A Pomi-T négy féle szuper antioxidáns összetevőt – gránátalma, brokkoli, zöld tea, kurkuma– tartalmaz koncentrált formában. Mind a négy összetevő komoly tudományos hátérrel rendelkezik, együttes hatékonyságukat placebo kontrollált kettős vak vizsgálatban is bizonyították.

Miért fontosak az antioxidánsok és növényi polifenolok?
Egyre nagyobb számban jelennek meg különböző tanulmányok, melyek szerint az antioxidánsok és a növényi polifenolok csökkentik a különböző krónikus betegségek, mint például a demencia, a magas koleszterinszint, ízületi gyulladás, a bőr öregedés és makula degeneráció kockázatát [Rezai-Zadeh 2008], [Maclarty 2009]. Egyre több és egyre meggyőzőbb bizonyíték áll rendelkezésünkre a daganatos betegségek esetében kifejtett hatásaikról is.

Pomi-t összetevői

Milyen vizsgálatok támasztják alá a daganat megelőző hatásukat?

 • A közelmúltban készült egyik elemzés azt mutatta, hogy szignifikáns összefüggés van a karotinoidban gazdag ételek fogyasztása és a emlőrák kialakulásának kockázata között [Hu et al 2012].
 • Egy másik tanulmány szerint az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztásának növelésével a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélye is egyre kisebb [Spect 2012].
 • A likopinban gazdag élelmiszerek (pl. paradicsom) nagyobb mértékű fogyasztása esetén alacsonyabb a prosztatarák kockázata [Giovanni 2006].

Mi a jelentősége az antioxidánsok fogyasztásának a már kialakult daganatos betegségek esetében?

 • Egy 1490 emlőrákon átesett betegnél végzett felmérés azt mutatta, hogy kb. egyharmaddal alacsonyabb volt a mellrák kiújulásának kockázata a sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó nők körében [Pierce 2009].
 • Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a emlőrákos nők minél több lenmagot fogyasztottak, annál legalacsonyabb volt a halálozás kockázata.
 • A Shanghai Breast Cancer Survival Study 5042 kínai nő bevonásával zajlott, s azt találták, hogy a flavanonokban gazdag ételek fogyasztása 29% -kal csökkentette a daganatos halálozás kockázatát.
 • Több mint 200 prosztatarákos betegen való hatékonyságát igazolta e négy szuper tápláléknak (Pomi-T formájában) egy placebo kontrollált kettős vak vizsgálati eredmény, melyet a 2013-as ASCO-n mutattak be a világ onkológusai számára.

zöld tea kivonatZÖLD TEA
A zöld tea sok polifenolt és epigallokatechin-gallátot (EGCG) tartalmaz, így az egyik legerősebb antioxidáns teánk.

 • A Perth Egyetemen 2002-ben végzett tanulmányban bebizonyították, hogy azok a nők, akik csak napi egy csésze zöld teát fogyasztottakk, azoknál 60%-al csökkent a petefészekrák kialakulásának kockázata.
 • 2003-ban ugyan ezen az egyetemen végzett felmérés keretében azt is bizonyították, hogy a napi egy csésze zöld teát elfogyasztó férfiaknál 33%-al csökkent a prosztatarák kockázata, valamint egy másik, 26 prosztatarákos beteg bevonásával végzett vizsgálatban a PSA értéke jelentősen csökkent egy 34 napos zöld tea terápia folyamán.
 • Egy későbbi, 2009-es vizsgálat azt igazolta, hogy a zöld tea 40%-al csökkentette a emlőrák kialakulását.
 • A Shanghai Cancer Institute vizsgálata szerint a zöld teát fogyasztók körében a nyelőcsőrák előfordulása is alacsonyabbnak bizonyult.
 • A tekintélyes Mayo Klinikán egy vizsgálatban arra a következtetésre jutottak, hogy több mint 4 csésze zöld tea naponkénti fogyasztása megakadályozta a leukémiás sejtek fejlődését. A  I. fázisú klinikai vizsgálatokban azt mutatták ki, hogy a nagy dózisú zöld tea egyharmadával tudta csökkenteni a chronikus lymphoid leukemiás (CLL) betegek fehérvérsejtszámát.
 • Több vizsgálat eredménye is arra utalt, hogy a zöld tea jótékony hatással van az emlőrák, májrák és a vastagbélrák megelőzésében.

Vannak vizsgálati eredmények arra vonatkozólag is, hogy a sugárterápia káros mellékhatásait enyhíti. A kemoterápia során viszont nem bölcs dolog túl sokat inni belőle, mert mint rendkívül erős antioxidáns, csökkentheti a kemoterápia hatékonyságát. A zöld teában lévő polifenolok és antioxidánsokról azt is bebizonyították, hogy védenek a szívbetegségektől, valamint megvédik az agyat a lerakódott amyloid fehérjéktől. Megállapították, hogy a zöld tea segít megelőzni a Parkinson-kórt és az Alzheimer-kórt is, és használható ezen betegségek kiegészítő kezelése esetében is. Egy 2009-es amerikai kutatás szerint a zöld teát rendszeresen fogyasztók egyharmaddal kevesebb esetben betegszenek meg megfázásban, influenzában is a placebohoz képest.

gránátalma kivonatGRÁNÁTALMA
Gránátalma leve különösen magas koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat.

