A mértéktelen napozás, a dohányzás és az alkohol 10 év alatt 40 %-kal emelte az “életmód”-rák elnevezéssel is jellemezhető daganatos megbetegedések számát Nagy-Britanniában.

A brit Országos Statisztikai Hivatal (ONS) adatai szerint a bőrdaganatos esetek száma emelkedett a legmeredekebben: 2002 óta 56 százalékkal a nőknél és 38 százalékkal a férfiaknál – idézi a jelentést The Daily Telegraph brit napilap online kiadása. Az ONS szakemberei a riasztó növekedést az egyre nagyobb bőrfelületet szabadon hagyó divat és a túlzott napozás és szoláriumozás számlájára írják.

A dohányzáshoz és a helytelen étrendhez köthető szájüregi daganatok rátája 37 százalékkal nőtt, az alkohollal kapcsolatba hozható vesedaganat a férfiaknál 25 százalékkal, a nőknél 36 százalékkal.

2002 és 2011 között Angliában egyötödével, azaz 20%-al több új daganatos megbetegedést diagnosztizáltak.

Daganat típus Férfiaknál Nőknél
Bőrrák 38%-al nőtt 56%-al nőtt
Szájüregi rák 37%-al nőtt  
Veserák 25%-al nőtt 36%-al nőtt
Tüdőrák 11%-al csökkent !! 15%-al nőtt
Emlőrák   5,5%-al nőtt

“A számok azt mutatják, hogy a helytelen életmód inkább idősebb korban betegít. A rák 40 százalékban a rossz szokások következménye, tehát aki ezeket egészségesebbre váltja, máris csökkenti a kockázatot. A dohányzás például legalább tizennégyféle, köztük a tüdő-, a bél-, a hasnyálmirigy- és szájüregi daganat rizikóját emeli” – hangoztatta Nick Ormiston-Smith, a Brit Rákkutató Intézet statisztikai igazgatója. Az igazgató szerint 

  • az alkoholfogyasztás mérséklése,
  • a normális testsúly megőrzése,
  • a napégés megelőzése és
  • a több testmozgás szintén sokféle daganat kockázatát csökkenti.

“Az egészséges életmód nem garantálja a rákmentességet, de növeli az elkerülés esélyeit” – tette hozzá.

2011-ben körülbelül 6 ezer új szájrákos és több mint 11 ezer rosszindulatú bőrrákos beteget diagnosztizáltak. Az ONS jelentése a bőrrák arányának emelkedését az öltözködés változásának és a barnulás divatjának tulajdonítja. Mivel a bőrrák kialakulása évtizedeket vesz igénybe, a betegek számának további növekedése várható.

“A melanóma (rosszindulatú bőrdaganat) előretörése valószínűleg annak tulajdonítható, hogy a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes években az emberek nem voltak tisztában a napsugarak káros hatásaival. Ám sok fiatal bőrrákossal is találkozunk, ez pedig arra utal, hogy a vonzó külső vágya legyőzi a veszélyérzetet” – magyarázta Raj Mallipeddi, a londoni St. Thomas Kórház vezető melanóma-specialistája.

Ugyan 2002 óta a tüdőrákos férfiak száma 11 százalékkal csökkent, a nőké 15 százalékkal nőtt. A jelentés szerint az esetek többségét a dohányzás, ötből egy betegséget a rossz táplálkozás és a foglalkozási ártalmak okozták. Noha több férfi dohányzik, mint nő, a különbség egyre kisebb.

A nőknél a mellrák a leggyakoribb, 2002 óta 5,5 százalékkal növekedett. A megbetegedések 27 százaléka köthető életmódbeli és környezeti okokhoz: az alkoholhoz, a mozgáshiányhoz és a hormonműködéshez.

Mérséklődést a petefészek- és gyomorrák aránya mutatott, a legnagyobb – 66 százalékos – növekedést pedig a bőrrák.

Forrás: MTI

A témához javasolt további cikk: Mit együnk ma? Egy kis szatíra a mai valóságról..