Az emlőrák az egyik leggyakoribb nőket érintő daganat világszerte. A emlőrák kezelésére használt kemoterápia toxikus hatásai közé tartozik a fehérvérsejtszám csökkenése, azaz a neutropenia. Az Alternative Medicine 2012-ben publikált vizsgálatában az Uncaria tomentosa (Ut), azaz ismertebb magyar nevén Macskakarom egy randomizált klinikai vizsgálatban meggátolta a kemoterápia okozta fehérvérsejtszám csökkenést emlőrákos betegekben.Ez a vizsgálat bizonyítékul szolgálhat a betegek Macskakarom tartalmú készítmények használatával eddig szerzett pozitív tapasztalataira.

A klinikai vizsgálat helye: Santa Maria University Hospital, Brazília

A klinikai vizsgálatban részt vevő betegek:

A klinikai vizsgálatban 40 Invazív ductalis carcinoma-Stage II stádiumában lévő beteg vett részt. A betegeket két csoportra osztották:

  • “UtCa-csoport”: 21 naponta kemoterápia + a 2-21. napig naponta 300mg száraz Uncaria tomentosa (Macskakarom) kivonatot kaptak.
  • “Ca-csoport”: 21 naponta csak kemoterápiában részesültek, mint kontroll csoport. 

A vizsgálat során alkalmazott kemoterápia FAC (fluorouracil, doxorubicin és ciklofoszfamid) volt.

A vizsgálatba beválasztott betegek egyéb krónikus betegségben nem szenvedtek, egyéb gyógyszeres terápiában nem részesültek a vizsgálatot megelőző 30 napban. 6 kemoterápiás cikluson keresztül vizsgálták a betegek vérképét, immunológiai paramétereit, antioxidáns enzimjeik szintjét. 

A neutropénia (fehérvérsejtszám csökkenés) a kemoterápia egyik legveszedelmesebb mellékhatása, hisz a beteg szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét csökkenti, mely miatt nagyon gyakran kell a kemoterápiás kezeléseket leállítani, vagy a terápiás dózist csökkenteni. A neutropeniás beteg gyakran lázas lesz, akár életet is veszélyeztető fertőzések alakulhatnak ki. 

A VIZSGÁLAT EREDMÉNYE szerint az Uncaria tomentosa (Macskakarom) csökkentette a kemoterápia által okozott neutropeniát. Mint az alábbi ábrán is látható, a Neutrofil granulociták (fehérvérsejtek egyik típusa) száma a Macskakarommal kiegészített terápia (UtCa) folyamán nem csökkent, sőt inkább emelkedett, szemben a csak kemoterápiát kapó csoportban (Ca) mért, folyamatosan csökkenő értékekkel! Ez alapján megállapították, hogy a Macskakarom hatékony kiegészítő kezelése lehet az emlőráknak. A Macskakarom terápia alkalmazása mellett a hagyományos daganatellenes terápiák, mint például a kemoterápia és a sugárzás  kevesebb a mellékhatással járt az önállóan alkalmazott kemoterápiához képest. 

1. ábra

A World Health Organization (WHO) adatai szerint a lakosság közel 80%-a használ gyógynövényeket alternatív vagy kiegészítő kezelésre betegségek esetében. Azt gondoljuk ez nem véletlen, hisz a gyógynövényes kiegészítő terápiákkal kapcsolatos pozitív betegtapasztalatok gyorsan szárnyra kelnek és a betegek szívesen használnak olyan terápiát, mely jótékony hatású és mellékhatásoktól, toxikus hatásoktól mentes, s elviselhetőbbé teszi a drasztikus onkológiai kezeléseket.

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál! Amennyiben egészségügyi problémával küzd, kérje ki kezelőorvosa véleményét, vagy hívja orvos tanácsadónkat telefonon.

Szerző: Dr. Dóda Ildikó

Forráshttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3395261/