A szalvesztrolok (salvestrolok) természetben előforduló, metabolikus hatóanyagok, amelyek rákellenes „prodrug”-ként viselkednek, ha a CYP1B1 citokróm P450 enzim metabolikusan aktiválja őket. A szalvesztrolok a fitoalexinek közé tartoznak, és mint ilyenek, a kórokozók jelenlétére válaszul indukálódnak. Fitoalexinként nem sorolhatók be a növényi tápanyagok osztályaiba. Vannak közöttük stilbének, antioxidánsok, fitoösztrogének, más tapusaik viszont kívül esnek az említett kategóriákon. A szalvesztrolok rákellenes hatása a CYP1B1-enzim jelenlétében történő anyagcseréjükből ered, nem pedig abból, hogy a növényi tápanyagok valamely csoportjába tartoznak. Ezek az anyagok sajnos jórészt hiányoznak a nyugati étrendből, mert a modern mezőgazdaság, amely gombaölő szerek alkalmazásával minimálisra csökkenti a kártevők kockázatát, ezzel a gyakorlattal a szalvesztrolok létrejöttéhez szükséges körülményeket is minimalizálja.

A szalvesztrolok ezért a biotermesztésű élelmiszerekben fordulnak elő legnagyobb mértékben. A szalvesztrolos kezelésre támaszkodó, táplálkozási megközelítés széles perspektívájának szemléltetése céljából az alábbi eseteket ismertetjük: 1. első stádiumú mellrák, 2. végbélnyílás körüli bőrrák (laphámrák), 3. krónikus limfocitás leukémia, 4. primer hasnyálmirigy-karcinóma 5. jóindulatú prosztatamegnagyobbodás. A fentiek közül négy esetből az derül ki, milyen gyorsan bekövetkezhet a gyógyulás, ha foglalkoznak a táplálkozási hiányokkal, akár a hagyományos kezelés igénybevétele nélkül is.

salvestrol_hungary

Részletek

A  szalvesztrolok a természetben előforduló, metabolikusan aktív anyagok, amelyek – ha a CYP1B1 P450-típusú citokróm enzim aktiválja őket – prodrugként viselkednek. [1, 2] Pontosabban, a CYP1B1 metabolizálja a szalvesztrolokat, aminek eredményeképpen a rákos sejtben létrejön egy metabolit, amely kiváltja a sejt apoptózisát (azaz a programozott sejthalált). [3, 4] A CYP1B1-enzimet minden rákos sejtben megtalálták (az onkogenetikai eredettől függetlenül), az egészséges szövetekből azonban hiányzik. [5–8] Ma már széles körben univerzális rákmarkernek tekintik, ennélfogva terápiás és diagnosztikai felhasználása is körvonalazódott. [9, 10] A CYP1B1-enzimet jelenleg a korai rák felismerését és monitorozását szolgáló diagnosztika fejlesztésében használják. [11]

A szalvesztrolok és a CYP1B1-enzim közötti kapcsolat eredménye egy jól célzott, étrendalapú mentési mechanizmus, amely megöli a rákos sejteket. [3, 5] A modern mezőgazdasági gyakorlat, amely széles körben alkalmaz gombaölő szereket, jelentős mértékben kiiktatta a szalvesztrolokat az élelmiszereinkből, aminek következtében meglehetősen nehéz csupán az étrendünk révén teljes mértékben kihasználnunk e mentési mechanizmus előnyeit. [12, 13] A szalvesztrolok másodlagos növényi anyagcseretermékek, amelyek patogénspecifikus módon képződnek, ha a növény egészségét veszély fenyegeti. Gombaölő szerek használata mellett minimális jelzés érkezik, amely kiváltaná e másodlagos növényi metabolitok termelődését. Ez az oka, hogy a bio-módon termelt növények jelentősen több szalvesztrolt tartalmaznak. [14] A rák táplálkozási megközelítésének kontextusában úgy tűnik, hogy ez a szalvesztrol-CYP1B1-mentési mechanizmus jelentős mértékben csökkenti a test rákos sejtjeinek számát, és ezáltal növeli a rák sikeres leküzdésének esélyeit. [15, 16]

2007-ben öt személy hozzájárulásával esetükről esettanulmány készült. [15] Az érintettek a következő típusú rákos megbetegedésekben szenvedtek: 2–3. stádiumú tüdőlaphámrák; 4. stádiumú melanóma; prosztatarák; 3. stádiumú, agresszív mellrák; húgyhólyagrák. Mind az öt személy teljesen felgyógyult a betegségéből.

