A myeloma multiplex a plazmasejtek daganatos megbetegedése, melyre az jellemző, hogy ezek a sejtek nagy mértékben felszaporodnak a csontvelőben és gátolják a normális vérképzést. A myeloma multiplex során a plazmasejtek a vérképzés gátlása mellett belülről roncsolják a csontokat, valamint nagy mennyiségben termelnek olyan kóros immunglobulint, vagy annak egy alkotórészét, melyek védekező funkcióra képtelenek. A szervezet ezen zavarok miatt nem reagál kellőképpen a kórokozókra, így a beteg fertőzésekre való hajlama fokozódik, azaz az immunrendszer működése zavart szenved.

A myeloma multiplex egy viszonylag gyakori betegség, a vérképzőszervi daganatos megbetegedések mintegy 10 százalékát teszi ki. Általában 55-65 éves kor körül kezdődik, férfiaknál gyakoribb. A betegség oka nem ismert, vannak bizonyos rizikófaktorok, melyek elősegíthetik kialakulását, mint pl.

  • autoimmun betegségek: amikor az immunrendszer a szervezet saját alkotóelemeit „idegen testnek” érzékeli és elpusztításukra törekszik.
  • vírusok (pl. HIV , mely az AIDS-t okozza; herpesvírus),
  • egyes festékek, oldószerek gyakori használata pl. munkahelyen.

Myeloma multiplex tünetei:

A tüneteket a csontvelőben felszaporodó plazmasejtek, valamint az általuk termelt nagy mennyiségű immunglobulin és a szervezet ezekre adott reakciója eredményezik.

  • Csontfájdalom: főleg a koponya, a bordák, csigolyák, a medence és a combcsont területén jellegzetesek. Legtöbbször a betegnek ez a vezető tünete.
  • Csonttörések: a csontok a plazmasejt-szaporulat következtében elvékonyodnak, könnyen eltörnek, összeroppannak.
  • Csontritkulás: az egész csontrendszert érintheti.
  • Vérszegénység: a normális vérképzést kiszorító plazmasejt-szaporulat következtében csökken a vörösvértestek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék száma, emiatt vérszegénység alakul ki.
  • Fertőzésekre való fokozott hajlam: immunrendszer gyengeségére utal.
  • Kalcium-szint növekedés: a csontszerkezet bomlása, átalakulása miatt a vérben nagyon megnő a kalcium-szint.

Kísérő tünetek, melyek ritkában fordulnak elő:  levertség, sápadtság, testsúlycsökkenés, hőemelkedés, fokozott éjszakai izzadás, agyi keringési zavar, látászavar, szédülés, émelygés, nyálkahártyavérzések.

Myeloma multiplex diagnózisa:

A tünetek sokfélesége miatt nem könnyű, a beteget gyakran vizsgálják reumatológián, ideggyógyászaton, idegsebészeten, nefrológián, mire fény derül a valódi betegségre.

Ha a tünetek, illetve a laboratóriumi eltérések alapján felmerül a myeloma gyanúja, akkor a csontvelőbiopsziával nyert minta mikroszkópos vizsgálata teheti egyértelművé a diagnózist. A csontok elváltozásainak igazolásához a teljes csontrendszer röntgen-vizsgálata szükséges.

Myeloma multiplex kezelése:

Még mindig nem ismert olyan eljárás vagy módszer, melyet alkalmazva a myeloma multiplex gyógyítható lenne, bár az utóbbi 20-30 évben megjelentek különféle kezelési módok, melyek segítségével az életminőség és az élethossz javítható.

Éppen ezért elég komoly klinikai eredménynek tekinthető a Cancer Immunol Immunother 2013 márciusi számában publikált közlemény, mely szerint a BioBran (MGN-3) jótékony hatásúnak bizonyult 48 myeloma multiplexben szenvedő betegnél végzett vizsgálatban. A BioBran a japán Daiwa Pharmaceutical magas minőségű készítménye, rizskorpakivonatot és a shiitake gyógygomba enzimkivonatát tartalmazza.

A randomizált, placebo-kontrollált tanulmányban 48 myeloma multiplexes beteg immunparamétereinek változását vizsgálták BioBran (MGN-3) terápia mellett.

Az eredmények azt mutatták, hogy egyértelműen nőtt a NK (natural killer =természetes ölősejt) aktivitás a BioBran (MGN-3) kezelésben részesülő betegek körében a placebo csoporthoz képest.

A jelen tanulmány azt sugallja, hogy BioBran terápiás lehetőséget jelenthet a myeloma multiplexben szenvedő betegek számára a természetes immunitás növelésén keresztül és indokolja a további klinikai kutatások megindítását, melyek a későbbiekben bizonyíthatják a BioBran valódi klinikai hatékonyságát.

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál, nem alkalmas betegségek kezelésére, nem helyettesíti az orvosi terápiát. Orvosi problémája esetén forduljon orvos-természetgyógyász szakértőnkhöz, aki segít Önnek felmerülő kérdése megválaszolásában.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22941038

Szerző: Dr. Dóda Ildikó Orvos-természetgyógyász