A vérnyomás növekedése, mely együtt járhat a korral, csak a nyugati kultúrában általános. Más kultúrákról szerzett ismereteink alapján kijelenthetjük, hogy a korral járó magas vérnyomás az életmóddal, táplálkozással egészen jól kontrollálható, akár még gyógyszerek nélkül is.

Vannak olyan táplálékaink, melyek fogyasztásának hatására a vérnyomásunk csökken, ilyenek pl. a nyers diófélék (mandula, dió, mogyoró, pisztácia) és olajos magvak (tökmag, napraforgómag), a zöldségek, bogyós gyümölcsök (fekete áfonya, eper, vörös áfonya, cseresznye, szeder) és az egészséges olajok (olíva-, lenmag-, avokádó-, kókuszolaj).

Az étrend-kiegészítők között is találunk jó néhányat, melyek a vérnyomást csökkenthetik. Melyek ezek?

1. D-vitamin

A D-vitamin egyik különleges egészségügyi hatása a vérnyomáscsökkentés. D-vitamin-hiányos embereknél nagyobb valószínűséggel fordul elő a magas vérnyomás. Kalcium és D-vitamin, vagy csak D-vitamin-bevitel hatására viszont a vérnyomásértékek szignifikánsan csökkennek. A legújabb kutatások alapján a D-vitamin napi ajánlott mennyisége 1000-2000 NE/nap.

2. Koenzim Q10

12 klinikai vizsgálat eredményeinek összegzése alapján a koenzim Q10 napi 30-360 mg-os adagban történő alkalmazása a vérnyomás felső értékének 16,6, az alsó érték 8,2 Hgmm-es csökkenését okozta átlagosan. Q10 tartalmú étrend-kiegészítő pl. Juvita Koenzim Q10

3. Anthocyaninok

Az anthocyaninok, a növényi flavonoidok egy csoportja az áfonya, fekete áfonya, padlizsán, szőlő, vörösbor, gránátalma, valamint az egyéb hasonló színű zöldségek és gyümölcsök vörös és kék színéért felelősek. Sok féle étrend-kiegészítő tartalmazza ezen anyagokat, ilyen pl. Gralma, Fekete áfonya

4. Magnézium

A magnézium enyhíti az asztmás rohamokat, a migrénes fejfájást, a szívritmuszavarokat, valamint támogatja a veseműködést, emellett a magnéziumpótlás bizonyítottan csökkenti a magas vérnyomást is. 

5. Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak triglicerid szint csökkentő, szívbetegség-megelőző hatásai mellett enyhe vérnyomáscsökkentő hatását is bizonyították már. Nagyon jó minőségű étrend-kiegészítő termék pl. az Omega First. Napi 1-2 g omega-3 zsírsav szedése mintegy 2,1 Hgmm-rel csökkenti a felső vérnyomásértéket a vizsgálati eredmények alapján.

6. Resveratrol

A vörösbor mérsékelt mennyiségű fogyasztása bizonyítottan csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának valószínűségét. Különösen nagy figyelmet kapott mostanában a szőlőmagban található resveratrol, amely közvetlen és pozitív hatással van az élettartamért felelős úgynevezett sirtuin génekre, ezáltal potenciális élettartam növelő hatással rendelkezik. A resveratrol enyhe értágító hatással is rendelkezik, ezáltal mérsékelten csökkenti a vérnyomást. resveratrol tartalmú étrend-kiegészítő termék pl. a Resveratrol Plus

7. Maitake gyógygomba

A maitake gomba a vérnyomást is képes csökkenteni. Egy 1994-es tanulmányban (New York, Ayurvedic Medical Center) magas vérnyomásban szenvedő betegeknek adtak 1 hónapon keresztül, naponta 2-szer maitake gyógygomba kivonatot. A betegek vérnyomása 5-20%-kal csökkent.

Figyelem! A cikkben szereplő megállapítások nem vonatkoztathatóak a honlapon található termékeinkre.

Összeállította: Dr. Dóda Ildikó