Tudományosan igazolt hatékonyság – egy cikk-sorozat első tagját olvassa most kedves olvasónk, amelyben a tudomány oldaláról szeretném bemutatni természetes alapanyagú készítményeinket.

Vannak olyan készítmények, melyekről nem tudunk az orvosi és kutatói társadalom számára is elfogadható minőségű vizsgálati eredményt felmutatni, de régóta ismerjük és használjuk őket. Elég sok ismert gyógynövényünk ilyen pl. hársfa tea vagy a kamilla tea.  Pedig nem sok olyan ember lehet hazánkban, aki még sosem használt volna kamilla teát. Ha viszont beírjuk a PubMed keresőjébe a kamilla latin nevét (Chamomillae flos), egyetlen placebo kontrollált vizsgálati eredményt sem találunk.

Viszont igen sok természetes anyagunk jutott már el abba a fázisba, hogy hatékonyságukat komoly vizsgálati eredmények is alátámasztják. Éppen ezért elhatároztam, hogy egy cikk-sorozat formájában csokorba szedem azokat a Vitaldepo Webáruházban is kapható élelmiszereket vagy  étrend-kiegészítőket, melyek hatékonyságát komoly kutatások is igazolták. Az eddigi cikkeink is a tudomány irányából közelítették meg a termékeket, mostani összeállításunk kifejezetten a megfelelő betegszámú, placebo kontrollált vizsgálatokra fókuszál.

A placebo kontrollált kettős vak, humán vizsgálatok azt gondolom elég bizonyítékul szolgálhatnak a hitetlenek részére is, főleg ha a betegszámuk is megfelelő. És egy 50 betegszám feletti vizsgálat talán már nem tekinthető  rossznak, azt hiszem. Íme az első cikkre való csokor az 50-es “n” szám feletti kategóriából.

pomi-t-logoPomi-T® kapszula

Az Egyesült Királyságban működő National Cancer Research Network (NCRN) által értékelt Pomi-T ® tanulmányban összesen 203 szövettanilag igazolt prosztatarákos férfi vett részt, teljes prosztata eltávolítást követően. A betegeket véletlenszerűen, azaz random módon, két csoportba osztották és 6 hónapig az alábbiak szerint kezelték őket:

 • “A” csoport:  placebót kapott.
 • “B” csoport: napi 2×1 kapszula Pomi-T ®, a természetes eredetű étrend-kiegészítőt kaptak, amely gránátalmát, zöld teát, a brokkolit és a kurkumát tartalmaz.

Eredmény: a PSA (prosztata specifikus antigén) szintje 63%-al lett alacsonyabb a Pomi-T kapszulát szedő csoportnak (1).

biobranBioBran® MGN-3

A BioBran® a japán Daiwa Pharmaceutical természetes terméke, mely shiitake gomba enzimkivonatával kezelt rizskorpát tartalmaz. A placebo kontrollált kettős vak vizsgálatba 50 emlőrákos beteget osztottak be random módon, két csoportba. A vizsgálat kezdetekor nem alkalmaztak kemo- vagy egyéb terápiát, a betegek normál máj- és vesefunkcióval rendelkeztek.

 • „A” csoportba tartozó betegeknek 3000mg/nap dózisban Biobran MGN-3-at adtak egy héttel a kemoterápia előtt és egy héttel a kemoterápia után.
 • „B” csoportba tartozó betegek csak kemoterápiás kezelésben részesültek.

A vizsgálati eredmények azt bizonyítják, hogy az immunrendszer működésének optimalizálása révén a Biobran MGN-3 nemcsak a kezelés sikerét tudja fokozni, hanem a kezelés mellékhatásainak a csökkentése által a betegek életminőségét is javítja a kezelés során, valamint a felépülési időszakban (2).

Ganoderma2

Ganoderma lucidum

Ganoderma lucidum (pecsétviaszgomba)

A klinikai vizsgálatba 132 ideggyengeségben (azaz neuraszténiában) szenvedő beteget válogattak be és a betegek fele kapott ganoderma gombát (nem egy adott készítményt!).

 • “A” csoport: a betegek egyik fele naponta 3x 1800 mg ganodermát kapott szájon át 8 héten át,
 • “B” csoport: a betegek másik fele pedig placebót kapott, azaz hatással nem rendelkező anyagot, véletlenszerűen kiválasztva (ezért randomizált a vizsgálat). A betegek nem tudták, hogy mit szednek (ezért kettős vak a vizsgálat).

Eredmények: a hatékonyság értékelésére a Clinical Global Impression (CGI) súlyossági skálát és a Visualis Analog skálát használták, az ideggyengeségben szenvedő betegek fáradtságának és a közérzetének megítélésére.

 • A ganodermát szedő csoportban 8 hét utána a CGI pontszámok alapján szignifikánsan alacsonyabb pontszámot értek el a kiindulási értékhez képest, azaz fáradtságérzetük szignifikánsan csökkent a placebo csoportéhoz képest.
 • Az ideggyengeség klinikai tünetei is szignifikánsan enyhültek a ganodermás csoportban, a placebo csoporthoz képest (3).

Figyelem! A cikkben szereplő információk kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak, a lenti forrásokból az eredeti cikkek angol nyelven elérhetők.

Összeállította: Dr. Dóda Ildikó

Források:

 • 1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=pomi-T
 • 2. https://www.theprofesional.com/article/2013/vol-20-no-1/003%20Prof-1978.pdf por
 • 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15857210