A betegeim nagy része megkérdezi tőlem: Milyen kiegészítő termékeket használhatok az onkológiai terápia mellett? Lehet vagy nem lehet használni őket az alkalmazott terápia mellett?

A betegektől hallott információk alapján az onkológus orvosok nagy része nem is hajlandó beszélni betegeivel a kiegészítő lehetőségekről, ők kizárólag a hivatalos onkológiai terápiával foglalkoznak, ami persze az ő oldalukról nézve érthető, de a beteg oldaláról nézve már kevésbé. Ui. a betegeknek egy céljuk van: meg akarnak gyógyulni! Szükségük van az információkra, de ebben az információ dömpingben, amit jelenleg az internet ránk zúdít, nagyon nehéz laikusként eligazodni. Az onkológiai kezelések eleve nagyon megviselik a szervezetet, s egyáltalán nem mindegy, hogy miket szedünk mellette.

Egy egyszerű példával szeretném illusztrálni mindezt: a kemotherápia egy kívülről bevitt méregnek tekinthető a szervezetünk szempontjából. Mi történik, ha valaki a kemotherápia alatt elkezd méregtelenítő hatású terméket szedni ?? Természetesen a kemotherápiás szer szervezetben lévő szintjét is csökkentheti, magyarul egyik készítmény a másik ellen dolgozik, ezáltal a gyógyszer elveszítheti hatékonyságát, ami a beteg életkilátásait csökkentheti. És kinek jó ez, max. a TB-nek, de a betegnek biztos nem.

Ergo: az onkológiai betegek kiegészítő terápiáját is célszerű hozzá értő szakemberrel megbeszélni, mert akkor nagyobb esélye van a betegnek a gyógyulásra.