A Journal of Alternative Complementer Medicine 2015 januári számában megjelent tudományos cikk a Macskakarom végstádiumú, solid tumoros betegeknél való használhatóságáról számol be.  A Macskakarom (Uncaria tomentosa) egy Amazonas vidékén élő őshonos növény, melynek gyulladásgátló és tumorellenes hatása már régóta ismert.

Ebben a fázis-II prospektív vizsgálatban értékelték a 3×100 mg-os Macskakarom (U. tomentosa) száraz kivonatának hatását előrehaladott szolid tumoros betegeknél. A vizsgálatba olyan előrehaladott daganatos betegségben szenvedőket válogattak be, akiknél már újabb terápiára már nem volt lehetőség, és a várható élettartamuk még legalább 2 hónap volt. Az EORTC QLQ C30 (The European Organization for the Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire) és a FACIT-F (Functional Assessment of Chronic Illness Therapy – Fatigue) kérdőívek segítségével mérték fel a betegek életminőségét, a HADS (Hospital Anxiety and Depression Scale) kérdőív segítségével a betegek szorongását és a depresszióját, míg a Pittsburgh-index (PSQI) segítségével az alvásuk minőségét vizsgálták. Emellett számos biokémiai és gyulladásos paramétert is elemeztek a vizsgálatban részt vevő kutatók.

A vizsgálatba 51 solid daganatos betegségben szenvedő beteget válogattak be önkéntes alapon, akiknek átlagos életkoruk 64 (33-85) év volt, közülük 47% nő volt. A kezelés hatására

  • javult a betegek általános életminősége,
  • javultak a betegek szociális funkciói az EORTC QLQ C-30 kérdőív alapján,
  • csökkent a betegek fáradtság érzete a Chalder Fáradtság Kérdőív alapján.

Egyik biokémiai ill. gyulladásos paramétere (interleukinek 1 és 6, a C-reaktív protein, a tumor nekrózis faktor-alfa, vérsejtsüllyedés és alfa-1-savas glikoprotein) sem mutatott jelentős változást. Négy betegnek több mint nyolc hónapig stabil volt az állapota az alkalmazott terápiától. A Macskakarmot jól tolerálták a betegek.

A vizsgálatot végző kutatók megállapították, hogy a Macskakarom használata hasznos lehet az előrehaladott rákbetegségben szenvedő betegeknél, mert javíthatja életminőségüket, csökkentheti a fáradtság érzetüket és az életmeghosszabbító hatása is lehetséges . Nagy valószínűséggel  ez nem függ össze a Macskakarom gyulladásgátló tulajdonságaival.

Hazánkban a Macskakarom gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termék.

Források: 

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25495394
  • https://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2014.0127

Cats-Claw