Az utóbbi napokban robbant a hír, hogy ismét felütötte fejét Kínában a rettegett koronavírus! De mit is kell tudni erről a vírusról és az általa okozott betegségekről? És hogyan lehet ellene védekezni? 

A legtöbb koronavírus ártalmatlan, csak enyhe betegséget okoz. DE néhány típusa súlyos megbetegedéseket is kiválthat, ilyen például a

 • MERS, mely közel-keleti légúti szindrómát, és a
 • SARS, mely az akut légzőszervi szindrómát okozhat.

A SARS vírus a betegek 10%-nál akár halálos is lehet, főleg az idősebb, több betegségben szenvedők vannak ennek leginkább kitéve.

Több mint 475 ember halálát okozta a közel-keleti légúti szindróma (MERS), ami először 2012-ben Szaúd-Arábiában tűnt fel, majd később a Közel-Kelet, Afrika, Ázsia és Európa más országaiban is felbukkant.

2014 áprilisában került kórházba az első amerikai MERS diagnózissal Indiana államban, és egy másik esetet is jelentettek Floridában. Mindketten épp Szaúd-Arábiából érkeztek vissza.

2015 májusában MERS járvány tört ki Koreában, ami a legnagyobb járvány volt az Arab-félszigeten kívül. 2015-től már nem jelentettek több esetet. 

2019 decemberében ütötte fel ismét a fejét a vírus Kínában, Wuhanban.

2020 januárjában már 400 fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte – közölte a Nemzeti Egészségügyi Bizottság 2020. január 21-én. 

Úgy tűnik, hogy már USA-ba is tovább terjedt a vírus.  A The New York Times szerint a washingtoni fertőzött Kínából tért haza az USA-ba (Seattle) és abban a régióban volt, ahol a vírus terjedni kezdett. A fertőzött a múlt héten került kórházba tüdőgyulladással. Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ később megerősítette, hogy az USA-ban regisztrálták az első koronavírussal fertőződött beteget, aki korábban a kínai Wuhanban járt. 

Most már hazánkban is van néhány igazolt vírusfertőzött, de szerencsére kevés (2020.03.12-i állapot).

Hogyan terjed a koronavírus?

A legtöbb koronavírus ugyanúgy terjed, mint más megfázást okozó vírus: a fertőzött ember köhögésén, tüsszentésén keresztül, a fertőzött személy kezével, arcával való érintkezéssel vagy olyan dolgok érintésével, mint például az ajtókilincsek, amihez a fertőzött személy hozzáért. Közös étkezési eszközök, pohár stb. használatával. Élete során legalább egyszer szinte mindenki megfertőződik koronavírussal, legnagyobb valószínűséggel fiatal gyermekként.

A koronavírusok ősszel és télen bukkannak fel gyakrabban, de bárki, bármikor elkaphat egy koronavírus-fertőzést.

Állatokat is megfertőzheti a vírus?

A háziállatok elkaphatnak koronavírusokat és a fertőzések súlyosak, akár halálosak is lehetnek.  De úgy tűnik, hogy ezek a kutya- és macskavírusok nem terjednek át az emberekre.

A Kínai Tudományos Akadémia, a hadsereg, valamint a sanghaji Pasteur Intézet szakértőinek közös kutatása arra világított rá, hogy az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlóan denevérek lehetnek az új koronavírus (2019-nCov) természetes gazdaszervezetei. 

Koronavírus és a terhesség

Terhes nők fertőződése esetén spontán abortusz, de akár vetélés is előfordulhat. Akkor lehet különösen veszélyes, ha az anya egyéb súlyos betegségben is szenved.

A koronavírus-fertőzés gyakori tünetei

A legtöbb koronavírus-fertőzés tünetei hasonlóak bármely más felső légúti fertőzéséhez: orrfolyás, köhögés, torokfájás, és a láz fordulhat elő leggyakrabban..

A legtöbb esetben nem lehet tudni, hogy koronavírussal vagy egyéb megfázást okozó vírussal, pl. influenza, parainfluenza, RS-vírus vagy akár rhinovírussal van-e dolgunk.

Lehet kérni laborvizsgálatokat, beleértve orr- és torokváladék-tenyésztést vagy vérvizsgálatot annak érdekében, hogy kiderítsük, a megfázást koronavírus okozta-e, de igazán nincs értelme. A teszteredmények nem változtatnak azon, hogyan kezeljük a tüneteinket, amik általában pár nap alatt elmúlnak.

Ha azonban a koronavírus átterjed az alsó légutakra (a légcsőre és a tüdőre), akkor tüdőgyulladást okozhat, főként az idősebb embereknél, szívbetegeknél vagy legyengült az immunrendszerű betegeknél, akiknek egyéb társbetegségük (pl. daganat, krónikus betegség) is van.

Mit tehetünk a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében?

A koronavírus ellen nincs védőoltás. A koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében ugyanazokat a dolgokat kell tenni, amiket az egyszerű megfázás elkerülése érdekében is tennénk:

 • Mossunk kezet alaposan szappannal, meleg vízzel és használjunk alkoholalapú kézfertőtlenítőt.
 • Kerüljük a fertőzött személyekkel való közvetlen érintkezést. Aki beteg, maradjon otthon, ne fertőzze le az egészséges embereket.
 • Ne használjunk közös evőeszközöket, poharat, hisz cseppfertőzéssel terjed a vírus.
 • Erősítsük szervezetünket gyógynövényekkel (pl. Astragalus, gyömbér, echinacea) vagy gyógygombákkal (pl. bio ganoderma őrlemény, bio shiitake gomba őrlemény), vitaminokkal (pl. 1000mg C-vitamint tartalmazó Delavie vitaminozott ital, napi 2000-3000NE D3-vitamin. A BioBran is remek választás lehet az immunrendszerünk támogatására, immuntámogató hatás klinikailag igazolt!

Egyre több nemzetközi repülőtéren hőkamerával vizsgálják át a Kínából, Hong Kongból érkező utasokat, és lázas állapot esetén nem engedik be őket az adott országba.

Kép forrása: Ministry of Civil Aviation/AFP

Mi a teendő koronavírus-fertőzés esetén?

Az enyhébb tünetekkel járó koronavírus-fertőzést kezeljük ugyanúgy, ahogy egy megfázást kezelnénk, hisz a legtöbbször nem is tudjuk pontosan, hogy milyen kórokozó okozza tüneteinket. 

 • Ne menjünk emberek közé, otthonunkban pihenjünk.
 • Igyunk sok folyadékot, gyógynövényes teákat (pl. Bihar Kincse Légzés teája)
 • Torokfájásra és lázra tüneti szereket használjunk. Az izlandi zuzmót is tartalmazó Tátrai gyógynövényes keverék is segíthet a panaszok enyhítésében.
 • Antibiotikum felesleges, hisz vírusfertőzéssel van dolgunk, nem baktérium okozta betegség ez.
 • Párásító, vagy forró gőzölgő zuhany is segíthet enyhíteni a torokfájást és a kaparó érzést a torokban. 
 • C-vitamint is nyugodtan fogyaszthatunk, napi 500-1000mg ilyen esetben a javasolt mennyiség.

Ha enyhébb formában megbetegszünk, kezeljük a tüneteket és amennyiben azok nem múlnak el, vagy még rosszabbodnak is – például magas láz, kifejezett elesettség, légszomj jelentkezik -, ez esetben forduljunk háziorvosunkhoz.

Hazánkban kormányzati honlap is működik, ahol minden aktuális információ elérhető: https://koronavirus.gov.hu

Források: