TOP 5 koleszterin csökkentő étel

TOP 5 koleszterin csökkentő étel

Lehetséges, hogy egy tál zabpehely elfogyasztása csökkenti a koleszterinszintedet? Vagy esetleg néhány marék dió vagy mandula elfogyasztása is hasonló hatást vált ki? Néhány egyszerű étkezési tanács hasznos lehet, melynek segítségével természetes úton csökkentheted a koleszterinszinted.

Nézzük meg, melyik az a TOP 5 étel, melynek rendszeres fogyasztása igazoltan csökkenti a vérzsír értékeket:

1. Zabliszt, zabkorpa és a magas rosttartalmú ételek

Zabpehely oldható rostokat tartalmaz , amely csökkenti az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), a “rossz” koleszterin szintjét. Az oldható rost az alábbi élelmiszerekben is megtalálható: bab, alma, körte, árpa és aszalt szilva is.

Az oldható rost csökkenti a koleszterin felszívódását a véráramba. Naponta 5×10 gramm vagy ennél több oldható rost elfogyasztása csökkenti az össz-és LDL-koleszterin szintjét. Tájékozódás végett  1 és 1/2 csésze főtt zabpehely 6 gramm rostot tartalmaz. Ha hozzá gyümölcsöt is eszel (pl. banán), akkor ez plusz  4 gramm oldható rostot jelent. 

2. Hal-és omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsav csökkenti a vérnyomást és csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát. Szívinfarktuson átesett embereknek adott  halolaj – vagy omega-3 zsírsav – bizonyítottan csökkenti a hirtelen halált.

Az American Heart Association (AHA) ajánlata szerint legalább két adag halat javasolt egy héten fogyasztani. A legtöbb omega-3 zsírsavat tartalmazó ételeink a következők:

  • Makréla
  • Tavi pisztráng
  • Hering
  • Szardínia
  • Germon
  • Lazac
  • Óriási laposhal

Ha nem szereted a halat, akkor őrölt lenmagot vagy a repceolajat érdemes fogyasztani, mert ezek is tartalmaznak omega-3-t, de kisebb mennyiségben.

3. Dió, mandula és más diófélék

Dió, mandula és más diófélék is csökkentik a vér koleszterin szintjét. A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag dió is segít megőrizni az egészségünket.

Étkezésenként egy maroknyi (kb. 42,5 gramm)  dió,  mandula, mogyoró, földimogyoró, pekándió, néhány fenyőmag, pisztácia, dió csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

De vigyázz, mert minden dióféle sok kalóriát tartalmaz, ezért érdemes mellette sok zöldséget is fogyasztani a plusz kilók elkerülése végett.  

4. Olívaolaj

Az olívaolaj olyan antioxidánst tartalmaz, amely csökkenti a “rossz” (LDL) koleszterintet, viszont a “jó” (HDL) koleszterin érintetlenül hagyja.

Napi 2 evőkanál olívaolaj szívbarát hatású. Olívaolaj magas kalória tartalmú, így ne egyél többet, mint az ajánlott mennyiség.

A koleszterinszint-csökkentő hatása az olívaolajnak még nagyobb, ha extra szűz olívaolajat használsz, mely kevésbé feldolgozott, és szívbarát antioxidánsokat tartalmaz. 

5. Élelmiszerek hozzáadott növényi szterineket vagy sztanolokat

Vannak olyan ételek, amelyek dúsított szterol vagy sztanol – anyagokat tartalmaznak, amelyek gátolják a koleszterin felszívódását.

Margarinok, narancslé és joghurt italokban lévő hozzáadott növényi szterolok segíthetik csökkenteni az LDL-koleszterin, mely csökkenés több mint 10 százalék is lehet. A napi növényi szterolok szükséges mennyisége  legalább 2 gramm – ami mennyiség megfelel körülbelül 2 dl narancslének.

A növényi sztanol a dúsított élelmiszerek nem befolyásolják a trigliceridek szintjét, és a “jó” koleszterin szintjét.

A diéta mellett ne feledd, hogy a szívbarát életmód kialakítása szintén csökkentheti a koleszterinszintedet!

Forrás: https://www.mayoclinic.com/health/cholesterol/CL00002/NSECTIONGROUP=2

Figyelem! A cikkben szereplő megállapítások nem vonatkoztathatóak a honlapon található termékeinkre.