2010-ben további hat személy járult hozzá, hogy esetéről esettanulmány készüljön. [16] Ezeket a személyeket a következő rákos megbetegedésekkel diagnosztizálták: 3. stádiumú mellrák; 2. stádiumú májrák; vastagbélrák; visszatérő prosztatarák; további, 6 (3+3) Gleason-pontszámú prosztatarák; 3B stádiumú Hodgkin-limfóma. Ismét, mind a hat személy teljesen felgyógyult a betegségéből. Ez alkalommal öt új esetet szeretnénk ismertetni. Ezekben az esetekben többféle terápiát alkalmaztak, például a következőket: a hagyományos kezelés elutasítása a tisztán táplálkozási megközelítés érdekében; a hagyományos kezelés elfogadása, de a hagyományos terápia eredményeivel kapcsolatos elégedetlenséget követően a táplálkozási megközelítés felé fordulás; a hagyományos terápia részbeni elfogadása az első diagnózis esetén, de annak elutasítása a táplálkozási megközelítés érdekében a második diagnózis felállításakor; a hagyományos terápia és a táplálkozási megközelítés együttes alkalmazása. A megbetegedések között többféle rák előfordult, így például mellrák, végbélnyílás körüli bőrrák (laphámrák), krónikus limfocitás leukémia, primer hasnyálmirigy-karcinóma és jóindulatú prosztatamegnagyobbodás. Az esetek ismertetésének célja, hogy bemutassuk a szalvesztrolok táplálkozási megközelítés keretében történő alkalmazhatóságát annak reményében, hogy a klinikusok és a páciensek meglátják a betegség kezelése során alkalmazott, táplálkozáson alapuló terápia előnyeit.

A szalvesztrol bevitelt az esettanulmányokban milligrammokban megadott hatóanyag helyett egy ún. „szalvesztrol összpontszám” skála segítségével írjuk le. A megfelelő táplálkozás során különböző, rendkívül eltérő hatóerejű szalvesztrolok kerülnek a szervezetbe. [17] Ez a sokszínűség a Salvestrol táplálékkiegészítőkben is tükröződik. Az aktív betegség leküzdése érdekében az a legfontosabb, hogy az adott anyagmennyiséggel elegendő hatóerőt vigyünk be a szervezetbe. Az adagok milligrammban való meghatározása nem jelentené feltétlenül azt, hogy megfelelő hatóerő bevitelére került sor. Éppen ezért dolgozták ki a mutatóként használható szalvesztrol-pontokat, mivel segítségükkel egységesen számszerűsíthető a különböző egyedi hatóerővel rendelkező szalvesztrolok keverékéből származó bevitel. A standard terápiás dózis a páciens testtömegindexétől (BMI) függően napi 4000 és 6000 pont közé esik. A normális alatti testtömegindexű pácienseknek 4000 pontnak megfelelő szalvesztrolkeverék fogyasztása javasolt, míg normális BMI-érték esetén 5000 pontnyi, a normálisnál magasabb BMI esetén 6000 pontnyi szalvesztrol a javasolt adag. A bevitt szalvesztrol adag a páciens szervezetének reakciója fényében növelhető.

emlőrák

 

 1. eset:  1. stádiumú mellrák

Egy 76 éves női páciens hat csomót fedezett fel jobb melle felszínén zuhanyozás közben. Orvosa biopsziát rendelt, amely negatív eredményt hozott. Egy második biopszia azonban megerősítette, hogy a csomók rákos elváltozások. A páciensnek azt mondták, hogy 1. stádiumú mellrákja van, a mellrák típusát azonban nem tudatták vele. Gyógyszeres aromatáz gátló kezelést javasoltak neki (Femara® (letrozol), 2,5 mg tabletta, naponta szedve). A páciens elutasította a kezelést. Egy barátja javasolta neki, hogy szalvesztrolokkal egészítse ki az étrendjét. A beteg azonnal megkezdett egy háromhetes szalvesztrolkúrát, amely során naponta két Salvestrol Professional kapszulát és két Salvestrol Gold kapszulát szedett. A Professional és Gold kapszulák egymástól eltérő szalvesztrolokat tartalmaznak; együttes szedésükkel (az említett adagban) a páciens naponta összesen 1400 pontnyi szalvesztrolt vitt be a szervezetébe. A két típusú kapszulából egyet-egyet reggel, illetve egyet-egyet este vett be. Ezen kívül más étrendkiegészítőt vagy vényköteles gyógyszer nem szedett, alternatív kezelést nem alkalmazott, és sem étrendjén, sem életmódján nem változtatott. A páciens korábban is napi rendszerességgel sétált, és mindig is kiegyensúlyozott étrendet követett.

A páciens arról számolt be, hogy a kúra megkezdése után 10–12 nappal a mellein végzett önvizsgálat során úgy érezte, hogy a csomók mérete csökkenni kezdett. A szalvesztrol szedésének harmadik hete folyamán már egyáltalán nem érzett csomókat a mellében. A szalvesztrolszedés során semmilyen mellékhatást nem tapasztalt, aminek kifejezetten örült.

