Tudtátok, hogy a nyers, egész kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát antioxidáns hatású flavonoidok teszik ki? És a kakaóbab antioxidáns tartalma jóval megelőzi a goji bogyóét is, így abszolút első a természetes antioxidánsok sorában?

Sajnos a kakaóbab feldolgozásának folyamata, a fermentálás, a pörkölés és a lúgos feltárás csökkentik a kakaóbab összpolifenol-tartalmát, ezért az egészségre gyakorolt hatásait tekintve a legjobb, ha mindig nyers, egész kakaóbabot fogyasztunk.

Az ORAC egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer, mely az élelmiszerek és étrend-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére szolgál. Minél magasabb ez az érték, annál több értékes antioxidáns anyag található bennük. Nézzük sorban, hogy miben mennyi antioxidáns is található:

 1. Nyers, egész, szárított kakaóbab ORAC érték: 95.500 /100g
 2. Nyers, szárított kakaóbab töret ORAC érték: 62.100 /100g
 3. Pörkölt kakaópor ORAC érték: 26.000 /100g
 4. Goji bogyó ORAC érték: 25.300 /100g
 5. Acai bogyó ORAC érték: 18.500 /100g
 6. Fekete csokoládé ORAC érték: 13.120 /100g
 7. Tejcsokoládé ORAC érték: 6.740 /100g
 8. Aszalt szilva ORAC érték: 5.770 /100g
 9. Mazsola ORAC érték: 2.830 /100g
 10. Áfonya ORAC érték: 2.400/ 100g

Forrás: US department of Agriculture/Journal of American Chemical Society *Brunswick Laboratories MA, USA

EPICATECHIN A “KAKAÓVITAMIN”

A nyers kakaóbabban megtalálható az Epicatechin néven ismert vegyület is, melyet a Harvard Orvostudományi Egyetemen fedeztek fel. Az Epicatechinnek fontos szerepe van az izomszövet regenerálásában, de az eddigi kutatási eredmények alapján hozzájárul a cukorbetegség, a szívbetegség, a rák és a stroke kockázatának csökkentéséhez is. A keserű íze miatt az Epicatechint gyakran eltávolítják a kakaótermékekből, ezért ennek a vegyületnek a hasznosításához nyers, egész kakaóbabot kell fogyasztanunk.

Nézzük sorban, hogy milyen igazolt hatásai lehetnek a nyers kakaóbabban is megtalálható epicatechinnek:

 1. VÉRNYOMÁS: A flavonoidban gazdag kakaóbab segíthet a vérnyomás csökkentésében és az erek rugalmasságának javításában. Ezek a kedvező változások a kakaóbab antioxidánsainak jelenlétére vezethetők vissza, amelyek stimulálják a nitrogén-monoxid termelődését, ami segít fenntartani az erek egészségét, ezáltal egészséges keringési rendszert biztosítva a szervezet számára. Egy másik tudományos vizsgálatnak köszönhetően ma már az is ismert, hogy napi 1052 mg kakaó flavonoid 6 héten keresztül történő fogyasztása szignifikánsan képes csökkenteni a mérsékelten hipertóniások vérnyomását. A teljes angol nyelvű tanulmányt az NCBI (National Center for Biotechnology Information) weboldalán ide kattintva tekintheted meg.
 2. AGYMŰKÖDÉS: A tudományos vizsgálatokból arra lehet következtetni, hogy a flavonolban gazdag kakaóbab fogyasztása segíthet az agy egészséges működésének fenntartásábanEzek a neuroprotektív előnyök kedvező hatással lehetnek a tanulási és memória funkciókra. A vizsgálatok bizonyítják, hogy a kakaóalapú termékek fogyasztása növeli a vér áramlását az agyba, ami egyben arra is bizonyítékot szolgáltat, hogy a kakaó védelmet nyújthat a vascularis megbetegedések ellen. A Columbia Egyetem kutatói arról is beszámoltak, hogy rendszeres kakaóbab fogyasztással nagy eséllyel megelőzhető az időskori demencia. 
 3. KOLESZTERIN: Egy tudományos vizsgálat kimutatta, hogy a kakaó hipoglikémiás és hipokoleszterinémiás hatással van mind a glükóz, mind a koleszterinszintre. A kakaót tartalmazó étrend a trigliceridek, az LDL-koleszterin és a glükózszint csökkenését is kimutatta. 
 4. CUKORBETEGSÉG: A flavonoidok bizonyítottan olyan vegyületek, melyek képesek diabétesz-ellenes szerként működni. A leghatásosabbnak a kakaó-flavonoidok bizonyultak a 2-es típusú cukorbetegséget illetően, amit az elmúlt évtizedben végzett sejttenyészet vizsgálatok, állatmodelles és emberi kísérletek is egyaránt megerősítettek. A kakaó-flavonoidok fokozzák az inzulinszekréciót, javítják a perifériás szövetek inzulinérzékenységét, lipidcsökkentő hatás kifejtésével és a betegséghez kapcsolódó oxidatív és gyulladásos károsodások megakadályozásával lépnek fel a 2-es típusú cukorbetegség ellen. Természetes úton a nyers kakaóbabból juthatunk a legtöbb kakaó-flavonoidhoz, illetve több mint 300 különböző olyan értékes vegyülethez, amelyek rendkívül pozitív élettani hatásokkal bírnak.

 

Hogyan érdemes a kakaóbabot fogyasztani?

Amennyiben szeretnéd a kakaóbab egészségre gyakorolt hatásait maximálisan kihasználni, úgy azt javasoljuk, hogy nyersen, pörköletlenül fogyassz el 5-7 szemet minden nap. A pörköletlen kakaóbab szemeket elfogyaszthatod héjastól, vagy igény szerint meg is pucolhatod őket. Mára már több tudományos tanulmány is napvilágot látott, amelyek a kakaóbab flavonoidjainak hatásait vizsgálták. E vizsgálatokban résztvevők megközelítőleg 1000 milligramm kakaó flavonoidot fogyasztottak naponta, és kiváló eredmények születtek például a természetes vérnyomáscsökkentést, a cukorbetegség, illetve a demencia megelőzését illetően is.

Felhasznált forrás: https://kakaobab.com/