A keleti gyógyászok körében már évszázadok óta megbecsült gyógygomba a Kínai Süngomba (Hericium erinaceus) vagy más nevén Oroszlánsörény gomba, amely hazánkban, mint ízletes, tápláló élelmiszergomba ismert. A legenda szerint, akik rendszeresen fogyasztják az kínai süngombát, azok acélidegzetűek lesznek és memóriájuk szinte tökéletessé válik. A H.erinaceus idegrendszerre gyakorolt kifejezett hatását annak köszönheti, hogy stimulálni képes az idegsejtek növekedési faktorát, a Neuron Growth Factor-t (NGF).  Az NGF pedig főszerepet játszik az idegsejtek, a központi- és perifériás idegrendszer kialakulásában, egészséges működésében, regenerációjában, ezért is hozható közvetlen összefüggésbe az NGF szint csökkenése a korai Alzheimer kórral és az elbutulással.

A H.erinaceus két cyathane származékáról derült ki, hogy kifejezett NGF stimuláló hatással rendelkezik: a hericenones (a gombatestből izolálva) és az erinacines (gombafonalakból izolálva).  Ezek a molekulák elég kicsik ahhoz, hogy áthaladjanak a vér-agy gáton, és fokozzák az idegrostok myelinhüvelyének (védőburkának) képződését.

Milyen igazolt idegrendszeri hatásai vannak a Süngomba rendszeres fogyasztásának?

1. Demencia (elbutulás)
2009-ben publikáltak egy kettős vak, placebo kontrollált vizsgálat eredményét, mely 30 enyhe demenciában szenvedő betegnél végeztek. A  vizsgálat igazolta a H.erinaceus alkalmazásának pozitív hatását az enyhe demencia  során. A 3 g/nap H.erinaceus gombatest kivonatot  fogyasztó betegek nagy részénél a kezelés 4. hetétől jelentős javulást észleltek a kognitív funkciókban, szemben a nem kezelt, kontroll csoporttal. Az eredmények nagyon biztatóak,  reméljük, hogy további, nagyobb betegszámot átölelő vizsgálatot is fognak még végezni a klinikai hatékonyság egyértelmű bizonyításához.
A megnövekedett NGF termelés tehát javíthatja az agy funkcióit, lassítja öregedési folyamatát, így gátolja az időskori szenilitás és az Alzheimer kór kialakulását. A népgyógyászatban depresszió csökkentésére is használják, de erre vonatkozó klinikai vizsgálati eredményt nem találtunk. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18844328

2. Neuropátia (Idegbántalom)
Klinikai vizsgálatok is igazolták az NGF szerepét a fájdalomérzet leképzésében. A megnövekedett NGF szint csökkentette a cukorbetegek és a HIV betegek fájdalmas neuropathiáját.  Patkánykísérletek igazolták, hogy a H.erinaceus kivonatának adagolása során felgyorsult az idegkárosodás regenerációja, és a felépülés annál gyorsabb volt, minél korábban kezdték el adagolni a gombakivonatot. Igaz, hogy ezek még csak állatkísérletek eredményei, de nagyon biztatóak.  Mivel a neuropathia kezelésére eddig nem volt igazán hatékony gyógyszerünk, ezért a Süngomba ilyen esetben való használata nagyon fontos lehet, még ha csak kismértékű tünet csökkenést eredményez rendszeres fogyasztása, azt gondolom annak is örülni fognak a betegek.

3. Sclerosis Multiplex:
A Sclerózis Multiplex egy autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer megtámadja az idegrostokat védő, az ingerülettovábbítást felgyorsító “szigetelést”, az úgynevezett myelinhüvelyt. A betegség aktív fázisában egy-egy területen romlik az ingerületvezetés, ami fel-fellángoló, változékony tüneteket, például látászavarokat, a végtagok ügyetlenségét, zsibbadást és vizelési zavarokat okoz. A betegség lefolyása ebben a stádiumban különösen kiszámíthatatlan: a tünetek jelentkezését sokszor hosszú, akár évekig tartó tünetmentes időszak követi.

A betegség későbbi fázisában már maguk az idegrostok is károsodnak, és a beteg állapota folyamatosan rosszabbodik. A leggyakrabban 20 és 40 év közöttiekben kialakuló sclerózis multiplexet jelenleg nem lehet gyógyítani, az elérhető terápiákkal csak lassítani lehet a betegség előrehaladását.

Ebben a súlyos betegségben szenvedő betegeknél a H.erinaceus gombatest kivonata javulást idézett elő, miáltal fokozódott az idegrostok myelinhüvelyének regenerációja. Mindez az NGF megnövekedett szintjével magyarázható, amely hozzájárult az idegvégződések és a myelinhüvely védelméhez, valamint az immunstimuláló hatása révén a gyulladás és az idegrendszer károsító folyamatok megfékezéséhez.

Az eddigi bizonyítékok alapján nyugodtan javasolható ezen esetekben a Süngomba funkcionális élelmiszerként való rendszeres fogyasztása, hisz mellékhatásokkal ez nem jár, viszont sok esetben pozitív hatást eredményezhet. Az idegkárosodás – akár cukorbetegség, akár alkohol vagy akár kemoterápia okozza – pedig egy olyan probléma, mely sokak életét megkeseríti és egy kis mértékű javulás is nagyon fontos lehet ezeknek a betegeknek a számára. Nagy valószínűséggel problémájukat teljes mértékben nem fogja megoldani a Süngomba rendszeres fogyasztása, de segíthet a tünetek elviselésében. A Süngomba felhasználásával finom ételeket készíthetünk, melyek egészségünk megőrzését szolgálják.

Amennyiben kérdése merült fel a cikkben leírtakkal kapcsolatban, hívja Dr. Dóda Ildikó, orvos-természetgyógyászt, aki igyekszik megválaszolni kérdéseit.

Források:

https://gombakiraly.hu
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.mushroomnutrition.com/hericium-erinaceus
https://www.micomedicina.com/documenti/neuro.pdf
https://www.micomedicina.com/

Kép forrásahttps://semmelweis-egyetem.hu/

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célra szolgál, nem alkalmas betegségek diagnosztizálására, gyógyítására, megelőzésére és nem helyettesíti az orvosi szolgáltatásokat! A cikkben szereplő megállapítások nem vonatkoztathatóak a honlapon található termékeinkre.