A diagnózis felállítása után egy hónappal orvosa komputertomográfos (CT) vizsgálatra és mammográfiás röntgenre küldte. Nem találtak rákot. Ismét gyógyszert (Femara, naponta egyszer 2,5 mg) írtak fel neki, ez alkalommal a rák kiújulása elleni védelem gyanánt. Miután rákmentessé nyilvánították, két évig szedte a gyógyszert, amely időszak alatt háromhavonta ellenőrzésre járt. Ez idő alatt hányingertől és szédüléstől szenvedett. Amikor orvosa megerősítette, hogy ezek a Femara® mellékhatásai, a páciens úgy döntött, hogy abbahagyja a gyógyszer szedését, és visszatér a szalvesztrol étrendkiegészítőhöz. Jelenleg naponta egy vagy két Salvestrol Platinum kapszulát szed. A Salvestrol Platinum kapszula négy különböző szalvesztrolt tartalmaz, amelyek együttes bevitele 1000 pontnak felel meg. Döntésében – miszerint elutasítja a további Femara®-kezelést és visszatér a szalvesztrolos étrendkiegészítéshez – jelentős szerepet játszott, hogy a szalvesztrolnak nincsenek mellékhatásai. A hölgy egészséges, boldog és rendkívül elégedett, hogy legyőzte a rákot.

 1. eset: végbélnyílás körüli bőrrák (laphámrák)

Egy 46 éves férfit végbélnyílás körüli bőrrákkal (laphámrákkal) diagnosztizáltak. A diagnózist a biopszia is megerősítette, mire orvosa abdominoperineális resekciót (eltávolítást) javasolt. A páciens elutasította a javasolt kezelést; ekkor úgy tájékoztatták, hogy anélkül mindössze három évet élhet. A páciens egy sor pozitív egészségügyi kilátásokra összpontosító mentális technikát alkalmazott, miközben hetente kétszer használta az imiquimod hatóanyagot tartalmazó Aldara® krémet, amely a szervezet immunvédelmét stimulálja.

A páciens állapota változatlanul fennállt, és hét évvel később újradiagnosztizálták. A végbélnyílás körüli bőrrák diagnózisát második alkalommal is megerősítette a biopszia. A páciensnek ismét az abdominoperineális resekciót javasolták, azzal, hogy a műtét nélkül három évet jósolnak neki. A páciens újra elutasította a resekciót, és folytatta a mentális technikák, valamint hetente kétszer az Aldara® krém alkalmazását. Úgy érezte azonban, hogy az Aldara® krémes kezeléssel kényelmetlen és fájdalmas módon minimalizálható a betegség előrehaladása.

Három évvel a második diagnózis felállítása után a betegség olyan stádiumba jutott, hogy sokkal gyakrabban jelentek meg anális elváltozások, mint korábban. A páciens konzultált egy sebésszel, aki az ilyen esetben alkalmazható lézeres műtétekre specializálódott.

Mielőtt döntött volna a lézeres műtét elvégeztetéséről, a páciens szalvesztrolokkal és XM8 (természetes borágó olaj alapú) krémmel kezdte kezelni betegségét, miközben felhagyott az Aldara® krém használatával. Három hónapon át napi egy Salvestrol Platinum (1000 pont) kapszulát szedett, és 2–3 naponta használta az XM8 krémet.

A páciens mindezek mellett továbbra is folytatta a mentális technikák alkalmazását, napi rendszerességgel végzett testmozgást, multivitamint szedett, nyers zöldségeket nagy mennyiségben tartalmazó étrendet követett, és naponta megivott egy „zöld turmixot”. Nem szedett fájdalomcsillapítókat, sem bármilyen más étrendkiegészítőt. A szalvesztrol szedésének megkezdése után hat héttel az elváltozások már nem voltak láthatók. Három hónap elteltével teljesen rákmentesnek nyilvánították. Bár rákmentességének megerősítése érdekében biopsziát kért, orvosa nem végezte el.

 1. eset: krónikus limfocitás leukémia

Egy 80 éves nő nyaka bal oldalán lévő, tojás méretű tumorral jelentkezett a háziorvosánál. Onkológushoz, majd fül-, orr- gégespecialistához irányították, aki biopsziát végzett. A szakorvos felkeresését követően a beteg állapota gyorsan romlott. Az ágyékon és a hónaljban található nyirokcsomói duzzadtak voltak, ezért alaposabb vizsgálat következett.

A biopszia megerősítette a krónikus limfocitás leukémia diagnózisát. A krónikus limfocitás leukémia kimenetele többféle lehet, ám kivételesen ritka esetben húzódik vissza spontán módon, különösen olyan esetben, ha már előrehaladott állapotban diagnosztizálták a betegséget. [18] Az asszonynak azt mondták, meglehetősen nehéz pontos prognózist adni – lehet, hogy két napig, lehet, hogy két évig élhet még.

A diagnózis megismerését követően állapota tovább romlott. Súlyos torokfájdalmak gyötörték, amelyek megnehezítették számára az evést és az alvást. Testsúlya is csökkenésnek indult. Ismét felkereste a fül-orr-gégészt, aki biopszia segítségével mintát vett a manduláján lévő fekélyből. A biopszia eredménye szerint a mandulán lévő fekély is a krónikus limfocitás leukémia részét képezte. Az onkológus sugárterápiára küldte.

