immunrendszer-gyogynövenyek

TOP 10 immunrendszer erősítő gyógynövény

10 féle gyógynövényt mutatunk be cikkünkben, melyek  immunrendszer támogató, sejtregeneráló hatása már régóta ismert a népi gyógyászatban.

1. Vizitorma (Nasturtium officinale)

A vizitorma a vizenyős területeket kedveli, de több száz fajtája közül jó néhány megél a magasabban fekvő területeken, a kiskertekben is. Gyógyhatását rendkívül magas kéntartalmának köszönheti, de A, C és E vitamin, valamint kalciumtartalma miatt régóta a leghatékonyabb gyógynövények között tartjuk számon.

Immunrendszer erősítő hatását és gyulladáscsökkentő hatását tovább fokozza magas antibiotikum tartalma, így a légutak, a tüdő megbetegedéseinek gyógyításában is kiemelkedő szerepe van, miközben nagyon hatékony az érrendszer elváltozásainak helyreállításában is. Tisztítja az ereket, szabályozza a vérnyomást és lassítja, illetve megakadályozza az érelmeszesedést. Kéntartalmának köszönhetően a daganatos folyamatok megakadályozásában kitüntető szerepet játszik.

2. Vöröshere (Trifolium pratense)

A vöröshere virága valamint csírája rendkívül fontos a legkülönfélébb betegségek megelőzésében, valamint a káros folyamatok visszaszorításában, hiszen tartalmazzák az összes nyomelemet,

amely a mirigyek működéséhez és a teljes szervezet normális, természetes működéshez elengedhetetlen.

A vöröshere a népi tapasztalat alapján az alábbi hatásokkal rendelkezik:

  • erősíti és tisztítja a vért,
  • kiváló görcsoldó és nyálkaoldó hatású,
  • rendkívül erős gyulladáscsökkentő hatással bír,
  • termékenységfokozó,
  • hatóanyagainak köszönhetően képes a szabadgyökök sejtkárosító hatásait kivédeni, ezáltal erősíti az immunrendszerünket.

3. Benedekfű (Cnicus benedictus)

A napfényes Itáliából származó benedekfű a bencés szerzetesek közvetítésével került hazánkba. A növény a napos, mediterrán vidékeken őshonos. Keserű íze miatt a likőrgyártás egyik közkedvelt alapanyaga, de emellett tartalmaz illóolajokat, magnézium-sókat és káliumot is.

Gyógyászati célokra oldalhajtásait és felső 30–40 cm hosszú virágos, leveles részét szedik. Árnyékos helyen kell szárítani, mert a napfényre érzékeny, azon hamar kifakul. Egy kilogramm szállított gyógynövényhez 4 kilogramm nyers gyógynövény szükséges.

A benedekfű a népi tapasztalat szerint gyorsítja az emésztést, javítja az étvágyat, de epehajtó, valamint májvédő hatása is ismert. Nőgyógyászati panaszok esetén is alkalmazzák, különösen az erős vagy rendszertelen menstruációs vérzés csillapításban van szerepe, miközben antibiotikum tartalmának köszönhetően a gyulladások visszaszorításánál is nagyon hatékony lehet.

Túladagolása émelygést, gyomorgörcsöt, hányást okozhat, ezért nem szabad belőle túl sokat fogyasztani.

4. Bojtorján (Arctium lappa)

 A bojtorján utak mentén, erdők szélén, legelőkön előforduló kétnyári növény, melynek mindhárom fajtája – a bojtorján, a pókhálós bojtorján és a kis bojtorján is – hasonló gyógyhatással bír. Gyógyászati célokra a növény gyökerét lehet felhasználni, gyűjtési ideje októbertől-áprilisig terjed.

A gyökere rendkívül keserű, nem véletlenül, hiszen nagyon magas százalékban tartalmaz keserű anyagot, de találhatunk benne nyálkát és szerves savakat is. Remek vizelethajtó, vértisztító, epe és vesekőoldó hatása közismert.

Kiváló izzasztószer, valamint bőrgyógyászati szerepe is vitathatatlan, hiszen ekcéma és nehezen gyógyuló sebek esetén is hatásos lehet. Kivonatait izom és ízületi fájdalmak esetén is érdemes kipróbálni.

5. Rebarbara (Rheum)

A  rebarbara a sóskafélék családjába tartozik és a növény minden része fontos a gyógyszeripar számár, rendkívül igénytelen, sovány talajon is megterem, miközben gyógyhatásait az emberiség mintegy 4500 éve ismeri.

A rebarbara fogyókúrázók számára is ideális táplálék, mert 10 dkg rebarbara alig 16 kcal-t tartalmaz. Ugyanakkor rostokban igen gazdag, és rendkívül magas ásványi anyag tartalommal bír, többek között kalciumot, magnéziumot, vasat,  C,  B és A vitaminokat is tartalmaz.

A növény gyökértörzsét apró adagokban étvágyjavítóként használják, nagyobb mennyiségben, hashajtó hatású lehet. Kiváló gyomorerősítő. Valódi értékét azonban gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és összehúzó hatása adja, így a népi gyógyászat hosszú ideje fogínygyulladás esetén is felhasználta a rebarbarát.

