Miért is van szüksége az emberi szervezetnek a huminsavra?

Az emberi szervezetben a vitaminok, ásványi anyagok és a nyomelemek optimális koncentrációja szükséges ahhoz, hogy testi és szellemi téren jó közérzettel rendelkezzünk. Vagyis minden baj, betegség, fejlődési rendellenesség okát az ásványi anyagok, mikroelemek, vitaminok hiányában kell keresnünk. Ezt a gondolatot Dr. Linus Pauling, a kétszeres Nobel-díjas kémikus fogalmazta meg az 1960-as években.

Sajnos napjainkban táplálékaink már nem tartalmazzák megfelelő mennyiségben a szervezet számára létfontosságú ásványi anyagokat, nyomelemeket, köszönhetően a teljesen kimerített, rossz minőségű termőtalajainknak és a műtrágyázásnak.

Tudományosan igazolható, hogy gabonáink, gabona alapú élelmiszereink, zöldségeink, gyümölcseink már csak töredékét tartalmazzák a korábbi vitamin- és mikroelem tartalmuknak.

Ráadásul rossz szokásaink pl. a dohányzás, a nagyfokú stressz is gyorsíthatják egyes nyomelemek kiürülését a szervezetből. Táplálékaink átalakítása (pl. főzés, konzerválás) pedig számos nyomelem biológiai hasznosulását rontja.

A szervezetben így hiányállapotok keletkeznek, és ezeket a hiányokat bizony pótolnunk kell, hogy szervezetünk megfelelően tudjon működni.

A legfőbb cél az lenne, hogy az ásványi anyagokat, nyomelemeket organikus, tehát az eredetihez hasonló formában vigyük be a szervezetbe, hiszen így tudnak a legjobban hasznosulni. Ezt a folyamatot katalizálja a huminsav.

A huminsavak komplexképző tulajdonsággal rendelkeznek, úgy kapcsolódnak a fémionokhoz, hogy azok más anyaggal már nem tudnak reakcióba lépni. Kelátkötéssel „megfogják” a fémionokat, mint a tárgyakat a rák ollója. Ily módon megmentik a fémionokat a tápcsatornában jelen lévő savaktól, enzimektől, a táplálékban található egyéb anyagoktól, melyek hatására csak alig, vagy egyáltalán nem szívódnának fel.

A huminsavak áldásos hatása révén tehát a mikroelemek, nyomelemek (pl. vas, króm, cink, réz, szelén) a megfelelő formában és a megfelelő mértékben tudnak felszívódni, és hasznosulni a szervezetben.
 A huminsavnak az előbbi előnyös hatásai lehetnek az emberi szervezetben:

 • immunrendszer támogató hatás
 • antibakteriális, antivirális hatás („természetes antibiotikum”)
 • gyulladáscsökkentő hatás 
 • vérképzést támogató hatás
 • betegség utáni regenerálódás támogatása
 • antioxidáns hatás
 • sugárterhelés elleni védekezés, vérképzőrendszer regenerálás (sugárterápia mellett kiegészítő terápiaként javasolt!)
 • a bőr természetes védelmének erősítése az UV sugárzással szemben
 • napi rendszeres fogyasztásuk általános energetizáló, roboráló, betegség megelőző hatású lehet
 • a szervezetben felhalmozódott nehézfémek (pl. higany, kadmium, kobalt, ólom) kivezetése kelátképző tulajdonságuk révén (toxinmegkötő hatás)
 • a huminsavak fémkötő képességük révén az esszenciális mikroelemeket (vas, szelén, króm, cink, réz) szerves, organikus formában juttatják a szervezetbe, javítják azok felszívódását, hasznosulását.

Forrás:  www.humichealth.info

Kép forrása: https://humanterapia.hu (kiemelt kép)

Huminsav tartalmú termékcsalád

A Huminiqum termékcsalád a Vitaldepo Webáruházban megvásárolható!