A daganatos betegség esetén a legfontosabb a beteg életvitelének tudatos megváltoztatása, mert ez egyfajta jele az élni akarásnak. Az életmód változtatás alapja a táplálkozás. Azonban nem lenne helyes egy mindenkire érvényesíthető, egyedül üdvözítő diétát kimondani. Ennek megállapításához mindenképpen figyelembe kell venni a beteg alkatát, a daganatos betegség stádiumát, a már kapott kezelési rendszereket és azok időpontját. A műtét, sugárterápia vagy kemoterápia nagyfokú sejtpusztulással és belső sebekkel jár, ezért ilyenkor szigorú fehérjeszegény diétát nem lehet alkalmazni. Fehérje hiányában elhúzódhat a seb gyógyulása, és könnyebben alakulnak ki fertőzések, szövődmények. A táplálkozásnak és az összes gyógyítási módozatnak harmonizálni kell a beteg alkatával, mely születésétől fogva jellemzi. Gyors anyagcseréjű, heves vérmérsékletű betegnek nem célravezető rostos, lédús, hideg zöldségeket adni, mert lehűti a belső tüzét. Egyszerűen kellemetlenül fogja érezni magát. Ezért nekik párolva, főzve javasolt a zöldségek bevitele.

Magától senki se próbálkozzon az öngyógyítással, mert különbözőségünk miatt mindenképpen szakember tud csak megfelelő megoldást találni a gyógyulásra.

Az egyszerű egészséges táplálkozási modell is lehet célravezető, csak a méregtelenítés folyamata lassabb.

A fehérje bevitel módosítására szükség van, a vörös húsok helyett a fehér húsok fogyasztása ajánlott. Az előzőekben a fehérje és a zsír együttesen nehezen emészthető. A szója nagy fehérjetartalma miatt szintén nem ajánlott. Viszont nagyon fontosak a nyomelemek, vitaminok, növényi festékanyagok a modern orvosi kezelések mellékhatásainak kivédésében.

Lényeges a táplálék minősége! A talaj kizsákmányolásával és vegyszerezéssel azt értük el, hogy a zöldségek, gyümölcsök 40-60%-kal kevesebb vitamint és nyomelemet tartalmaznak. Ezért is fontos a bio minőség, nem csak a vegyszermentesség miatt. Aki nem tud bio minőségű zöldséget beszerezni, annak táplálék kiegészítő javasolt, de ez sem folyamatosan, hanem kúraszerűen.

Fontos a bőséges folyadékbevitel! Modern terápiák esetén a pusztuló sejtek kimosása, természetgyógyászati módszerek esetén a felszabaduló salakanyagok kiürítése miatt. Fogyaszthatóak: tiszta zöld teák, buborékmentes nátriumszegény ásványvíz, frissen centrifugált zöldség és gyümölcslevek szezonálisan kiválasztva: paradicsom, sárgarépa, sütőtök, fekete szőlő, áfonya, fekete egres, cékla (tabletta formában is jó) stb. Erős színűek legyenek, hogy minél több festékanyagot tartalmazzanak, valamint csak bio minőségűek, hogy nehogy több kárt okozzanak, mint hasznot (minimum 3-4-szer 2 dl/ nap éhgyomorra). Jó hatásúak a káposztafélék hatóanyagai, valamint a búza, rozs, zabcsíra préselt leve. Ezek esetében lényeges, hogy préselés után rögtön kell fogyasztani, mert az értékes növényi enzimek, melyek fontosak a méregtelenítésben, hamar elbomlanak. Ha valaki néha gyári készítményt fogyaszt az sem baj, az enzimek kivételével minden kedvező hatóanyag benne van.

Fontos a gyógynövények alkalmazása, belsőleg méregtelenítő teakeverékként, valamint kívülről agyagpakolásként felhelyezve a daganat feletti bőrterületre. A salakanyagok így izzadság formájában bőrön keresztül távoznak. Sokat segít a napi feketekávés beöntés alulról, mely tehermentesíti a májat és így serkenti annak működését. Kényelmetlen kissé, de 10-12 percig benntartva jótékony hatású. Törökösen kell főzni, és testhőmérsékletűre hűtve alkalmazni. (Szerkesztői megjegyzés: a reggel éhgyomorra megivott hosszú kávé szinte ugyan ilyen jó hatású és kevésbé drasztikus)

Nagyon fontos a pszichoterápia. A felgyorsult élet nem teszi lehetővé, hogy a felgyülemlett feszültséget megéljük, feldolgozzuk és letegyük. Ezért ezek felhalmozódva lelki gócként ugyanúgy felelnek a betegség kialakulásáért, mint a külső hatások. A pszichoterápia segít a gócok oldásában, valamint a kezeléssel kapcsolatos kényelmetlen érzések elfogadásában, később az új életre való felkészítésben. Végül, de nem utolsó sorban az érintés is fontos a szorongással teli, néha kiközösített beteg gyógyításában. Kíméletes, humánus, lazító masszázs tapasztalt szakemberrel megengedhető és jó hatású. Egy bajba került, elkeseredett ember, aki úgy érzi, hogy magára maradt, talál egy helyet, ahol meghallgatják, foglalkoznak vele, sőt még hozzá is érnek – ez maga a csoda.

Néhány ötlet az egészségeseknek a daganatos betegség megelőzésére

• Testkontroll szerinti táplálkozás (fehérje és szénhidrát szétválasztása egy napon belül)

• Bio minőségű szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása

• Teljes kiőrlésű liszt használata, teljes tápértékű élelmiszerek fogyasztása

• Rendszeres mozgás mindenkinek (hetente 2-3-szor) melynek intenzívebb szakasza is van

• Fontos megtanulni és alkalmazni relaxációs technikákat (az idegrendszer megsegítésére)

• Figyeljünk testünk jelzéseire, változásaira és időben forduljunk szakemberhez.

 

drsipos

Dr. Sipos Tibor

Orvos-természetgyógyász

Igazgató főorvos

Forrás: https://www.egeszsegbar.hu/daganatos-betegek-gyogymodjai/379-mit-javasol