6. Zöld tea (Camellia sinensis) eszencia

A zöld tea jótékony hatásáról az első írásos emlék időszámításunk előtt 2700-ból származik, a zöld teát már több mint 5000 éve fogyasztják. A zöld teának sokféle kedvező élettani hatást tulajdonítanak. Ezek némelyike már tudományosan is bizonyított, ilyen pl. az immunrendszer erősítő hatása, rákmegelőző hatása (ld. wikipedia)is.

A zöld tea rendszeres fogyasztása több krónikus betegség kialakulását megelőzheti.

A kutatók megállapították, hogy a zöld tea tartalmaz egy, a polifenolok csoportjába tartozó, katekhin nevű vegyületet, amely antikarcinogén (rákellenes)  hatású, csökkenti a szív megbetegedésének lehetőségét, és visszaszorítja a fertőzésekre való hajlamot, távol tartja a meghűlést, a felfázást és az influenzát. Az immunrendszer erősítő hatása a legismertebb.

 7. Noni (Morinda citrifolia)

Polinéziában, Kínában és Indiában azonban több mint 2000 éve használják a gyógyításban. A Noni a vándorló lakossággal együtt jutott el a Csendes-óceán más területeire, Tahiti és Hawaii szigeteire, Malajziába és mindenhová, ahol tiszta, vulkáni eredetű termőföld volt. Csakúgy, mint az Aloe verát, az algákat, a Papayát, a Nonit is gyógyhatású növényként tartották számon.

A 1990-es években a világ több pontján kutatók tucatja kezdte elemezni a Nonit, hogy felfedezzék a benne rejlő titkot.

A kutatások szerint a Noni elősegíti az immunrendszer működését, szabályozza a sejtek működését illetve a sérült sejtek regenerálódását, egy francia kutató csoport pedig erős  fájdalomcsillapító hatását írta le.

A Hawaii Egyetemen a Noni összetevőinek a vizsgálatakor szkopoletint, szerotonint és melatonint találtak.

Ez lehet magyarázat arra, hogy olyan sokféle betegség kezelésében alkalmazható.

8. Barnamoszat (Phaeophyceae)

A tengeri moszat magas jódtartalma miatt kitűnően alkalmazható a jódhiány okozta csökkent pajzsmirigyhormon-termelés megelőzésére és kezelésére.

A tengeri moszatot fogyasztószerként is forgalmazzák, abban az esetben különösen hatásos, amikor a súlygyarapodást a jódhiány miatti csökkent működésű pajzsmirigy idézi elő.

Aktív összetevőinek köszönhető, hogy a tudományos világ is fölfigyelt immunrendszer erősítő és egészségmegőrző hatására.

Mivel megvédi a szervezetet a szabad gyökök és az UVB sugarak károsító hatásaitól, széles körben alkalmazzák a kozmetikai iparban.

Kevesen tudják, hogy a szabad gyökök a szervezetben pozitív szerepet is betöltenek: például a falósejtek a kórokozók elleni küzdelemben felhasználják a legfontosabb szabad gyököt, az úgynevezett szuperoxidot.

9. Sóska (Rumex acetosa)

A sóska a keserűfűfélék  családjába tartozó évelő, lágyszárú levélzöldség. Egész Európában őshonos, de megtalálható Észak-Amerikában, Ázsiában és Chilében is.

Jellegzetes savanyú ízét a benne található oxálsavnak köszönheti. Hashajtó hatása is van.

Spenót jellegű étel készíthető belőle, de használják saláták ízének fokozására is. Savanykás ízének étvágygerjesztő hatása is van. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően hatékonynak tartják a skorbut gyógyítására és megelőzésére. Sok ásványi sót, meszet, foszfort és vasat tartalmaz.

A sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunrendszer erősítő tulajdonságú.

10. Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)

A gyermekláncfű vagy pitypang mindenfelé gyakori évelő növény, régebben nevezték még pongyola pitypangnak, tejesfű virágnak, kákicsnak, de barátfejnek vagy barátfűnek is. Más vidékeken elvétve kutyatej-nek nevezik, ami helytelen elnevezés, ugyanis a farkas kutyatej-jel (Euphorbia cyparissias) keverik össze, ami egy mérgező tejelő növény.

Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Gyökerét nyersen vajon párolva, vagy gyors szárítással (kb. 55 °C-on szárítva) és durvára őrölve kávépótlóként használták. Levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat.

Hatóanyagai az emésztőrendszerre és a májra elsősorban a keserűanyagok hatnak.

A gyermekláncfű levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása: bennük az A-vitamin sok, a D-vitamin mérsékelt; ezek mellett tartalmaznak C-vitamint, különféle B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt.

Ha szeretné ezeket a gyógynövényeket kipróbálni, ezt egyszerűen megteheti, hisz a GABOLEXIN mind a 10 gyógynövényt tartalmazza!

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál, a benne lévő információk nem alkalmasak gyógyításra, valamint nem vonatkoztathatóan a honlapunkon található termékekre.