propolisz a méhészkedés egyik „mellékterméke”, hiszen a méz mellett a propoliszt is a méhek állítják elő.

A propolisz gyógyhatását az emberiség több ezer éve ismeri. Külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, antibiotikus összetevőket tartalmaz. A népi és a természetgyógyászat már évezredek óta használja. A propoliszból krém, tabletta, kapszula, kúp, csepp, tinktúra, sőt propoliszos torokfertőtlenítő is készül. De mi is a propolisz és miért érdemes fogyasztani?

Ha csak egy tulajdonságát kellene megneveznünk, hogy mi jut eszünkbe róla, talán az emberek nagy része az immunerősítő hatását mondaná, hisz ezt ismerjük legtöbben. De ennél azért szélesebb hatással rendelkezik.

Mi is az a propolisz?

A propoliszt más néven méhszuroknak is nevezik, mert kissé ragacsos jellegű, és a méhek a kaptár falait ezzel vonják be.

A propoliszt a méhek fák, növények rügyeiről, levélnyeleiről gyűjtik össze és mirigyváladékukkal dolgozzák fel, alakítják át. A propoliszt a méhek alapvetően nyár közepén és végén gyűjtik leginkább a nyárfákról,  fenyőkről, nyírfákról, szilfáról, vadgesztenyefákról.  

A propolisz melegben ragadós, hidegben teljesen szilárd anyag. A színe nagyon változatos, a pirostól a sárgán át a feketéig sok féle színben találkozhatunk vele. A propoliszban található gyanta, balzsam, viasz, de van benne illóolaj, virágpor, vitaminok (B1, B2, B6, C, E vitamin), aminosavak, és számos nyomelem is (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn). 

Az eddigi tudásunk alapján kb 200 különféle anyag is lehet benne. Legfőbb hatóanyaga a flavonoid, amely leginkább antioxidáns, baktériumellenes és gyulladáscsökkentő hatású. Bizonyítottan tartalmaz ferulasavat, mely baktériumölő hatású.

Milyen ismert hatásai vannak a propolisznak?

  • Elsősorban betegségek megelőzésre, általános immunerősítésre kiváló.
  • Sebkezelésben gyorsítja a hámosodást és fertőtlenítő hatása van. Bármilyen horzsolás, seb, égési seb, vágás, műtéti heg kezelhető propolisszal külsőleg. Nem kell félni az alkoholos tinktúra használatától sem, mert az alkohol szinte azonnal elpárolog és csak a propolisz marad a seben. 
  • Szájfertőtlenítésre különféle szájbetegségek, mint fogínygyulladás, herpesz, afta esetében fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása kiválóan érvényesül a propolisznak. 
  • Levegő fertőtlenítése párologtatóba csepegtetve alkalmas a szoba levegőjének fertőtlenítésére, az ott keringő  kórokozók elpusztítására.
  • Ezen kívül különféle egészségügyi előnyei vannak a gyomor-bélrendszeri rendellenességek, allergiák, valamint nőgyógyászati és dermatológiai problémák esetében is. A méhpempő a reproduktív egészségre, a neurodegeneratív rendellenességekre, és az öregedés ellen is jótékony hatású.

A már ismert hatásai mellett az utóbbi hónapokban az igazolt  koronavírusos betegeknél (COVID-19) nézték a klinikai tünetekre gyakorolt hatását, 80 beteg bevonásával. Az eddigi kutatási eredmények alapján a propoliszban és a mézben lévő flavonoidok (pl. Rutin, naringin, koffeinsav-fenil-észter, luteolin, és az artepillin-C) gátolhatja a vírustüske fúzióját a gazdasejtekben, a vírus-gazda kölcsönhatásokat, amelyek kiváltják a citokin-vihart, és a vírus szaporodását. Úgy tűnik, hogy a propolisz, a méhméz és összetevőik védelmet nyújthatnak a 2019-es koronavírus betegség ellen.

Kíváncsian várjuk a  placebo kontrollált vizsgálat teljes eredményét, mely  rövidesen publikálásra kerül. Az eredményről majd mi is beszámolunk itt a Vitaldepo Tudástárban.

Felhasznált szakirodalom: 

Webáruházunkban a Battonyán gyártott Propolisz csepp már rendelhető:

HerbaClass Propolisz Csepp (50ml)