A kurkuma aktív hatóanyaga a kurkumin. Erről a narancssárga színű festékről bebizonyították, hogy számos betegség hatásos ellenszere. Antioxidáns tulajdonsága csaknem olyan erős, mint a C- vagy az E-vitaminé.

Milyen hatásai ismertek a kurkuma aktív hatóanyagának, a kurkuminnak?

 • Gyulladásgátló: a kurkuma aktív hatóanyag gátolja a leukotrién-képződést (ez az anyag gyulladáskeltő hatású). A gyulladásgátló hatás annak is köszönhető, hogy stimulálja a mellékvese által termelt kortizol képződését. Különösen hatékony gyulladáscsökkentő a következő betegségeknél: ízületi gyulladások, reumás jellegű ízületi gyulladás, heveny fertőzések. Egy klinikai kísérletben a kurkumin gyulladásgátló hatását összehasonlították az elterjedt gyulladásgátló gyógyszerével, a fenilbutazonéval. Azt találták, hogy a reumás jellegű ízületi gyulladással bajlódó embereknél a kurkumin ugyanolyan jótékony hatású volt, mint a gyógyszer, de az utóbbi káros mellékhatásai nélkül.
 • Májvédő: ezt alátámasztja az a vizsgálat is, amelynek során a májgyulladás egyik formájában, a hepatitisz C-ben szenvedő betegeknek adták a kurkuma aktív hatóanyagát, a kurkumint. Bebizonyosodott, hogy a májsejtek regenerálásában, a máj egészségének helyreállításában a kurkumin hatékonyabb, mint a zöld tea kivonata.
 • Vérhígító: megakadályozza a vérlemezkék összecsapzódását, elősegíti a vérrögök oldódását, vagyis vérhígító, az érrendszert védő hatású.
 • Szív- és érvédő: a kurkuma aktív hatóanyaga az egészséget károsító szabadgyökök lekötésével erős antioxidánsként működik. Hasznos olyan esetekben is, amikor a szabad gyökök károsító hatása szívbetegséget, érrendszeri károsodást okoz.
 • Rákmegelőzést segítő: a kurkuma aktív hatóanyaga, a kurkumin megvéd a környezetünkben megtalálható rákkeltő hatású anyagoktól, különösen a cigarettafüsttől. Állatkísérletekben antimutagén (vagyis a génmutációt gátló) és antikarcinogén (azaz a rákkeltő anyagok elleni) hatást mutatott. Előnyös a hormonrendszer működési hibáival összefüggő rákfajták kialakulásának megelőzésében.
 • Epeműködést javító: serkenti az epehólyag működését, fokozza az epe kiválasztását.

A kurkuma és a rák

Laboratóriumi kísérletek szerint a kurkuma fő hatóanyaga, a kurkumin többféle biológiai folyamaton keresztül akadályozza meg a ráksejtek fejlődését és továbbterjedését. Lássuk, hogyan:

 • Csökkenti a kappa-béta faktort (NF-KB), amelynek magas értéke jellemző a ráksejtek szóródásakor.
 • Csökkenti a túlzott ösztrogénszintet és az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok sejtekre gyakorolt káros hatását, ezzel is gátolja a sejtek kóros túlburjánzását. Melyek ezek az ösztrogénszerű anyagok? A környezetünkben található olyan szennyező és segédanyagokról (pl. nitrozaminok, széntetraklorid, műanyagokból kioldódó bifenilek stb.) van szó, amelyek a gyorsétkezdékben készülő, hirtelen sült ételekben találhatók, valamint a környezetszennyezés következményeként kerülnek szervezetünkbe.
 • A rák bizonyos formáinak hatásos ellenszere a gyulladásgátlás. A kurkumin két olyan enzim működését is gátolja – ezek a ciklooxigenáz (COX) és lipooxigenáz (LOX) –, amely fokozza, táplálja a gyulladást; ezzel egyidejűleg a máj- és a vastagbélrák kifejlődésében, illetve az áttét kialakulásában is fontos védő szerepet tölt be.
 • Erős antioxidánsként a kurkumin megvédi sejtjeinket a rákkeltő hatású szabad gyököktől, amelyek a DNS károsításával gyorsítják az öregedést.
 • Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában a programozott önmegsemmisítő mechanizmust (apoptózis). Ebben a folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a ráksejteket, és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére. Sokféle tápanyag gyakorol ilyen hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb. Rákbetegeknek az étkezésekkel egy időben napi 2000-4000 mg kurkuminkivonat bevitele ajánlott.
 • Erősíti az immunrendszer működését, ösztönzi a helyi és az általános immunitásban szerepet játszó CD4 + T-helper és a By típusú immunsejtek működését.
 • Gátolja az angiogenezist, vagyis a rákos daganat táplálását segítő fokozott érképződést. A kurkumin annak az enzimnek a működését gátolja, amely döntő e folyamat szempontjából, valamint leköti a vérben található vasat és rezet – ez a két elem szükséges a tumort tápláló érhálózat növekedéséhez.
 • Bőrvédő: a University of Rochester Medical Center kutatói a kurkuma aktív hatóanyagának, a kurkumin védőhatásának további érdekes elemére derítettek fényt. Úgy találták, hogy a rákbetegeknél alkalmazott sugárterápia során gyakran károsodó bőrt hatékonyan védi, ha a betegek a táplálékukat rendszeresen kiegészítik kurkumával.

