A világ legrangosabb klinikájának, az amerikai Mayo Klinikának a folyóiratában megjelent tanulmány szerint életmódváltással és természetes alapú étrend-kiegészítőkkel ugyan olyan mértékben csökkenthetjük koleszterin szintünket, mint gyógyszerekkel.  A módszer elsősorban azoknál javasolt, akik még nem szenvedtek el szív-, és érrendszeri eseményt, de koleszterinszintjük kórosan magas. A koleszterinszint normális keretek között tartása rendkívül fontos dolog, hiszen a kóros koleszterinszint a szívinfarktus és agyvérzés kialakulásának egyik legfőbb rizikófaktora.

A vörös rizst a kínai orvostudomány már több ezer éve ismeri és alkalmazza. A rizs attól lesz vörös, hogy egy Monascus purpureus nevű élesztő gombafajt telepítenek a rizsszemekre és ezek rajtuk elszaporodva okozzák a rizs színének a megváltozását. 

Az amerikai tanulmány egyértelműen rámutatott, hogy a vörös rizs és omega-3 halolaj rendszeres fogyasztása hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet. Ez a kombináció olyan mértékben képes csökkenteni a koleszterint, mint a statinok. A módszernek ráadásul testsúly csökkentő hatása is van, ami szintén kedvezően hat a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Az amerikai kutatásban, melynek eredményei a Mayo Klinika folyóiratában kerültek leközlésre, 74 magas koleszterin szinttel rendelkező pácienst vizsgáltak. A betegeket két csoportra osztották:

  • az egyik csoport naponta 40 mg statint kapott (koleszterinszint csökkentő gyógyszer)
  • a másik csoport naponta 3×2 kapszula halolaj és vörös rizs tartalmú készítményt.

A napi vörös rizs bevitel 2,4 gramm volt azoknál, akiknek LDL, azaz ártó koleszterin szintje 160 mg/dl alatt volt és 3,6 gramm azoknál, akiknél meghaladta a 160 mg/dl-t.
A kutatás 12 hétig tartott.

Eredmények

  • a 3. hónap végére mindkét csoportnál az LDL koleszterin szint 40%-kal csökkent,
  • a vörös rizs – halolaj kombinációt fogyasztó csoport tagjai emellett még átlagosan 4,5 kg-ot fogytak is. A gyógyszeres csoportban nem volt jelentősebb testsúlyváltozás.
  • a triglicerid szint a gyógyszeres csoportban 9,3%-kal, míg a vörös rizs-halolaj készítményt fogyasztó csoportban 29%-kal csökkent!!!

A fenti cikken kívül még Kínában is végeztek a vörös rizzsel tanulmányokat és hasonló eredményre jutottak. A vizsgálatba bevont 5000 embert 5 éven át figyelték, és szív- és érrendszeri eredetű halálozásuk 45%-kal csökkent (David M. Capuzzi).

A statinok májkárosító és izomműködést károsító mellékhatása ismert, emiatt sok beteg nem tudja őket rendszeresen fogyasztani. Dr. Becker olyan betegeknek adagolta a vörös rizst, akiknek a statinok izomfájdalmat okoztak, és ezért nem kívánták tovább folytatni a kezelést. Érdekes, de tény, hogy a vörös rizs statinjai nem okoztak ilyen mellékhatásokat, miközben a koleszterinjük ugyan úgy csökkent, mint amikor előtte gyári statint szedtek. Ezt nagy valószínűséggel a dózisbeli különbségek okozzák, ui. a vörös rizs hatóanyag tartalma kisebb, mint a statinok hatóanyag tartalma, de hatékonysága úgy tűnik még is hasonló.

Egyet szem előtt kell tartani: aki a természetes utat választja, annak vörös rizs szedése mellett nem szabad semmiféle gyári statin készítményt fogyasztania. Ezt a döntést orvosával konzultálva hozza meg.

A vörös rizs koleszterinszint csökkentő hatását erős evidenciának, azaz tudományosan kellő képen megalapozottnak tekintik! (ld. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/red-yeast-rice/evidence/hrb-20059910)

Hazánkban is kapható több féle vörös rizs tartalmazó készítmény, közöttük van gyógyszergyári minőségű termék is, ilyen pl. a Rottapharm által gyártott ArmoLIPID, melyben a vörös rizs mellett polikonazol, asztaxantin, koenzimQ és folsav is megtalálható.

Források: 

  • https://www.medscape.com/viewarticle/722339
  • https://annals.org/article.aspx?articleid=744541