A  Pomi-T ® tanulmányt a 2013. júniusában megrendezésre kerülő chicagoi ASCO-n, a világ legnagyobb klinikai onkológiai kongresszusán mutatták be, vélhetően az onkológusok nem kis meglepetésére. Ebben a tanulmányban a kutatók bebizonyították, hogy van olyan étrend-kiegészítő, mely placebo kontrollált kettős vak vizsgálatban is be tudta bizonyítani hatékonyságát! Óriási dolog ez! Eddig is sokan tudtuk, hogy a daganatos betegségek kialakulása szempontjából az étkezésnek óriási szerepe van, s egyáltalán nem mindegy, hogy mit is eszünk. Nagyon fontos, hogy az alkalmazott gyógyszeres terápiákkal szemben az étkezés átalakítása, esetlegesen étrend-kiegészítők beiktatása nem jár komoly, akár életet is veszélyeztető mellékhatásokkal, így érthető, hogy világ szerte miért is használják egyre többen őket. Eddig sajnos elég kevés olyan tudományos közlemény látott napvilágot, amelyben fehéren-feketén bizonyítani is tudták volna ezt. De ez most sikerült,  nézzük az ASCO-n publikált, elég komoly esetszámú vizsgálat eredményeit, melyek magukért beszélnek.

Az Egyesült Királyságban működő National Cancer Research Network (NCRN) által értékelt Pomi-T ® tanulmányban összesen 203 szövettanilag igazolt prosztatarákos férfi vett részt, akik 53-89 év közötti életkorúak voltak. A tanulmányba bevont betegek előzőleg teljes prosztata eltávolításon estek át. Ezt követően random módon 6 hónapig vagy placebót, vagy a napi kétszeri adag Pomi-T ®, a természetes eredetű étrend-kiegészítőt kaptak, amely gránátalma magot, zöld teát, a brokkolit és a kurkumát tartalmaz.

Az eredmény lenyűgöző.

6 hónappal a kezelés megkezdését követően összehasonlították a PSA ( azaz a prosztata-specifikus antigén, a prosztatában termelődő fehérje, melynek szintje prosztatabetegségek esetén emelkedik) értékeket a két csoportban, s a következőt kapták: 

  • Pomi-T ® csoportban a PSA szint átlagosan 14,7%-os emelkedést mutatott , míg a
  • Placebo csoportban a PSA 78,5% növekedést mutatott (1. ábra).

A különbség 63,8%p = 0,0008!!

Szignifikánsan több férfi volt a Pomi-T®-csoportban (n = 61 [46%]) stabil vagy alacsonyabb PSA értékkel a 6 hónap végén a Placebot kapókhoz képest  (n = 9 [14%]; p = 0,000010 ).

Ez azt jelenti, hogy az alkalmazott Pomi-T® étrend-kiegészítő visszaszorította a betegség újbóli kialakulását! 

1. ábra. PSA emelkedés POMI-T tanulmányban. Vett Thomas R et al J. Clin Oncol 2013, 31 (Suppl, abs 5008) .

A Pomi-T ® vizsgálatának eredménye nagyon ígéretes – és talán nem is meglepő- , mivel a gránátalma mag, a zöld tea, a brokkoli és a kurkuma mind tartalmaznak nagy mennyiségű polifenolokat és egyéb fitokemikáliákat, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Mivel a gyulladás fontos szerepet játszik a rák kialakulásában, gyulladáscsökkentő hatásuk is hasznos lehet. Az eddigi tudásunk szerint az antioxidánsoknak is van szerepe a rák megelőzésében és kezelésében, s ezt bizonyítja is most ez a tanulmány.

Sajnos az EU-ban érvénybe lépett új  táplálkozási és egészségügyi állításokról rendelet  (NHCR, No. 1924/2006) szerint viszont egy antioxidánsról ill. étrend-kiegészítőről nem állíthatjuk, hogy gyógyító hatással rendelkezik, így prosztatarákosok kezelésére sem javasolhatjuk hivatalosan őket. A kutatók még nem tudják, hogy ezt a diszkrepanciát hogy fogják áthidalni, de egy dolog biztos: minden betegnek joga van brokkolit, kurkumát, és gránátalmát enni és zöld teát inni!

Ez a tanulmány bebizonyította, hogy a megfelelő táplálkozásnak ill. a megfelelő étrend-kiegészítők használatának van létjogosultságuk a daganatos betegségek megelőzésében!

Szerző: Dr. Dóda Ildikó

Forrás: https://www.pomi-t.com/asco-pomi-t-study-abstract/

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célra szolgál, nem alkalmas betegségek diagnosztizálására, gyógyítására, megelőzésére és nem helyettesíti az orvosi szolgáltatásokat! A cikkben szereplő megállapítások nem vonatkoztathatóak a honlapon található termékeinkre.

Négy Foods