Tudományos vizsgálatok

A következőkben a kurkuma rákellenes és egyéb egészségvédő hatásaival foglalkozó tudományos vizsgálatokból, tanulmányokból merítünk, amelyek nagy számban lelhetők fel a nemzetközi szakirodalomban.

1. Vizsgálták a kurkumin mellrák elleni hatását, pontosabban azt, hogyan akadályozza meg a rákos sejtek szaporodását. Azt találták, hogy a hatás függ ugyan az alkalmazás idejétől és dózisától, de a kurkumin által kiváltott sejtpusztulás mind a hormonfüggő, mind az attól független sejtvonalakra egyaránt vonatkozott.
(Anticancer Drugs, 8(5):470-81, 1997. június)

2. Egy másik vizsgálatban a kurkumin gyulladásgátló és antioxidáns hatását elemezték. Kiindulópontjuk az volt, hogy a nemszteroid gyulladásgátló szerek csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin szedése jelentősen csökkentette a vastagbél adenokarcinóma előfordulását, illetve 57%-kal mérsékelte a rákos daganat nagyságát.
(Cancer Research, 55(2):259-66, 1995. január 15.)

3. A kurkumában található fenolos jellegű vegyületek, a kurkumin I. és a kurkumin III. gyomorrák- és bőrrákellenes hatása került górcső alá egy további kutatásban. Az eredmény az volt, hogy a kurkumin a karcigonén-anyagcsere befolyásolásával fejti ki rákellenes hatását. Egyszersmind megvizsgálták a kurkumin in vitro (kémcsőben megfigyelhető) hatását a vérrák egyik fajtájára, a humán krónikus myeloid leukémiára. Megállapították, hogy a kurkumin a rák kialakulása, növekedése és terjedése szempontjából egyaránt gátló hatású.
(The Journal of the American College of Nutrition, 64(2):192-8, 1992. április)

4. Az érrendszer egészsége, a keringés szempontjából igen lényeges a koleszterin és a lipidperoxidok szintje a vérben. Egy vizsgálat során 7 napon át adtak önkénteseknek napi 500 mg kurkumint. Jelentős csökkenést tapasztaltak a szérum lipidperoxidok szintjében (33%), növekedést a „védő hatású” HDL-koleszterin szintjében (29%), valamint csökkenést a vér teljes koleszterinszintjében (11,63%). Ezért a kurkumint az érelmeszesedés elleni hatékony megelőző szernek minősítették.
(Indian Journal of Physiology and Pharmacology, 64(5):273-5, 1992. október)

5. Megvizsgálták a kurkuminnak a vesére gyakorolt hatását is. Patkányokban mesterségesen vesebetegséget idéztek elő, majd kurkumint adtak nekik. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin képes volt helyreállítani a normális veseműködést, megakadályozta a szabad gyökök károsító hatását, növelte a vese glutation-tartalmát és glutation-peroxidáz aktivitását (erős antioxidáns hatás). Megakadályozta továbbá a lipid-peroxidáció okozta vesekárosodást, ezért a kutatók vesebetegségekben ígéretes lehetőségnek tartják a kurkumin szedését.
(British Journal of Pharmacology, 2000, Vol. 129, Iss. 2, pp. 231-234)

6. Myeloma multiplexes sejtvonalon a MGN-3 /Biobran és a kurkumin szinergikus hatást fejt ki, mely nagy valószínűséggel majd terápiásan is kihasználható előnyt jelenthet ezen betegek kezelésében- ezt állapították meg a  2011-es publikációjukban amerikai kutatók.
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21275460)

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál, nem helyettesíti az orvosi kezelést. A kurkuma nem gyógyszer, hanem természetesen anyag, melyet a tudósok folyamatosan vizsgálnak. Használata nem helyettesíti az egészséges életmódot és a helyes étkezést.

Forrás: www.balaicza.hu

Kurkuma tartalmú étrend-kiegészítő termékek webáruházunkban is kaphatók, de a vizsgálatok nem ezen termékekkel készültek, ilyen például a

TURMERIC + GINGER kapszula (60x)

További cikkek, melyek gyógynövények igazolt hatásairól szólnak: 

Gabolexin vizsgálat eredménye: 90 %-ban életminőség javulás!