A prosztatarák az USA-ban a második leggyakoribb halálozási ok a férfiak rákos megbetegedései között. Németországban a férfiak daganat miatti elhalálozásának 10%-ért felelős. Hazánkban a férfiak negyedik leggyakoribb daganatos betegsége a prosztatarák.

Cikkünkben 5 tudományosan is alátámasztott tippet mutatunk be, amelyek hasznosak lehetnek a prosztata védelmében. Ezen tápanyagok rendszeres fogyasztásával igazoltan csökkenthetjük a férfiak rettegett betegségének, a prosztataráknak a kialakulását!

1. Omega-3 zsírsavak

A hosszú láncú, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak fogyasztásának növelése segíthet a prosztatarák elleni védelemben. Egy vizsgálat kimutatta, hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente egyszer vagy többször esznek halat, 63%-kal alacsonyabb a prosztatarák agresszív formájának kockázata, mint azoknál a férfiaknál, akik nem. Aki nem szereti a halat vagy vegetáriánus, az jó minőségű omega3 készítménnyel is kielégítheti napi omega3 zsírsav szükségletét (1).

2. Gránátalma

A prosztatarák megelőzésével összefüggésben gyakran azokat az élelmiszereket emlegetik, amelyek inkább kerülendők, pl. a hús és a tejtermékek. A tudósok a gránátalma fogyasztását is javasolják prosztatarák megelőzésére. Ez a tápanyagban gazdag élelmiszer többek között olyan speciális anyagok forrása, amelyek a prosztatadaganatok növekedését és ezzel a méretét redukálni képesek (2). Egy újabb vizsgálat szerint a gránátalma még a prosztatarák áttétképzését is csökkenti (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23066443)!

3. Zöld tea

Az antioxidánsok és más biológiailag aktív természetes anyagok – pl. a polifenolok – sok természetes italban jelen vannak, és fontos tényezőnek számítanak a prosztatarák megelőzésében és kezelésében. Ilyen ital a zöld tea is. Több nagy nemzetközi tanulmány is bebizonyította, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása csökkenti a prosztatarák kialakulásának a kockázatát (3).

4. Brokkoli

Egy 2008-as vizsgálat szerint azoknál a férfiaknál, akik hetente legalább alkalommal 400 g brokkolit fogyasztottak, kisebb valószínűséggel alakult ki a prosztatarák mint azoknál, akik hetente egyszer 400 g borsót fogyasztottak (4).  A brokkolit folyamatosan kutatják, s azóta is több cikk jelent meg daganat megelőző hatásáról, mint pl. legutóbb az emlőrák vonatkozásában.

5. D-vitamin

A D-vitamin brit kutatók szerint a prosztatarák hatékony kezelésének részét képezi, mivel az érintett pácienseknél ez a vitamin a PSA-szintet (prosztataspecifikus antigén szintjét) majdnem 20%-kal csökkentette. Több nagy klinikai tanulmány is készült a D-vitamin és a prosztatarák kapcsolatáról. Összességében napi 2000 NE D3-vitamin bevitele javasolható a prosztatarák és az egyéb daganatos betegségek, valamint egyéb betegségek (pl. szív- és érrendszeri, csontritkulás stb.) megelőzésére (5).

Az eddigi klinikai vizsgálati eredmények alapján nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a  megfelelő táplálkozásnak ill. a megfelelő étrend-kiegészítők használatának van létjogosultságuk a prosztatarák megelőzésében!

A cikkben leírtak ellenére van egy rossz hírem kedves férfi olvasóink számára: 50 év felett az évenkénti urológiai szűrővizsgálat továbbra is melegen ajánlott!

Szerző: Dr. Dóda Ildikó

Források:

  1. https://www.cancer.org/cancer/news/omega-3-fatty-acids-linked-to-increase-in-prostate-cancer-risk
  2. https://www.mayoclinic.com/health/pomegranate-juice/AN01477
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2789276/
  4. https://www.sciencedaily.com/releases/2008/07/080701221450.htm
  5. https://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/
  6. https://vitaldepowebaruhaz.hu/megis-gyogyitanak-az-etrend-kiegeszitok/