A beteg felfedezte, hogy a nyaka jobb oldalán is megjelent egy tumor, miközben az ágyéki és hónaljban lévő nyirokcsomók továbbra is duzzadtak voltak. Egy barátjával vitatta meg az állapotát, amikor először hallott a szalvesztrolokról. Három hónapos kúrába kezdett, amely során naponta két Salvestrol Platinum (1000 pont) kapszulát szedett: egyet a reggeli, egyet az esti étkezéskor. Ezzel egyidejűleg azt is eldöntötte, hogy nyugodtabb életvitelre vált, elhagyja néhány kötelezettségét, és módosítja az étrendjét, hogy több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszon.

A szalvesztrolos étrendkiegészítés megkezdése után egy hónappal kezdte sokkal jobban érezni magát, a nyakán lévő daganatok pedig kezdtek felpuhulni és visszahúzódni. E kezdeti eredmények észlelése egybeesett a sugárterápiára kapott időpontjával. Elment a találkozóra, de elmondta a kezelőorvosnak, hogy sokkal jobban érzi magát. Úgy döntött, hogy nem veszi igénybe a sugárterápiát, hanem inkább kivárja, tovább javul-e az állapota. A sugárterapeuta tiszteletben tartotta a döntését, de biztosította afelől, hogy ha meggondolná magát, bármikor kérhet új időpontot.

Az asszony elégedett volt a döntésével, hogy nem kérte a sugárterápiát, és két hónappal később – amely időszak alatt tovább szedte a szalvesztrolt – a nyakán lévő tumor szinte teljesen eltűnt. A szalvesztrolos kezelés harmadik hónapjának végére a páciens nyakán lévő daganatok teljesen eltűntek. Az onkológushoz visszatérve azt a tájékoztatást kapta, hogy nincsenek rákra utaló jelek a szervezetében. Az onkológus saját bevallása szerint igen meglepődött az asszony jelenlegi jó egészségi állapotán és súlygyarapodásán.

E hírek hallatán a páciens abbahagyta a szalvesztrol szedését, de továbbra is nyugodtabb életvitelt folytatott és tartotta az étrendi változtatásokat. A közelmúltban megelőzési célból ismét szedni kezdte a szalvesztrolt; jelenleg napi egy Salvestrol Platinum (1000 pont) kapszulát szed. Nagyon jól érzi magát, és reméli, hogy tapasztalatai mások hasznára válnak majd.

old man

 1. eset: jóindulatú prosztata megnagyobbodás

Egy 50 éves férfi beteg alsó húgyúti tünetekkel fordult háziorvosához: gyenge vizeletsugárra és noktúriára (éjszakai vizelési ingerre) panaszkodott. A rektális digitális vizsgálat lényegesen megnagyobbodott prosztatát tárt fel. A prosztataspecifikus antigén vizsgálati eredményei a normális határok között voltak. A páciensnél jóindulatú prosztatamegnagyobbodást állapítottak meg, majd tájékoztatták a lehetséges gyógyszeres kezelési módokról. Ezek közé tartozott az alacsony dózisú alfablokkoló, majd ha az nem segítene, a magasabb dózisú alfablokkoló szedése. Ha még az sem vezetne eredményre, 5-alfareduktáz gátlóval próbálkoznának. Bármely gyógyszer vezetett is volna eredményre, azt egy életen át kellett volna szednie – ezt a helyzetet a páciens nyomasztónak találta.

Alacsony dózisú (0,4 mg) alfa-adrenerg receptorblokkolót (tamszulozin hatóanyagú Flomax®) írtak fel a számára, amelyből naponta egyet kellett szednie, és arra kérték, hogy koraestétől kezdve kevesebb folyadékot igyon. A páciens eleinte betartotta a korlátozott folyadékfogyasztásra vonatkozó utasítást, de ezt rövidesen túl nehéznek találta. A Flomax® alkalmazásának megkezdését követő héten semmilyen kedvező hatás nem mutatkozott. A második héten erősödött a vizeletsugár és csökkent az éjszakai vizelési inger. A kedvező hatások két hónapig tartottak, majd lassan mérséklődni kezdtek, mígnem a negyedik hónapra alig maradt fenn tartós javulás. A Flomax®-kezelés során a páciens reggelente csekély mértékű, tompa fejfájást tapasztalt. A fejfájás a nap folyamán alábbhagyott.

