Az oszteoblaszt sejtek állítják elő K-vitamin jelenlétében az oszteokalcin nevű fehérjét. Ez a fehérje képes kapcsolni a kalciumot a csontmátrixhoz és felelős az egészséges csontok felépüléséért. Addig, amíg a csontok épülése (abszorpció) intenzívebb mint a csontok lebontása (reszorpció), nincs baj, az egészséges csontépítés kontroll alatt van.

combnyaktores.jpg

Az oszteokalcin egy K-vitamin függő fehérje. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő működéséhez K2-vitaminra van szüksége. A hosszú távon fennálló K-vitamin hiány kalcium vesztéshez és a csont minőségének romlásához vezet. Azon népeknek, akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak K2-vitamint tartalmazó ételeket, erősebb és egészségesebb a csontozatuk. Sajnos az általunk is fogyasztott nyugati diéták nem tartalmaznak elegendő K2-vitamint és ennek köszönhetően a populáció nagyobbik része hiányt szenved ebből a tápanyagból.
 
Egészséges csontok a K2-vitaminnal
 
Számos publikáció jelent meg, ami a K-vitamin és a csontegészség kapcsolatát vizsgálta. Egy nemrég kiadott kutatás egy rövid áttekintést ad egy 2003-ban Európában széles körben végzett vizsgálatról, amiben kimutatták, hogy az étrend-kiegészítőként adott K2-vitamin javított a csontok egészségén és hozzájárul az ásványi anyag tartalom megőrzéséhez. A három éven át tartó vizsgálatban a résztvevőket két csoportra osztották. A kontroll csoport nem kapott, míg a tesztcsoport K2-vitamin kiegészítést kapott napi rendszerességgel. A tanulmány nagyon jól kimutatta a K2-vitamin csontmegőrző tulajdonságát.
 
Egy 2001-es tanulmányban Dr. Kaneki és munkatársai felvetették, hogy a japánok natto fogyasztása és az ebből származó K2-vitamin ellátottságuk hozzájárul a szigetországban köztudottan alacsony combnyaktörési arányhoz. Ezt a feltételezést erősítette meg 2006-ban Dr. Ikeda által vezetett kutatás, amibe 944 nőt vontak be 20 és 79 éves kor között. A három éves megfigyelés során azt találták, hogy a natto tartalmú étrend hozzájárult a csontsűrűség megóvásához.
 
2008-ban pedig a European Journal of Epidemiology című európai szaklapban publikálta Dr. Yaegashi, hogy azt találták, hogy a K-vitamin ellátottság védelmet jelent a combnyaktöréssel szemben. Ebben a tanulmányban nem csupán a K-vitamint, hanem a kalcium, a magnézium, a cink és a d-vitamin fontosságát is ki tudták mutatni. Mindazonáltal a természetes nattoból származó K2-vitamint azonosították a kulcs összetevőként.
 
Dr. Schurgers és társai által a Blood című szaklapban publikált kísérlet szerint a természetes natto alapú K2-vitamin sokkal hatásosabb, mint a K1-vitamin készítmények. Az írásban a nagyobb bio-aktivitást jelölték meg okként.
  
Forrás: naturhirek.hu, vitaminkiraly.hu
 
 
 
Natto K2-vitamin 60x