„Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered” 

Ezeket a gondolatokat több mint 2400 évvel ezelőtt  Hippokratész fogalmazta meg, s  milyen igaza volt! Ui. a 20-40%-al csökkentett kalória bevitelről már kimutatták, hogy  meghosszabbítja  az életet. Nemrégiben megjelent a The Oncology nevű igen neves onkológiai szaklapban egy cikk, miszerint az USA-ban egy  vizsgálat indult annak bizonyítására, hogy a kalória korlátozás (CR) tényleg jótékony hatással van-e a korral összefüggő és a szakirodalom által metabolikus okokra is visszavezethető betegségek, mint például a daganatos betegségek gyógyulására.

Az Észak-Karolinai Duke Egyetemen egy randomizált klinikai vizsgálatot indítottak prosztata rákos betegeken, ahol azt vizsgálják, hogy a 20 g/nap szénhidrát bevitel milyen hatással lesz a prosztatarákos betegek laboratóriumi paramétereire. Ezt megelőzően is voltak már vizsgálatok e téren, de ez lesz az első, mely randomizált klinikai vizsgálat lesz! 

Az elmúlt 10 évben nagyon sokat foglalkoztak a kutatók a daganatok és a metabolikus komponensek összefüggéseiről, de eddig ilyen jellegű klinikai vizsgálatot nem indítottak.

Hipotézisük szerint a csökkentett kalória bevitel lassíthatja a tumorok növekedését, melyet ezen vizsgálatban  laboratóriumi eredményekkel is szeretnének alátámasztani. 

A Duke-vizsgálatba 60 prosztata rákos férfit választottak be, akik közül lesznek akiknek 20g/napos diétát írnak elő, míg a többieket csak a hagyományos onkológiai terápiában részesítik. A PSA (prosztata specifikus antigén) szintjét fogják követni, mely jelzi a betegség progresszióját, stabilizálódását, vagy esetleg javulását.

A Duke- vizsgálat eredményei 2016-ra várhatók.

Szerző: Vitaldepo

Forrás: https://theoncologist.alphamedpress.org