Miután az első felírt adag Flomax® elfogyott – tudván, hogy a következő kezelési lehetőség egyszerűen csak egy nagyobb dózis lenne – a páciens alternatív megoldások után nézett. Miután több olyan beszámolót hallott, amelyben a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásban szenvedő férfinak a szalvesztrolos kezelés hozott megkönnyebbülést, a páciens reggelente Salvestrol Gold kapszulát (350 pont) kezdett szedni. Az éjszakai vizelési kényszer előfordulása egy hónap alatt egy alkalomra csökkent, illetve volt, hogy el is maradt, és a vizeletsugár legalább olyan erős – vagy még erősebb – volt, mint amikor a Flomax® a leghatékonyabbnak bizonyult. A Salvestrol Gold három hónapig tartó szedését követően a páciens Salvestrol Platinumra (kapszulánként 1000 pont) váltott. Ezek után arról számolt be, hogy az éjszakai vizelési inger tekintetében észrevehetően javult az állapota, és a vizeletsugara is erősödött. Bár nem tudta számszerűsíteni a javulást, megjegyezte, hogy már nem kell odafigyelnie az esti folyadékfogyasztásra.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésével egyidőben a páciens folytatta napi rendszeres vitaminfogyasztását (multivitamin, B-komplex vitamin, valamint C- és D3-vitamin). Ebben az időszakban más módon nem változtatott sem az étrendjén, sem az életmódján. A páciens egészséges, kiegyensúlyozott étrendet követ, amely – amikor gyakorlatilag kivitelezhető – bio-élelmiszereket tartalmaz.

A páciens azóta is szedi a Salvestrol Platinumot, és jelentősen csökkentek a jóindulatú prosztatamegnagyobbodással kapcsolatos tünetei – állapota legalább olyan jó, ha nem jobb, mint a Flomax®-kezelés idején. A Flomax®-szal szemben a szalvesztrolkúra során tapasztalt javulás idővel sem mérséklődött, és nem társult hozzá napi rendszerességű fejfájás sem.

 1. eset: 3. stádiumú primer hasnyálmirigy-karcinóma

Egy 57 éves női beteg nagymértékű haspuffadással, étvágytalansággal és kimerültséggel kereste fel az orvosát. A CT-vizsgálat, a 7250-es értéket mutató carcinoma antigén (CA-125) és az elvégzett biopszia eredményei egyöntetűen arra utaltak, hogy a diagnózis 3. stádiumú hasnyálmirigy-karcinóma (egy ritka és agresszív ráktípus), áttétekkel a petefészkeken. A páciens a rák szempontjából magas kockázati csoportba tartozott, tekintettel arra, hogy közvetlen családja körében előfordultak már hasi daganatok. Tájékoztatták, hogy állapota kezelhető, és az alábbi kezelési menetrendet ajánlották: három kemoterápiás kezelés, egy hónap pihenés, méheltávolítás, további egy hónap pihenés, majd ismét három kemoterápiás kezelés. A páciens elfogadta az orvos javaslatát, és megkezdte az intravénás kemoterápiás kezelést, amely során háromhetente Paclitaxelt (három órán át), majd Carboplatint (egy órán át) kapott. A kemoterápiás kezelést követően két napig napi két Ondansetront szedett a hányinger és a hányás leküzdésére; ennek alkalmazása azonban szakaszos volt, mivel mellékhatásként székrekedést okozott.

A kemoterápia megkezdésével egy időben a páciens alternatív kezelési tervet keresett egy homeopátiás orvos és egy orvosi gyógynövényszakértő irányításával. Ennek eredményeképpen szalvesztrolos kezelésbe kezdett, amely során naponta három Salvestrol Platinum (2000 pont) kapszulát szedett, ami összesen napi 6000 szalvesztrol pontot jelent. Ezenkívül napi három astragalus (csüdfű) kapszulát is szedett. A homeopátiás kezelés a következőkből állt: Lachesis (naponta háromszor); Kali Phosphoricum (naponta kétszer); Phosphoricum Acidum (a kemoterápiát követően 3–5 napig naponta kétszer); és Natrum Muriaticum (a kemoterápiát követően 10 napig naponta kétszer). A kemoterápiás kezelések között akupunktúrával igyekeztek növelni az étvágyát és az energiaszintjét. A páciens egyébként is alkalmazott meditációs és vizualizációs technikákat, amelyeket a kezelése alatt és után is folytatott, és mindvégig megtartotta pozitív hozzáállását. Ami az étrendi változtatásokat illeti, a páciens leszokott a kávézásról, több gyümölcsöt, zöldséget és zöld teát fogyasztott, és csökkentette a húsfogyasztását. Testmozgás gyanánt naponta sétált.

Mindazonáltal a páciens tartósan szenvedett a Paclitaxel/Carboplatin kemoterápia mellékhatásaitól, amelyek a következők voltak: vérszegénység; neutropénia; alacsony vérlemezkeszám; étvágytalanság; fáradtság; erőtlenség; arc kivörösödése, mintha nap égette volna; térdgyengeség; járászavar; szédülés; alvászavar; zsibbadás a karokban, kezekben és lábakban; hideg láb; észrevehető véraláfutás; sajgó lábak; hasi fájdalom; hányinger; valamint Candida-fertőzés a szájban és ízérzésvesztés. A mellékhatások következtében a betegnek háromszor volt szüksége vérátömlesztésre még mielőtt a hat kemoterápiás kezelés véget ért volna. Bár a mellékhatások súlyosak voltak, a beteget mégis gyönyörű, dús, hosszú hajának elvesztése viselte meg leginkább.

