Már régebb óta ismert, hogy a rákos sejtek cukorfelhasználása jóval nagyobb, mint a normál sejteké.
Ezt az a tény is alátámaszthatja, hogy a rákos betegségek az elmúlt évtizedekben folyamatosan emelkedő tendenciát mutatnak a nyugati, civilizált társadalomban, ahol a finomított cukorfogyasztás igen magas. A rákos sejteknek folyamatosan cukorra van szükségük, mert a zsírsavakból nem képesek a glükóz előállítására.
Az elmúlt időszakban neves magyar egészségügyi portálon is jelent meg olyan írás, miszerint nincs összefüggés a daganatos betegség és a cukorfogyasztás között. Ezt az állítást most sikeresen megcáfolták az amerikai kutatók.
A Thomas Graeber professzor által vezetett kutatócsoport azt vizsgálta meg, hogyan befolyásolja a glükóz a biokémiai folyamatokat a rákos sejtekben. Kutatási eredményeiket a Molecular Systems Biology nevű neves szaklapban publikálták (1).
Ez alapján a daganatos betegség megszüntetésének nagyon egyszerű és logikus kezelése lehet a daganatos sejtek kiéheztetése, de a kérdés csupán az, hogyan valósítható ez meg.
A fenti képen látható mechanizmus alapján a tirozin foszfatáz enzim gátlásával lehetne leginkább elérni a rákos sejtek cukortól való elvonását, mely egy új terápiás megközelítési lehetőséget jelenthez az elkövetkezendő években.
A resveratrol daganat ellenes hatásáról már eddig is sok tudományos közlemény jelent meg, de ez a kutatási eredmény és az előzőekben ismertetett cikk új utakat nyithat meg a daganatos betegségek elleni harcban! Amíg ennek gyógyszeres formája nem valósul meg, addig is két dolgot tehetünk:
Ne fogyasszunk finomított cukrot, és emellett fogyasszunk rendszeresen resveratrolt!
Források:
- 1. https://newsroom.ucla.edu/portal/ucla/researchers-discover-that-glucose-235478.aspx
- 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24221993