 • Az észak-amerikai tanulmányban 48 előzetesen kezelt (operált, sugárterápiát kapott) prosztatarákban szenvedő férfi fogyasztott 200ml-es napi mennyiségben a gránátalmát. A PSA érték figyelésével azt találták, hogy a gránátalmalé rendszeres fogyasztása negyedére csökkentette a daganat növekedését a 15 hónapos vizsgálat folyamán.
 • Egy élő szervezeten kívül végzett – in vitro – kísérletsorozat igazolta, hogy a gránátalma ellagitanninjaiból származó hatóanyagok viszonylag magas koncentrációja gátolja a daganatos emlősejtek szaporodását. A gránátalma növényi anyagai akár az ösztrogén pozitív emlőrák kialakulását is megakadályozhatják.

brokkoli 2BROKKOLI
Ismert tény, hogy a keresztesvirágzatúakban gazdag étrend (pl. brokkoli, karfiol, káposzta, kelbimbó, bordás kel és kelkáposzta) képes csökkenteni a prosztatarák és egyéb krónikus betegségek kockázatát.

 • Egy brit kutatócsoport prosztatarák szempontjából veszélyeztetett férfiaknál vizsgálta, mi történik, ha a normál étrendjükön felül hetente 400 g brokkolit, illetve 400 g borsót kapnak 12 hónapon át. A  vizsgálat kezdetén, 6, illetve 12 hónap elteltével szövettani vizsgálatot végeztek, hogy a rák kialakulásában szerepet játszó gének változásait ellenőrizni tudják. A kutatás eredményei bebizonyították, hogy kisebb a valószínűsége a prosztatarák kialakulásának a sok brokkolit fogyasztó férfiakban a brokkolit nem fogyasztókhoz képest.
 • Egy több, mint ezer beteg bevonásával zajló, 8 éves követéses tanulmány szerint lényegesen kevesebb a bőrrák kialakulásának a valószínűsége, akik nagyobb mennyiségű brokkolit és egyéb luteint és zeaxantint tartalmazó zöldségeket fogyasztanak.

kurkuma kivonatKURKUMA
A kutatások középpontjában nem is maga a kurkuma növény, hanem a élénksárga színét adó hatóanyaga, a kurkumin áll. A kurkumin erős antioxidánsként védi sejtjeinket a rákkeltő szabad gyököktől is.

Számos vizsgálat igazolta a kurkumin hatását. Laborkörülmények között gátolta a ráksejtek osztódását és szétvándorlását, egérkísérletekben akadályozta az áttétek kialakulását. Nagy valószínűséggel egyszerre több ponton is támadást intéz a tumornövekedéssel szemben. Emlőrák, vastagbélrák, bőrrák, gyomorrák-sejtvonalak, valamint leukémia, hasnyálmirigyrák esetén mutatott sokat ígérő hatást, de ezek egyenlőre állatkísérletes eredmények.

pomi-t-slide-20140320 (1)

Pomi-T® ezt a négy szuper élelmiszert tartalmazza!

Magával a Pomi-T-vel is történt placebo kontrollált kettős vak vizsgálat prosztatarákos betegeken, mely vizsgálat bizonyította e termék hatékonyságát. A több mint 200 beteg bevonásával zajlott klinikai vizsgálat eredményeit a 2013-as ASCO-n mutatták be a világ onkológusai számára.

A vizsgálatban megállapítást nyert, hogy a Pomi-T fogyasztása mellett szignifikánsan kisebb mértékű volt a PSA-érték átlagos százalékos növekedése, mint a placebóval kezeltek körében.

A vizsgálat kezdete és vége között mért százalékos változás különbsége nagymértékű volt (63,8%). Mivel a betegek jellemzői kiegyenlítettek voltak és a vizsgálatban résztvevők száma megfelelő statisztikai erőt biztosított, a vizsgálat eredményei klinikailag megalapozott útmutatóul szolgálhatnak azok számára, akik prosztatarák diagnosztizálását követően étrend-kiegészítő alkalmazását fontolgatják. A jövőbeni vizsgálatok célja a hosszabb távú kezelés hatásának tanulmányozása, különböző stádiumú betegek bevonásával.

Szerkesztette: Dr. Dóda Ildikó

Források:

 • A cikkben felhasznált források teljes listája az alábbi weboldalon olvasható: https://www.keep-healthy.com/pomit.htm
 • Az ASCO tanulmány itt olvasható: https://pomi-t.hu/asco-tanulmany/

További termék info weboldalunkon itt olvasható: Pomi-T