A páciens a kezelési folyamat során folytatta az alternatív kezelési módokat, tartotta az étrendi változtatásokat, és rendszeresen sétált. A kemoterápia és az alternatív kezelések megkezdése után egy héttel jelentősen csökkent a haspuffadása. A negyedik hétre CA-125 szintje 4593-ra csökkent. A páciens CA-125 szintjét a harmadik kemoterápiás kezelés napján ismét megmérték (a kezelések megkezdése utáni 7. héten), akkor már csak 510 volt. Orvosa megjegyezte, hogy pályafutása alatt még sosem látott ilyen mértékű csökkenést, ezért teljesen megdöbbent, hogy ennyi idő alatt ilyen javulás állt be.

A kezelés 12. hetében a páciens átesett a méheltávolításon. A sebész beszámolója alapján a cukorszemcseszerű maradványokon kívül teljes egészében sikerült a rákos daganat eltávolítása. A műtétet követő patológiai jelentés szerint a beteg rendkívül jól reagált a korábban kapott terápiára. Sajnos azonban az operáció következtében a beteg folyamatos hasi fájdalmaktól szenvedett.

A műtétet követő harmadik hétre a CA-125 szintje tovább csökkent (52-re), így az 5. és 6. kemoterápiás kezelés dózisát 20%-kal csökkentették. A kezelés 19. hetére a páciens CA-125 szintje ismét a normális határok közé került. A 22. héten véget ért a kemoterápia, és a következő héten a páciens CA-125 szintje már csak 15 volt (ez a normális határértéken belül van). A 25. hétre tovább csökkent, 13-ra.  A kezelés megkezdését követő 28. és 29. héten ismét elvégeztek egy-egy CT-vizsgálatot, majd tudatták a pácienssel, hogy rákmentes. Ezt a három hónap múlva végzett kontrollvizsgálat is megerősítette (CA-125 szint: 11).

A páciens haspuffadása a kemoterápia és az alternatív kezelés megkezdése után egy héttel rohamosan javulni kezdett. Ezt követően, a 7. héten, váratlanul nagymértékben csökkent a CA-125 szintje is, amely a kezelés további részében is folyamatosan javult, míg a 19. hétre ismét a normális határérték alá csökkent.  Ez rendkívül meggyőző reakció egy 3. stádiumú hasnyálmirigyrák és petefészekrák esetében. A hasnyálmirigy carcinoma és a petefészekrák közötti hasonlóságok miatt e két betegséget általában megegyező módon kezelik. Ha áttekintjük a klinikai vizsgálatok szakirodalmát, a sebészeti beavatkozással együtt alkalmazott Paclitaxel/Carboplatin kemoterápia eredményei meglehetősen változatos képet mutatnak a teljes válasz vonatkozásában (azaz amikor a ráknak semmilyen patológiai nyoma nem marad). A Vasey által vizsgált 296 beteg 28%-ánál figyeltek meg teljes választ a Paclitaxel/Carboplatin kemoterápia alkalmazása után (a vizsgálat ezen ágában összesen 538 beteg vett részt [19]). Egy kisebb vizsgálatban Neijt 40%-os arányról számol be; itt az adott vizsgálati ágba 100 beteget vontak be, de a vonatkozó kísérletben végül 67 beteg vett részt, így az ő adataik alapján készült az elemzés. [20] Egy további vizsgálatban du Bois 99 beteg körében 31%-os teljesválasz-adási arányt mért – a vizsgálat azon ágában 397 fő vett részt [21].

A mellékhatások jelentkezése az elsődleges ok, amiért a betegek nem tudnak végig részt venni a klinikai vizsgálatokban. Ezek a betegek vagy a részt vevő orvosok, vagy saját döntésük alapján maradnak ki a vizsgálatból. Vitatható, hogy a teljes válasz arányára vonatkozó számítások esetében nem a vizsgálatba bevont összes résztvevő számát kellene-e alapul venni, hiszen máskülönben a válaszadási arányok mesterségesen „felfújtak” lesznek. Ha így teszünk (vagyis a teljes létszámot vesszük alapul), a fent említett vizsgálatokban a Paclitaxel/Carboplatin kemoterápiára adott teljes válaszok aránya (28%-ról) 15%-ra, (40%-ról) 27%-ra és (31%-ról) 8%-ra csökken. Ezek a teljesválasz-adási arányok nem meggyőzőek, tekintve, hogy magát a daganatot sebészi úton eltávolították; viszont megmagyarázzák az esettanulmányunkban szereplő orvosnak az asszony gyors gyógyulása miatti meglepettségét.

A páciens továbbra is folytatja az alternatív kezelési tervet, és fenntartja életmódbeli változtatásait – bár visszatért a kávéfogyasztáshoz. Sokat profitál a meditációs és vizualizációs technikák napi alkalmazásából, és jelenleg könyvet ír a rákkal kapcsolatos tapasztalatairól, valamint vizualizációs CD-t készít rákos betegek számára. A haja is kezd visszanőni, és élvezi annak nem várt előnyét, hogy rövidebb hajjal fiatalosabban mutat. Úgy véli, hogy a szalvesztrolok és alternatív kezelési tervének egyéb elemei kulcsfontosságú szerepet játszottak abban, hogy visszanyerte az egészségét.

