Intravénás C-vitamin daganatos betegeknél történő használata

Az intravénás C-vitamin daganatos betegségek esetében történő használata az utóbbi években a kutatások középpontjába került.

Sajnálatos tény viszont, hogy ezt a szinte veszélytelen kezelést egyenlőre hivatalosan nem tudjuk alkalmazni betegeinknél, mert nem tudjuk számukra felírni a c-vitamin injekciót ilyen mennyiségben hivatalos indikáció hiányában.

Nagyon örömteli viszont, hogy az intravénás C-vitamin daganat ellenes hatását ill. a kezelés biztonságosságát most már klinikai vizsgálatok formájában is kutatják. Jelenleg két nagy klinikai vizsgálat is folyamatban van Philadelphiában, melyek eredményei ez év végére várhatók. Nézzük milyen vizsgálatok is ezek!

1. Hasnyálmirigy daganat + áttét: 

A philadelphiai Thomas Jefferson University-n 35 áttétes hasnyálmirigy daganatban szenvedő beteg bevonásával zajlik a 15 héten át tartó Fázis II. klinikai vizsgálat, mely azt vizsgálja, milyen hatása van az intravénás C-vitaminnak standard kemoterápiával kombinálva, ill. mennyire biztonságosan használható ez a kezelési forma.

A klinikai vizsgálatban azt vizsgálják, hogy az intravénás c-vitamin gemcitabinnal és erlotinibbal kombinálva milyen lesz a válaszarány és a progressziómentes túlélés a 15 hetes vizsgálat folyamán.  Ezen adatokat hasonlítják össze az előzetesen már publikált,  jól dokumentált kezelési eredményekkel, ahol gemcitabinnal ill. erlotinibbal önállóan kezelték a betegeket. 

A klinikai vizsgálatban heti 3x 100 gramm intravénás C-vitamint alkalmaznak 15 héten át. (A mennyiség nagyságának megítélése végett hazánkban 5×2 ml-es C-vitamin injekció kapható, amit az EGIS gyógyszergyárt gyárt, vényköteles termék, 1 ampulla 200 mg hatóanyagot tartalmaz. 100 gramm=100.000 mg, azaz 3×500 ampullányi mennyiséget kellene beadni ebből a kiszerelési formából. Az EU-ban Cevitol néven 1000 mg/ampullás forma is van forgalomban.)

A vizsgálat 2012-ben kezdődött, a napokban fejeződik be és 2014 októberében várható az eredmények publikálása.

2. Vastagbél daganat + áttét:

Ez a Fázis I/II. klinikai vizsgálat szintén a philadelphiai Thomas Jefferson University-n van folyamatban, áttétes vastagbél daganatban szenvedő betegek bevonásával, ahol a hagyományosan alkalmazott irinotecan terápia mellett alkalmazzák az intravénás C-vitamint 9 héten át, heti 3x 50-100 grammos adagban. Ezen vizsgálati eredményeket hasonlítják össze az önálló irinotecan terápia hatékonyságával.

Természetesen a biztonságosság és a hatékonyság megállapítása a fő célja ezen vizsgálatnak. A klinikai vizsgálat 2012-ben kezdődött és az eredmények publikálása 2014 decemberében várhatók.

Reméljük, hogy ezen vizsgálati eredmények publikálását követően rövidesen eljön majd az az idő is, amikor már mi is alkalmazhatjuk a daganatos betegek terápiájában Szent-Györgyi Albert méltán világhíres felfedezését. Természetesen a tudományos cikkek publikálását követően azonnal megjelentetjük a VitaldepoTUDÁSTÁR oldalunkon a részletes vizsgálati eredményeket. Ha feliratkozik Hírlevelünkre, azonnal értesülhet a cikk megjelenéséről. Hírlevélre történő feliratkozáshoz kattintson ide: https://vitaldepowebaruhaz.hu/hirlevel-feliratkozas/

A klinikai vizsgálatok részleteit az alábbi weboldalon olvashatják: https://clinicaltrials.gov/

Amennyiben többet is szeretne tudni a daganatos betegek kiegészítő terápiás lehetőségeiről, olvassa el összefoglaló tanulmányunkat: 

https://vitaldepowebaruhaz.hu/daganatos-betegek-kiegeszito-terapiajanak-alapjai/

Szerző: Dr. Dóda Ildikó

Ha van tapasztalata a C-vitamin injekció használatával kapcsolatban, kérem írja meg nekünk. Előre is köszönjük!