zöld tea a keleti bölcsek szerint csodaszer. A zöld tea évezredek óta használatos szere a kínai tradicionális orvostudománynak. Habár nálunk nem olyan régen vált ismertté, a népszerűsége egyre nagyobb. Több száz évvel ezelőtt Kínában egy buddhista szerzetes fedezte fel először a zöld tea frissítő erejét.

A zöld teának sokféle kedvező élettani hatást tulajdonítanak. Ezek némelyike már tudományosan is bizonyított, más hatásokat hosszú múltra visszatekintő tapasztalati tények igazolják. Ezen felül fontos tény, hogy fogyasztásának nincs ismert kedvezőtlen hatása.

Milyen hatásai ismertek a zöld teának? Napi 1-2 csésze zöld tea elfogyasztásával

 • csökkenthetők a szív és érrendszeri rendellenességek, a magas vérnyomás,
 • a magas koleszterin szint,
 • a magas vércukorszint,
 • baktériumölő hatása is ismert,
 • vizelethajtó hatású (a vérnyomást emiatt is csökkenti),
 • normalizálja a bélműködést, rendezi az emésztést,
 • a rákbetegség is megelőzhető a keleti bölcsek szerint,
 • hatékonyan hozzájárul a testsúly csökkentéséhez, ezért fogyókúrázóknak különösen ajánlott.

A daganatos betegségek megelőzésében is igen fontos szerepet játszik, hiszen a zöld tea termesztő helyeken, ahol élvezete igen népszerű, a megfigyelések szerint sokkal kevesebb a rákos megbetegedés. A teafogyasztás mind állatkísérletekben, mind betegek bevonásával végzett kutatásokban gátolta a rákmegelőző állapotok valódi rosszindulatú daganattá való kialakulásának folyamatát.

Az állatkísérletek  bizonyították, hogy a zöld tea jelentősen csökkenti a karcinogének daganatkeltő hatását a szervezetben. A bőrrákos fehér egerek állapota jelentősen javult, de a tea ráadásul segített lelassítani vagy megelőzni a gyomor- és tüdődaganatok kialakulását. A cigarettafüsttől tüdődaganatossá vált egerek 45%-a javulást mutatott.

Nem tudom, hogy tudta-e, hogy Japánban, ahol az emberek rengeteg zöld teát fogyasztanak, a tüdőrákosok halálozási aránya a legalacsonyabb a világon – annak ellenére, hogy a cigarettázás mértéke a japán férfiak között a legmagasabb!

Mit is tartalmaz a zöld tea?

 • polifenolokat: katechineket, flavonolokat
 • ásványi anyagokat (alumínium és réz)
 • vitaminokat (C, B2, D, K)
 • illóanyagokat
 • koffeint 
 • kis mennyiségben teobromint és teofillint

A zöld teában igen nagy mennyiségben találhatunk vitaminokat, antioxidánsokat és ásványi sókat. C-vitamint a citromhoz hasonló mennyiségben tartalmaz. Igen magas arányban tartalmazza a B-vitamin féléket is. Napi 1 liter (5 csésze) zöld tea fedezi a szervezet B-vitamin szükségletének 10%-át, a magnézium 5%-át, a kálium 25%-át, a mangán 45%-át!

Felmerül kérdésként, hogy filteres vagy szálas zöld teát fogyasszunk? A szálas zöld teák fogyasztása a leghatásosabb. A zöld tea ízét sokan nem szeretik, emiatt az utóbbi években a kapszulázott forma is divatba jött. Érdemes tudni, hogy a kapszulázott formába a leggyengébb minőségű tea  levelek kerülnek bele porított formában, éppen ezért a hatékonyságuk is megkérdőjelezhető.

A zöld tea elkészítése kicsit más, mint a többi teáé, ezért érdemes tudni a következőket 

 1. A zöld tea elkészítéséhez mindig tiszta, klór mentes vizet használjunk.
 2. A vizet rozsdamentes acél vízforralóban melegítsük, forralás után várjuk meg míg kb. 70 fokra hűl, s csak ezt követően öntsük rá a levelekre a vizet.
 3. 2 dl vízhez 1 teáskanálnyi zöld teát használjunk.
 4. Lefedve hagyjuk állni max. 3 percig, majd szűrjük le. Ha sokáig hagyjuk állni, nagyon keserű lesz!
 5. Nagyon fontos, hogy ízesítés nélkül fogyasszuk, ui. cukorral fogyasztva nagyon savasítja a szervezetet.

A zöld tea nem elhanyagolható élénkítő hatással is rendelkezik, jelentős koffein és theophillyn tartalma miatt. Az arra érzékenyek ezért kerüljék a tea késő délutáni, esti fogyasztását, mert alvászavarokhoz, nyugtalansághoz vezethet. 

Aki nem szerei a zöld teát, kivonatként kapszulázott formában is elfogyaszthatja a napi javasolt 500 mg-os mennyiséget!

Kellemes zöld teázást kívánunk!