Kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy az egészséges étrenden élő emberek is hiányt szenvednek bizonyos vitaminokból, ásványokból. Az életkor előrehaladtával, illetve bizonyos megszorító diéták alkalmazásával a vitaminhiány veszélye tovább növekszik.

Mivel az alacsony vitaminbevitel a betegségek melegágya, ezért a bostoni Harvard Egyetem Orvosi Karának munkatársai, Kathleen M. Fairfield és Robert H. Fletcher rendszeres napi multivitamin-bevitelt javasolnak az életkortól és egészségi állapottól függetlenül.

A 2002 júniusában megjelent cikkben Fairfield és Fletcher áttekintette az 1966 és 2002 között végzett, a vitaminbevitel és bizonyos betegségek, például a rák vagy a szívkoszorúér-betegség közötti összefüggést tanulmányozó tudományos vizsgálatok eredményeit.

folsav egyes vizsgálatok eredményei alapján például a terhesség korai szakaszában megelőz bizonyos születési rendellenességeket, más vizsgálatok szerint pedig szerepe van a szívkoszorúér- és bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében.

Az E-vitamin a javasolt adagolásban csökkenti bizonyos rákok kialakulásának esélyét, a kalciumés a D-vitamin pedig megakadályozza az időskori csontvesztést, csonttöréseket. Fletcher kiemelte, hogy az amerikaiak többségének előnyt jelent a napi multivitamin szedése, mivel ők  nem jutnak elég vitaminhoz a táplálékból. Egy vizsgálat adatai szerint a minimálisan szükséges napi öt adag zöldséget, gyümölcsöt csak az amerikaiak 20-30%-a fogyasztja el.  Az öregedés folyamán az ember egyre kevésbé képes a vitaminok, ásványok hasznosítására. Az alkoholt rendszeresen fogyasztók  (akár kis mennyiségnél is) rendszeres folsav és magnézium pótlásra szorulnak. A különböző vitaminok előnyeit alátámasztó bizonyítékok viszonylag újkeletűek, magyarázza Fletcher, ezért az orvosok nagy részének nincs róluk tudomása.

Forrás: https://www.szimpatika.hu/cikkek/3604/sok_betegseg_oka_nem_mas_mint_a_vitaminhiany

CoD Vital-Plus 60x (2 havi adag) 10.700 Ft