Összegzés

A fent bemutatott esetek további bizonyítékul szolgálnak arra, milyen szerepet játszhat a táplálkozás a rákból való gyógyulásban. Kifejezetten rávilágítanak arra, hogy az étkezés során bevitt szalvesztrolok metabolizmusa a CYP1B1 univerzális rákmarkerrel együtt milyen szerepet tölthet be különböző rákos megbetegedések sikeres leküzdésében. Az első, a második és a harmadik esettanulmány olyan eseteket ismertet, amelyekben a beteg úgy szedett szalvesztrolokat, hogy azzal egy időben hagyományos kezelésben nem részesült. Ezek a példák jól illusztrálják, milyen gyorsan reagálnak egyes betegek már viszonylag alacsony szalvesztrolbevitelre is (1. eset: napi 1400 pont – egy hónap múlva teljesen tiszta; 2. eset: napi 1 000 pont – három hónap múlva teljesen tiszta; 3. eset: napi 2 000 pont – három hónap múlva teljesen tiszta). Van egy további fontos, említésre méltó tény, amely ahhoz a példához kapcsolódik, miszerint a szalvesztrol abban is erősítheti a beteget, hogy jobban ellen tudjon állni a kemoterápia megpróbáltatásainak, így növelve a kemoterápia sikerességének esélyét. Ez az 5. eset, amelyben a hasnyálmirigyrákban szenvedő beteg párhuzamosan vett igénybe hagyományos kezelést és szedett szalvesztrolt; ez esetben a kezelőorvos meglepődésének adott hangot a gyógyulás mértéke láttán, a beteg teljes gyógyulása pedig nyilvánvalóan ellentétes az ilyen típusú ráknál egyébként jósolható esélyekkel (5. eset: napi 6000 pont – kevesebb mint hét hónap múlva teljesen tiszta).

A különböző vegyületeknek – legyenek azok szintetikusak vagy a természetben előforduló anyagok – ritkán van csak egyféle farmakológiai hatása. A 4. esetet (jóindulatú prosztatamegnagyobbodás) azért tartottuk fontosnak bemutatni, hogy rávilágítsunk arra, hogy a szalvesztrolok a rák legyőzésén kívüli egyéb egészségügyi haszonnal is járhatnak. A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás bizonyos tünetei hasonlítanak a prosztatarák tüneteire. A 4. eset azt jelzi, hogy a szalvesztrolok használatával ezek a tünetek is mérsékelhetők. Azt nem tudjuk, hogy ez bizonyos szalvesztrolok – egyébként ismert – gyulladáscsökkentő hatásának tudható-e be, vagy annak, hogy a páciens szervezetében rákos sejtek is voltak, vagy esetleg e két lehetőség kombinációjának eredménye. Mindazonáltal a CYP1B1-enzim mindenképp részt vett a folyamatban, mert a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásban érintett sejtekben – bár azok sem nem rákos, sem nem prekurzor sejtek (azaz „előfutárok”) – a normális prosztatához képest több CYP1B1-enzim volt található. [22] Ezenkívül, néhány jóindulatú prosztatamegnagyobbodással diagnosztizált férfi prosztatájában találnak PIN-sejteket (amelyek viszont rák prekurzorok) és ugyancsak magas CYP1B1-szintet. [22] E beteg sikerének fényében a szalvesztrolokat egyéb jóindulatú prosztatamegnagyobbodásos esetekben is érdemes lehet kipróbálni, különösen akkor, ha a hagyományos kezelés nem hoz kellő eredményt.

Következtetés

A bemutatott esetek reményt nyújtanak mindazoknak az orvosoknak és betegeknek, akik a táplálkozás felől közelítve igyekeznek leküzdeni a rákot, akár a hagyományos kezelési módok mellőzésével, akár azok igénybevétele mellett.

Beleegyező nyilatkozat

Az esettanulmányokban szereplő betegek hozzájárultak az esetek e beszámolóban való közléséhez. A szerkesztő biztosítja, hogy az érintettek védelme érdekében minden azonosításra alkalmas adatot megváltoztattak, de gondot fordítottak arra, hogy ez a cikk szakmai szempontjait ne befolyásolja.

Összeférhetetlenség

Dr. Brian Schaefer az Acquired Intelligence Inc., a szalvesztrolok kanadai és egyesült államokbeli forgalmazójának igazgatója; Prof. Gerry Potter, Dr. Robbie Wood és Prof. Dan Burke a Salvestrol Natural Products, a szalvesztrolok technológiájának egyesült királyságbeli fejlesztőjének részvényesei.

Megjegyyzés: ez a  cikk csupán tájékoztatási célt szolgál, a benne lévő információk nem alkalmasak betegségek megelőzésére, kezelésére. A nemzetközi szaklapokban megjelent publikációkból készült összeállítás.

