, hogy a fogamzásgátló tabletták használata enyhén emeli az emlőrák kockázatát, különösen a fiatal nők esetében. Ezekben a vizsgálatokban azonban 10 évvel a fogamzásgátlók szedésének befejezése után az előzetesen fogamzásgátló tablettát szedő nők emlőrák kockázata visszaállt arra a szintre, mint akik soha nem használtak szájon át szedhető fogamzásgátlót. A jelenlegi bizonyítékok nem támasztják alá, hogy a fogamzásgátlók egyértelműen növelnék az emlőrák rizikóját.

Mi mást tehetünk, hogy csökkentsük az emlőrák rizikóját?

Ha bármilyen változást észlel a melleiben, például egy új csomót vagy bőrelváltozást vesz észre, azonnal konzultáljon orvosával.

Rendszeresen járjon szűrővizsgálatokra, így az emlőrák korábban lesz felismerhető és egyben kezelhető.

 

Készítette:  Dr. Dóda Ildikó, a Mayo Klinika összefoglaló tanulmánya alapján (https://www.mayoclinic.com)