A kutatók 8500 Izraelben élő ember kávéfogyasztási szokásait vizsgálták tanulmányukban.

A résztvevők közül nagyjából ötezren küzdöttek vastagbélrákkal, 3500 embernél nem diagnosztizáltak rákot. A résztvevők átlagosan kevesebb mint két csésze kávét ittak naponta – adta hírül a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportál.

Összességében a vastagbélrák előfordulási esélye nagyjából 30 százalékkal alacsonyabbnak mutatkozott a kávéfogyasztóknál, mint a nem kávézóknál. A szakemberek szerint minél több kávét ittak az emberek,  esetükben annál alacsonyabb volt a valószínűsége a betegség kialakulásának.

A tanulmányt készítő kutatók egyike, Stephanie Stenzel, a Dél-Kaliforniai Egyetem Norris Átfogó Rákkutatási Központjának munkatársa elmondta, egyelőre túl korai lenne a vastagbélrák-kockázat csökkentésére alkalmas módszerként javasolni a kávéfogyasztást, de a bizonyítékok mindenképpen ebbe az irányba mutatnak. A szakember az Amerikai Rákkutató Társaság találkozóján ismertette az eredményeket.

A naponta kevesebb mint egy csésze kávét elfogyasztó emberek kockázati mértékéhez képest,

  • a naponta 1-2 csészényi kávét ivók esetében 22 %-kal,
  • a napi 2-2,5 csészével fogyasztóknál 44 %-kal,
  • a napi 2,5 csészényi kávénál többet ivóknál 59 %-kal volt alacsonyabb a vastagbélrák kialakulásának kockázata.

Az eredmények azután sem változtak, hogy a kutatók figyelembe vették azon tényezőket, amelyek befolyásolhatják a vastagbélrák kialakulását, úgy mint a résztvevők kora, neme, zöldségfogyasztásának mértéke és hogy szedtek-e naponta aszpirint, vagy sem. (Néhány korábbi tanulmány azt sugallta, hogy az aszpirin csökkentheti a tumor kockázatát.)

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a kávézás csökkenti a vastagbélrák esélyét, de nem találtak a mostanihoz hasonló összefüggést. A szakemberek szerint a vastagbélrákkal küzdő résztvevők számának tekintetében ez volt az egyik legnagyobb tanulmány, amely a témában született.

A kutatók feltételezése szerint a kávéfogyasztás azáltal csökkentheti a vastagbélrák kockázatát, hogy felgyorsítja az anyagok áthaladását a vastagbélen, ami azt jelenti, hogy a szövet kevesebb ideig van kitéve a potenciálisan rákkeltő anyagoknak.

Az is lehetséges, hogy a kávéfogyasztás befolyásolja a bélben lévő mikrobák összetételét vagy a kávé alkotóelemei rákmegelőző tulajdonságokkal bírnak.
Stenzel közölte: további tanulmányokra van szükség, hogy más populációknál is megnézzék a kávéfogyasztás hatását a vastagbélrák kockázatára és annak kiderítése érdekében, hogy az összefüggést befolyásolja-e a genetika. A mostani tanulmány készítésekor a kutatók azt kérdezték a résztvevőktől, hogy hány “adag” kávét isznak naponta, ami viszonylag szabad értelmezésre ad lehetőséget, tehát továbbra sem egyértelmű, hogy pontosan mekkora mennyiségű kávéval van összefüggésben az alacsonyabb vastagbélrák-kockázat.

Más tanulmányok a bőr- és a mellrák bizonyos típusaival, valamint a prosztatarák alacsonyabb kockázatával hozták összefüggésbe a kávéfogyasztást.

(https://www.livescience.com/44688-drinking-coffee-may-cut-risk-of-colon-cancer.html)

Forrás: MTI

Szerkesztői megjegyzések az MTI hírhez:

  • a cikkben rendszeresen szereplő “colorectalis” kifejezés pontosan vastag- és végbélrákot jelent. Mi az egyszerűbb érthetőség kedvéért összefoglalónévként vastagbélráknak neveztük cikkünkben.
  • ha kávéként a ganodermás kávét válasszuk, a ganoderma egészségvédő hatása miatt még többet teszünk egészségünk megőrzéséért! És ráadásul nagyon finom!
Kellemes kávézást kívánunk!

Kellemes kávézást kívánunk!