ganoderma gomba fogyasztása nagyon népszerű a daganatos betegek körében. Tudományos összefoglaló cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is érdemes a ganoderma gombát rendszeresen fogyasztani a daganatos betegségben szenvedőknek.

ganoderma daganatos megbetegedésekben történő eredményes alkalmazásáról elsőként Japán kutatók számoltak be még a 90-es években. Azóta rengeteg tudományos cikk látott napvilágot, így ha most beírjuk a PubMed keresőjébe a ganoderma nevet, több mint 1350 tudományos cikket találunk róla, mely jelzi számunkra ennek a gombának a valós értékét!

Milyen vizsgálatok történtek eddig a ganoderma daganatos betegségek esetében történő eredményes használatának bizonyítására?

  1. Ikekawa és munkatársai már 1968-ban leírták, hogy vizsgálataik során azt tapasztalták, hogy a ganoderma gátolja az egérbe transzplantált szarkóma sejtek növekedését. Számos további vizsgálat, eltérő életkorú kísérleti állatokon, különböző állatfajokon, különböző tumorféleségek esetében alátámasztotta ezt a hatást. Ezek az eredmények igen ígéretesnek tűntek, s ez motiválta, hogy Japán mellett Kínában és Dél-Koreában is, in vitro és in vivo rendszerekben egyaránt, részletes feltáró farmakológiai kutatómunka indult meg (McKenna és munkatársai, 2002).
  2. Emellett a ganoderma gombában felhalmozódó beta-1,3-D-glukan és béta-1,6-D-glukan tumorképződést gátló hatását is igazolták. Fenti anyagok, valamint a gomba immunrendszer-erősítő hatása együttesen járul hozzá ahhoz, hogy az onkoterápiában történt eredményes alkalmazásáról számolnak be. A fentiek ellenére ma még viszonylag alacsony azon publikációk száma, amelyek a ganoderma eredményes klinikai alkalmazásáról számolnak be. Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy a rákos megbetegedésekkel kapcsolatos ismereteink még sok tekintetben hiányosak, másrészt a kezelések rendszerint egyfajta összetett terápiás rendszer részét képezik.
  3. A párhuzamosan végzett gomba és kemoterápiás, valamint az önállóan alkalmazott kemoterápiás kezelés összehasonlítása alapján megállapították, hogy a gombakivonattal kezelt betegek esetében az immunreakció viszonylag gyorsan visszaállt a normális szintre. Egyébként a ganoderma gomba immunrendszerre gyakorolt kedvező hatását egészséges, többek között idősödő személyek vizsgálata alapján külön is bizonyították (Liu, 1999).
  4. Az immunrendszer normalizálódásának köszönhetően a ganoderma hatására a sugárkezelés és a kémiai szerek mellékhatása csökkent és a fehérvérsejt-szám változatlan maradt. Ezzel egyidejűleg a gombakezelés mellékhatást nem okozott. A betegek étvágya és életereje javult. A gombával kezelt betegek egyéb sérülései is a vártnál gyorsabban gyógyultak (Kupin, 1992).
  5. Kiegészítő kemoterápiás készítményként más vizsgálatokban is igazolták a ganoderma gomba kedvező hatását. Eredményes volt például a leukémiában szenvedő betegek állapotának javítására (Teow, 1995).
  6. Egy klinikai vizsgálatban a gombából nyert poliszacharidok kedvező hatását állapították meg tüdőrákban szenvedő betegeken (Gao és munkatársai, 2003). Vizsgálataik szerint a ganoderma gombából nyert poliszacharidok hatására a betegséggel járó tünetek, így a láz, köhögési rohamok, gyengeségérzet, verejtékezés álmatlanság mintegy 43,8 – 84,4 %-os mértékben csökkent. Erősödött a betegek immunrendszere és megnőtt a sejtvédő mechanizmus aktivitása.

Gyöngyösi Sándor és a bio gombák

Az eddigi gyakorlati tapasztalatok és tudományos vizsgálatok alapján a ganoderma felhasználása daganatos betegségben szenvedők kiegészítő terápiás élelmiszereként javasolható, ugyanis

  1. A ganoderma rendszeres fogyasztása csökkentheti a kemo- és radioterápiás kezelések mellékhatásait, az azzal járó fáradtságot, étvágytalanságot, hajhullást, a csontvelő működésének gátlását, a fertőzések veszélyét.
  2. A ganoderma számos megfigyelés alapján hozzájárulhat a rákos betegségben szenvedők életének meghosszabbításához, csökkentheti az áttétes daganatok kialakulásának veszélyét.
  3. A ganoderma javíthatja a rákos megbetegedésben szenvedők életminőségét, mivel többek között csökkentheti a megbetegedéssel járó fájdalmakat és a rosszullétet.
  4. A ganoderma gomba rendszeres fogyasztása csökkenthetik a rákos megbetegedések kialakulásának rizikóját, vagy akár azok újbóli megjelenését. Ez arra a mechanizmusra vezethető vissza, hogy a szervezet immunrendszerének erősítésével a szervezet rákellenes védekező rendszere is aktívabbá válhat.

A ganoderma használatát folyamatosan vizsgálják, s reméljük rövidesen még több vizsgálati eredményről tudunk beszámolni oldalunkon.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a GANODERMA egy ÉLELMISZER, így nagyobb problémát senkinek sem jelent a beszerzése és a folyamatos fogyasztása. Mivel mellékhatással nem igazán rendelkezik, viszont az eddigi vizsgálati eredmények alapján is igen jótékony hatást fejt ki, napi 2-3 kiskanálnyi mennyiségben érdemes fogyasztani betegeknek és nem betegeknek egyaránt, hacsak lehet BIO termesztésűt! Bajunk nem lesz tőle nagy valószínűséggel, max. egészségesek leszünk!

FIGYELEM! A ganoderma nem gyógyszer, hanem egy élelmiszer, mely gyógyító hatással nem rendelkezhet. Ez a cikk tájékoztató célt szolgál. A benne lévő információk önmagukban nem alkalmasak betegségek kezelésére. A ganoderma gomba rendszeres fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a vegyes táplálkozást, valamint az orvosi kezelést, maximum kiegészítheti azt!

KÉPRK: Gyöngyösi Sándor bio ganoderma termesztő fotói