Referenciák

 1. Potter GA: The role of CYP 1B1 as a tumour suppressor enzyme. Br J Cancer, 2002;86 (Suppl 1): S12.
 2. Potter GA, Patterson LH, Wanogho E, et al: The cancer preventative agent resveratrol is converted to the anticancer agent piceatonnal by the cytochrome P450 enzyme CYP 1B1. Br J Cancer, 138 Journal of Orthomolecular Medicine Vol 27, No 3, 2012 2002; 86: 774-778.
 3. Tan HL, Beresford K, Butler PC, et al: Salvestrols – natural anticancer prodrugs in the diet. J Pharm Pharmacol, 2007; 59: S158.
 4. Potter GA, Burke DM: Salvestrols – natural products with tumour selective activity. J Orthomol Med, 2006; 21: 34-36.
 5. Tan HL, Butler PC, Burke MD, et al: Salvestrols: a new perspective in nutritional research. J Orthomol Med, 2007; 22: 39-47.
 6. Murray GI, Taylor MC, McFadyen MCE, et al: Tumor specific expression of cytochrome P450 CYP 1B1. Cancer Res, 1997; 57: 3026-3031.
 7. McFadyen MCE, Melvin WT, Murray GI: Cytochrome P450 CYP1B1 activity in renal cell carcinoma. Br J Cancer, 2004; 91: 966-971.
 8. McFadyen MCE, Cruickshank ME, Miller ID, et al: Cytochrome P450 CYP1B1 over-expression in primary and metastatic ovarian cancer. Br J Cancer, 2001; 85: 242-246.
 9. Ware WR: Nutrition and the prevention and treatment of cancer: association of cytochrome P450 CYP1B1 with the role of fruit and fruit extracts. Integrative Cancer Therapies, 2009; 8: 22-28.
 10. Ware WR: P450 CYP1B1 mediated fluorescent tumor markers: A potentially useful approach for photodynamic therapy, diagnosis and establishing surgical margins. Med Hypotheses, 2009; 72: 67-70.
 11. Schaefer BA: Early cancer detection. Proceedings of the 39th Orthomolecular Medicine Today Conference. Vancouver, BC. April 30, 2010.
 12. Daniel O, Meier, MS, Schlatter J, et al: Selected phenolic compounds in cultivated plants: Ecologic functions, health implications, and modulation by pesticides. Environ Health Perspect, 1999; 107: 109-114.
 13. Magee JB, Smith BJ, Rimando A: Resveratrol content of muscadine berries is affected by disease control spray program. Hortscience, 2002; 37: 358-361.
 14. Li NC, Wakeman M: High-performance liquid chromatography comparison of eight beneficial secondary plant metabolites in the flesh and peel or 15 varieties of apples. J Pharm Pharmacol, 2007; S1: A132.
 15. Schaefer BA, Hoon LT, Burke DM, et al: Nutrition and Cancer: Salvestrol case studies. J Orthomol Med, 2007; 22: 177-182.
 16. Schaefer BA, Dooner C, Burke DM, et al: Nutrition and cancer: further case studies involving Salvestrol. J Orthomol Med, 2010; 25: 17-23.
 17. Schaefer BA: Salvestrols. Nature’s defence against cancer: linking diet and cancer. Canada. Clinical Intelligence Corp. 2012.
 18. Del Giudice I, Chiaretti S, Tavolaro S, et al: Spontaneous regression of chronic lymphocytic leukemia: clinical and biologic features of 9 cases. Blood, 2009; 114: 638-646.
 19. du Bois A, Lück HJ, Meier W, et al : A randomized clinical trial of cisplatin/paclitaxel versus carboplatin/paclitaxel as first-line treatment of ovarian cancer. J Natl Cancer Inst, 2003; 95: 1320-1329.
 20. Vasey PA, Jayson GC, Gordon A, et al: Phase III randomized trial of docetaxel-carboplatin versus paclitaxel-carboplatin as first-line chemotherapy for ovarian carcinoma. J Natl Cancer Inst, 2004; 96: 1682-1691.
 21. Neijt JP, Engelholm SA, Tuxen MK, et al: Exploratory phase III study of paclitaxel and cisplatin versus paclitaxel and carboplatin in advanced ovarian cancer. J Clin Oncol, 2000; 18: 3084-3092.
 22. Carnell DM, Smith RE, Daley FM, et al: Target validation of cytochrome P450 CYP1B1 in prostate carcinoma with protein expression in associated hyperplastic and premalignant tissue. Int J Radiat Oncol Biol Phys, 2004; 58: 500-509.
 23. Vosianov AF, Romanenko AM, Zabarko LB, et al: Prostatic intraepithelial neoplasia and apoptosis in benign prostatic hyperplasia before and after the Chernobyl accident in Ukraine. Pathol Oncol Res, 1999; 5: 28-31.

Forrás: https://hu.orthoknowledge.eu/szalvesztrollal/