Daganatos megbetegedések és a táplálkozás összefüggéseit kutató vizsgálatok alapján az egyik legjobb rákmegelőzési módszernek a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend bizonyult. Közöttük pedig van néhány olyan “aduász” is, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak kedvező élettani hatású fitonutrienseket, ezért érdemes őket meglehetősen gyakran fogyasztani.

A brokkoli

Minden keresztesvirágú növény – így a karfiol, a káposzta, és a kelbimbó – tartalmaz a daganatok kialakulását gátló anyagokat, azonban a brokkoliban nagy mennyiségben megtalálható szulforafán kifejezetten hatékonyan segíti a szervezet védő hatású enzimjeinek működését, a rákkeltő anyagok eltávolítását, illetve szerepük lehet a tumor őssejtek ártalmatlanításában is.

Segíthet megelőzni: mell-, máj-, tüdő-, bőr-, prosztata-, gyomor-, hólyagrákot.

Javaslat: minél több brokkolit fogyasztasz, annál jobb! Párolhatod, levest készíthetsz belőle, rászórhatod a pizza tetejére és salátába is belekeverheted.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsökben rengeteg egészségvédő összetevő található. Legfontosabb képviselőik az áfonya, a piros és fekete ribizli, a szeder, a málna és az eper (nem botanikai szempontú megközelítésben).

Jelentős mennyiségben tartalmaznak antocianint, ami lassítja a daganatos sejtek növekedését, és segít megakadályozni, hogy új vérerek hálózzák be – és táplálják – a kialakuló tumort. Antocianinok a lilahagymában, a vöröskáposztában, a céklában, a padlizsánban és a retekben is megtalálhatóak.

Segíthet megelőzni: vastagbél-, nyelőcső-, száj-, bőrrákot.

Javaslat: naponta fél csésze bogyós gyümölcs már kifejezetten jótékony hatással bír.

Paradicsom

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény Európában csak a 16. sz. végétől ismert, ma azonban annál népszerűbb. Piros színét a likopin, a karotinoidok csoportjába tartozó anyag adja. Hőre nem érzékeny, sőt, a hővel kezelt paradicsomban lévő likopin a szervezet számára jobban hasznosítható. Bizonyított, hogy a likopin akadályozza a méhnyálkahártyában lévő tumor növekedését.

Segíthet megelőzni: méhnyálkahártya-, gyomor-, prosztata-, tüdőrákot.

Javaslat: olaszosan tésztaszószt készíthetsz belőle, vagy paradicsomlevest, töltött paprikát, lasagne-t, stb.

A fokhagyma

A fokhagymában található fitokemikáliák képesek leállítani a rákkeltő nitrózaminok keletkezését a gyomorban és a belekben, amit a nitrátok bevitele okoz. Kutatások bizonyították, hogy a sok fokhagymát fogyasztó nők körében jóval kisebb volt a vastagbélrák kialakulásának gyakorisága.

Segíthet megelőzni: mell-, vastagbél-, nyelőcső-, gyomorrákot.

Javaslat: a fokhagymát apróra vágva vagy szétnyomva lehet különböző szószokba, kenyérre, krémekbe tenni.

A bab

A hüvelyesek – mint a bab, lencse, borsó, csicseriborsó – magas rosttartalmúak és segíthetik a vastagbélrák kialakulásának megelőzését, mivel fogyasztása után a belekben a baktériumok által termelt vajsav koncentrációja megnő, s ezzel akadályozva a tumorok kialakulását.

Segíthet megelőzni: mell-, és vastagbélrákot.

Javaslat: hetente többször érdemes hüvelyeseket fogyasztani, akár salátákban, főzelékkel, levesben stb.

Forrás: https://shine.yahoo.com, https://www.kamaszpanasz.hu