A rák a 2. leggyakoribb halálok az Egyesült Államokban és ez a betegség az egész nyugati világban ranglistás a halálokok között.

Hazánkban a 3. leggyakoribb halálokként tartjuk számon. Az American Cancer Society előrejelzése szerint körülbelül 580.350 amerikaiak  halt meg rák miatt az USA-ban 2013-ban, ami átlagosan mintegy 1600 ember halálát jelentette  naponta.

A rák pontos oka ismeretlen, de eddigi ismereteink szerint szerepet játszhat benne:

  • a genetika,
  • a sugárzás,
  • az életmódbeli tényezők,
  • egyes kórokozók (vírusok, baktériumok),
  • a környezetszennyezés, 
  • egyéb tényezők is, mint pl. alkohol, dohányzás.

Megfelelő étrenddel és életmóddal lehet leginkább védekezni  a rák ellen. A szervezet immunrendszere ha elég erős, védelmet nyújthat sok betegséggel szemben, de ez csak akkor lehetséges, ha  a megfelelő tápanyagokkal látjuk el azt. Ha egészséges az étrendünk ( teljes gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabona, diófélék, magvak stb), akkor biztosítja  szervezetünk számára azokat az építőköveket, melyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. 

Nézzük sorba melyek is azok az ételeink, melyek leginkább hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez és a daganatos betegségek megelőzéséhez. Íme a TOP 5 rák megelőző étel:

1. Brokkoli: az egyik legjobb növényünk a rák elleni harcban, mert tartalmaz indol-3-karbinolt, amely igazoltan segít például a mellrák megelőzésében. A brokkoli tele van sulfroraphane-nal, amely serkenti azoknak az enzimeknek a termelését, amelyek gátolják a tumorok növekedését, valamint inaktiválja azokat a szabad gyököket is, amelyek rákot okozhatnak. Csakúgy, mint a kelkáposzta és más leveles zöldségek, a brokkoli is gazdag forrása számos vitaminnak, mint például az A-, és C-vitaminnak.

2. Paradicsoma rák kialakulásának kockázatát 70 százalékkal lehet csökkenteni napi rendszerességgel fogyasztott paradicsom segítségével. A paradicsom ezen hatása nagyrészt annak köszönhető, hogy a paradicsom nagy mennyiségű likopint tartalmaz, mely erős antioxidáns és sejtvédő hatású. A rákmegelőző hatása mellett a szívbetegségek, cukorbetegségek, csontritkulás megelőzésére is kiválóan használható.

3. Gránátalma: emlőrák megelőző hatásáról klinikai vizsgálati eredmény is rendelkezésünkre áll, így hölgyeknek kifejezetten ajánlott a napi fogyasztása. Maga a gránátalma gyümölcs is fogyasztható, bár kicsit fanyar íze miatt nem mindenki szereti. 100%-os gyümölcskoncentrátum formájában fogyasztása élvezetesebbé tehető. Az áfonya rendszeres fogyasztása is jótékony hatású lehet a rák megelőzése szempontjából.

4. Szőlő: magas resveratrol tartalmának köszönheti rák ellenes hatását. A resveratrol koncentrált formában a szőlő magjában és héjában található, így az ebből készült örlemények napi szintű fogyasztásával is hozzájárulhatunk a daganatos betegségek megelőzéséhez.

5. Gombák: gyógygombáknak is nevezhetjük őket, mert jó néhány gombáról bebizonyították már (pl. shiitake, maitake, ganoderma, lepketaplógomba, cordyceps), hogy igazoltan csökkenti a daganatos betegségek kialakulását. A bennük lévő poliszacharid révén erősítik immunrendszerünket, mely normál működése esetén kiiktatja keringésünkből az oda bekerült daganatos sejteket. Egyes gombák D-vitaminban is nagyon gazdagok, talán magas D-vitamin tartalmuk is hozzájárulhat daganat ellenes hatásukhoz.

Ezek az ételek gazdag antioxidáns forrást jelentenek szervezetünk számára, de mellette gyulladásgátló tulajdonságokkal  is rendelkeznek, valamint magas ásványi anyag, folsav, D-vitamin, A-vitamin, C-vitamin, és E-vitamin forrást is jelentenek, melyek támogatják szervezetünk a rák elleni küzdelmét. Napi fogyasztásukkal talán hozzájárulhatunk ezen rettegett betegség megelőzéséhez.

De azt sem szabad elfelejteni, hogy sok olyan élelmiszerünk van, melyek túlzott fogyasztása rákot okozhat, ilyenek például a vörös húsok, a vegyi anyagoktól, színezékektől és adalékanyagoktól hemzsegő élelmiszereink. Ezeket pedig érdemes kiiktatnunk étrendünkből. Nagyon fontos, hogy oda figyeljünk arra, mit is eszünk!

Élj tudatosan és előzd meg a rákot! 

A szőlőmagban lévő resveratrol az egyik legfontosabb rák ellenes anyagunk.